Nijntje wordt 65 jaar, museum eert haar – corona-travel-update 97

Nijntje wordt 65 jaar, museum eert haar – corona-travel-update 97 8
Nijntje is nu zelf (bijna) op pensioengerechtigde leeftijd. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. Zoals:

  • Nijntje-museum besteedt aandacht aan 65e verjaardag
  • Oorlogsmuseum doet mee met war-game
  • Eerste bioscoop valt om door corona

Boekingssite Zeilhuisje verhuurt traditionele zeilschepen voor vakantie met gezin

Nijntje wordt 65 jaar, museum eert haar – corona-travel-update 97 10
Met het gezin op zo’n groot zeilschip. Foto: PR

Boekingssite Zeilhuisje.nl is een nieuw initiatief gestart waarbij grote traditionele zeilschepen worden verhuurd aan gezinnen als alternatieve vakantielocatie in Nederland. Deze zeilschepen worden normaal gebruikt door groepen, scholen en bedrijven, maar door de coronacrisis lagen de schepen stil. De zeilschepen zijn een goed alternatief voor een vakantie in traditionele vakantielanden zoals Spanje, Griekenland en Frankrijk, nu het er naar uitziet dat daar wellicht het echte vakantiegevoel in de weg kan zitten door de coronamaatregelen.

Het grote voordeel van een zeilhuisje voor een gezin en/of huishouden is dat het verblijf op een (groot) schip volkomen coronaproof is. Hielke Blom, CEO van Zeilhuisje.nl licht toe: “Gezinnen kunnen er voor kiezen om stilliggend in een van de vele havens langs het IJsselmeer gebruik te maken van het schip of om te gaan zeilen, bijvoorbeeld naar een van de Waddeneilanden. Zo ga je dus ‘op expeditie’ in eigen land”.

Het echte vakantiegevoel – coronaproof

Bovendien hoeft er alleen met de bemanning op het schip rekening gehouden worden. Blom vervolgt: “Met het gezin of huishouden op een schip is het alsof je thuis bent. Het is allemaal heel praktisch ingericht. En alleen met de schipper en matroos moet je afstand houden. Afhankelijk van de keuze van het schip en de sanitaire voorzieningen aan boord kun je met meerdere gezinnen dezelfde reis boeken op hetzelfde schip. De bemanning heeft z’n eigen verblijf.

Voor alle schepen zijn coronaproof schoonmaakprotocollen opgesteld, zodat de gasten zeker kunnen zijn dat aan alle eisen en richtlijnen van de overheid en het RIVM voldaan wordt. Waar nodig zal er extra schoon gemaakt worden. Op elk schip zijn duidelijke huishoudelijke regels voor de gasten en de bemanning.

Game marathon ‘Operatie Market Garden’ met live informatie door conservator Airborne Museum

Nijntje wordt 65 jaar, museum eert haar – corona-travel-update 97 12
Het interieur van het museum. Foto: Daan van Oort

Het Airborne Museum in Hartenstein is een bijzondere samenwerking aangegaan met de Amerikaanse Easy Company 506th PIR Gaming Community en de ontwikkelaars van de online spellen Hell Let Loose (Black Matter) en Post Scriptum (Periscope Games). Tijdens de game marathon op 27 juni 2020 zal conservator Jory Brentjens van het Airborne Museum live achtergrondinformatie geven over bijzondere collectiestukken van het museum.

Op 27 juni organiseert Easy Company een game marathon om geld in te zamelen voor het Airborne Museum. Door de coronacrisis heeft het museum, dat voor meer dan 95% afhankelijk is van inkomsten uit ticket- en winkelverkoop, gedurende lange periode geen bezoekers kunnen ontvangen. Het museum was sinds november namelijk al gesloten voor een grootschalige verbouwing en zou weer openen op het moment dat de coronamaatregelen ingingen.

Via het crowdfundingplatform Gofundme worden donaties gedaan. Het aanvankelijke streefbedrag van 2.000 euro is ondertussen al behaald en in samenspraak met alle betrokken partijen is besloten nog ambitieuzer te zijn en voor 5.000 euro te gaan.

Conservator vertelt tijdens live stream

Post Scriptum en Hell Let Loose zijn beide hyperrealistische spellen waarin gamers bekende veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog naspelen. Eén van de kaarten waarop gespeeld kan worden is Oosterbeek tijdens Operatie Market Garden. Spelers van over de hele wereld zullen het tijdens de marathon op 27 juni tegen elkaar opnemen en geld inzamelen voor het museum. De games zullen live te volgen zijn via het live streaming platform Twitch. De conservator van het Airborne Museum, Jory Brentjens, zal tijdens de live stream bijzondere collectiestukken tonen en toelichten.

Eén van de collectiestukken is door de ontwikkelaars in het spel opgenomen. Het behang van een woning aan de Pieterbergseweg in Oosterbeek waarop sluipschutter Anthony Crane tijdens de Slag om Arnhem bijhield hoeveel mensen hij had neergeschoten, zal ook in het spel te zien zijn.

Deelnemen of live volgen?

Wie geïnteresseerd is kan beide spellen via Steam (https://store.steampowered.com) (betaald) downloaden en deelnemen aan de marathon. Het is ook mogelijk om de livestream via Twitch (www.twitch.tv) te volgen op 27 juni vanaf 15.00 uur.

Via Gofundme kan er geld gedoneerd worden aan het Airborne Museum.

Slovenië voor het eerst een eigen Michelin gids

De Sloveense keuken heeft eindelijk de erkenning gekregen die het toekomt. Tijdens een ceremonie deze week ontvingen maar liefst zes restaurants Michelinsterren:

Hiša Franko van topchef Ana Roš ontving twee sterren. Eén Michelinster werd toegekend aan restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Lubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota.

De Bib Gourmands – uitstekend eten tegen acceptabele prijzen – werden uitgedeeld aan 9 Sloveense restaurants: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Mahoroč, Gostilna Repovž, Gostišče Grič en Evergreen.

Onder de categorie ‘Michelin Plate’ voor veelbelovende restaurants werden maar liefst 37 Sloveense restaurants opgenomen en de ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame verwerking van het voedsel – van inkoop tot het eindproduct – werd toegekend aan zes Sloveense restaurants: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Cresci) en Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič). Nadere informatie over alle winnaars vindt men op een speciale link op de website www.slovenia.info.

Om het thema gastronomie in Slovenië nader te belichten heeft het verkeersbureau van Slovenië een nieuwe Engelstalige portal gelanceerd: Taste Slovenia –https://www.tasteslovenia.si/en/. Voorts heeft het verkeersbureau een zeer informatieve ‘Taste Slovenia’ brochure gepubliceerd die gedownload kan worden via www.slovenia.info waar men eveneens een overvloed aan informatie over de Sloveense eet- en wijncultuur vindt.

Het land telt zo’n 170 typisch Sloveense gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten als kaas, worst, honing, aardappelen, olie. Met drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden, en produceert het ook oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.

In het kort – nieuwsoverzicht

Nijntje is deze week 65 jaar geworden. Het museum in Utrecht staat er ook bij stil.

Weekendradio

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.