Protest tegen snelle opening Disneyland in Amerika – corona-travel-update 91

Een lichtoptocht in Disneyland. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. Zoals:

  • Ballonvluchten zijn weer toegestaan
  • Zo doet Ierland aan social distancing
  • In de polder hebben ze pop-up camping Kallumaan

Turkije opent grenzen voor Nederlandse reizigers en vakantiegangers

Turkije heeft per direct de grenzen voor Nederlandse reizigers weer opengesteld en alle toegangsbeperkingen die waren ingevoerd vanwege Covid-19 opgeheven. Dit is door de Turkse overheid bekend gemaakt en betekent dat vakanties in Turkije weer mogelijk zijn. Turkije geldt als een van de belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse zomervakanties, vorig jaar verwelkomde Turkije 1,2 miljoen Nederlandse reizigers.

De afgelopen weken heeft de toeristische sector in Turkije zich zorgvuldig voorbereid op een veilige en gezonde start van het toerisme. Zo is door vier ministeries een Gezond Toerisme Certificeringsprogramma opgesteld waarmee accommodaties, restaurants, vervoersbedrijven en andere organisaties of faciliteiten zich kunnen laten toetsen op maatregelen en zich kunnen laten certificeren. De procedures zijn in volle gang.

Gezondheidscheck

Reizigers naar Turkije krijgen een gezondheidscheck en dienen een aantal vragen van de luchtvaartmaatschappij te beantwoorden. Aan boord zijn mondkapjes verplicht. Aankomende passagiers worden bij aankomst op de luchthaven geobserveerd en getest indien zij symptomen vertonen. Bij een positief testresultaat wordt de reiziger in Turkije behandeld. Voor binnenkomende passagiers is geen quarantaine van toepassing. In Turkije wordt een veilige afstand van 1,5 m sterk aanbevolen, evenals het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen zoals in het openbaar vervoer.

‘Wij kijken ernaar uit om de Nederlandse vakantiegangers in Turkije te verwelkomen en hopen dat zij van een onbezorgde vakantie kunnen genieten’, aldus de ambassade van Turkije in Den Haag.

10 natural distancing activiteiten in Ierse stijl

Wandelen over de Ierse kliffen. Foto: Slieve League

Ierland staat bekend om haar mooie groene landschappen en adembenemende natuur. Het land is groot met veel vrije beweegruimte rondom de imposante rotspartijen, glooiende landschappen en strakke meren. Een ideale bestemming om de social distance te waarborgen en tegelijkertijd te genieten van de grote variatie die Ierland te bieden heeft.

Speciaal voor de inspiratie en de kennismaking met Ierland zijn dit de tien favoriete activiteiten die je er kan doen met behoud van de sociale afstand:

Zoek je grens op en beklim de Ierse kliffen

De imposante kuststrook van Ierland is ruig, rustgevend en vooral uniek. Er zijn geen woorden voor de grootsheid en pracht van de kliffen. Neem bijvoorbeeld de magnifieke Slieve League kiffen waar je het gevoel krijgt het uiterste randje van de wereld te hebben bereikt, met de zeevogels hoog boven je en niets dan de enorme blauwe oceaan voor je. Alsof je alleen op de wereld bent…

Voel je vrij op het water

Behalve een groot aantal eilanden heeft Ierland ook veel rivieren, meren en kanalen, waar je goed op kan varen. Ontdek de wonderen van de Ierse waterwegen en beleef je vakantie vanaf het water. Vaar bijvoorbeeld over de Shannon-Erne Waterway, een reis door de rijke historie en de indrukwekkende landschappen van Ierland. De rivier staat bekend als de ruggengraat van Ierland. Hij stroomt door 11 county’s van Cavan naar Limerick en sluit in Noord-Ierland aan op Lough Erne in de stille Fermanagh Lakelands.

Sporten op het water

Ierland telt ruim 5.600 kilometer aan ongerepte kust, milde weersomstandigheden en tal van rivieren & meren. Een perfecte plek voor watersporten! Van surfen en windsurfen op de gigantische golven van de Atlantische Oceaan tot kanoën, kajakken en roeien op de mooiste rivieren. Maar vergeet ook niet sporten als duiken en wake boarden te ervaren of de langste watertraditie in Ierland, zeilen.

Golfen op een van de vele banen in Ierland

De golfbanen in Ierland zijn een lust voor het oog. En met een brede golfswing creëer je een zeer natuurlijke afstand. Bezoek de meest uitdagende banen van de wereld, zoals de mooiste links golfbaan, de Royal Portrush Golf Course in Noord-Ierland, de meest natuurlijke links golfbaan Royal County Down of de Ballyliffen Golf Club met
twee uitmuntende championshipgolfbanen aan de Noord-Atlantische kust.
Als je klaar bent met golfen, sla dan de ´19e hole´ niet over in het clubhuis, want de Ierse keuken wordt als een van de beste wereldwijd beschouwd.

Vind je innerlijke rust tussen de Ierse eilanden

Voor de innerlijke rust is County Fermanagh zeker een aanrader. Staar eindeloos naar de waterspiegel tijdens het vissen of neem een verkoelende duik. County Fermanagh is een paradijs voor waterliefhebbers. Met een verbazingwekkende variatie aan meren, rivieren, inhammen en waterwegen is het een perfecte toevluchtsoord voor natuurliefhebbers, outdoor enthousiastelingen en mensen die op zoek zijn naar rust en stilte. Hop van eiland naar eiland, relax op boot, gooi je hengel uit langs de waterkant of maak een wandeltocht door de bergen. Deze regio heeft ook een rijke historie. Denk hierbij aan rotstekeningen die stammen uit 3000 v.Chr., indrukwekkende landgoederen en mysterieuze eilandbeelden.

Bezoek een van de historische huizen

Aan ruimte heeft Ierland geen gebrek. Kijk eens naar de enorme landhuizen met grootse tuinen. Zo ook in County Wexford, het weelderig groene platteland, de terrastuinen en een arboretum vormen maar enkele van de verbluffende hoogtepunten van dit prachtige landschap. Bezoek Wells House & Gardens en ervaar de natural distance op het landgoed van John Warren. De gidsen nemen je mee terug in de tijd in hun Victoriaanse kleding, maak kennis met de vrijheid ban de majestueuze roofvogels in de valkerij en test je richtvaardigheden bij de Wells House Archery. Daarna kun je ontspannen in Mrs. Stone’s Restaurant, waar heerlijke vissoep en eigengemaakte gebak op het menu staan.

Maak een rondje langs de vuurtorens aan de Ierse kust

Als eiland aan de rand van de Atlantische Oceaan heeft Ierland eeuwenlang ontelbare onverschrokken zeevaarders met bakens de weg gewezen via een leger aan vuurtorens. Bekijk ze en ontdek hun geheimen en verrassingen van de verhalen. Combineer twee van de mooiste roadtrips van Europa – de Causeway Coastal Route en de Wild Atlantic Way – en geniet van de ongerepte, soms wilde schoonheid van de noordkust van Ierland. Hier staan al eeuwenlang drie vuurtorens als baken voor schepen langs de kust. Als ze konden praten, zouden ze urenlang vertalen over hun roemruchte verleden kunnen vertellen; verhalen over schipbreuk, romantiek en tragedie.

Kom tot rust in de Ierse tuinen

Het weelderige, groene landschap kenmerkt het gehele eiland en maakt van Ierland een groots tuinavontuur. In de mooiste tuinen kom je echt tot rust zoals in de Powerscourt Gardens in County Wicklow, Victorian Gardens in County Galway of de National Botanic Garden in Dublin. Maar ook de Mount Stewart Gardens in County Down zijn een bezoek waard. Een mix van grandeur, grilligheid en excentriciteit: deze historische tuinen liggen in een welhaast subtropisch microklimaat en bieden bovendien uitzonderlijke vergezichten over Strangford Lough.

Paardrijden in Ierland

Paardrijvakanties in Ierland? Wil jij zittend in het zadel de Ierse bergen en ruige kust ontdekken? Dat kan. Van dagtochten voor beginners tot langere trektochten voor de gevorderde ruiters en van dressuur rijden in de bak tot een uitwaairit over het strand. Op de rug van dit edele dier zit je op veilige afstand…

Leef als een kasteelheer

StayHome heeft een sprookjesachtig gevoel voor een stel dat al meer dan twee maanden de enige bewoners is van het prachtige Ashford Castle in het graafschap Mayo. Vanaf maart passen Laura en Michael, die er beiden werkten, op dit vijfsterrenhotel en zorgen dat alles er tiptop uitblijft zien. Ze spoelen zelfs dagelijks alle 160 toiletten door. Interesse om dit over te nemen?

Pop-Up camping Kallumaan opent in Noordoostpolder

In juli en augustus verrijst een derde kampeerterrein bij Netl nabij Kraggenburg in de Noordoostpolder. ,,Samen met cultureel foodfestival Lepeltje Lepeltje bouwen we een tijdelijk dorpje vol wilde natuur, strandjes en creativiteit: pop-up familiecamping Kallumaan”, schrijven de intiatiefnemers.

En verder: ,,In het minidorp slapen gasten met comfort op één oor. Op ruime kampeerplekken staan uiteenlopende charmante hutjes, tipi’s en safaritenten klaar. Vanaf bed is men zo bij één van de vijf strandjes voor een ochtendduik. In de avond stook je je eigen vuurtje bij je tent.”

,,Verder wordt er een relaxte sfeer neergezet die men van Lepeltje Lepeltje kent: veel gezelligheid, foodtrucks, kunst en een uitgebreid kinderprogramma. De zomeractiviteiten zijn voor alle Netl gasten toegankelijk, ook als je op het Heliveld of de MIG kampeert of in een groepshotel logeert.”

In het kort – nieuwsoverzicht

Weekendradio

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.