Toeristenbelasting dit jaar 8% gestegen gemiddeld – corona-travel-update 93

Toeristenbelasting dit jaar 8% gestegen gemiddeld – corona-travel-update 93 9
Je weekendje weg wordt dit jaar duurder, doordat o.a. de toeristenbelasting in veel gemeenten omhoog is gegaan. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. Zoals:

  • Flevoland pompt geld in toerisme na coronacrisis
  • ‘Kamperen, dat is het helemaal dit jaar’
  • Mondkapjes van Volendammer stof, nu in museum

Grote gemeentelijke verschillen in toeristenbelasting

Bovenop de hotelprijs wordt in Nederland vaak een toeristenbelasting geïnd. Per gemeente zijn er echter grote verschillen in het tarief; deze varieert van €0,50 tot ruim tien euro per persoon, per nacht. Ook zijn er gemeenten waar zelfs géén belasting wordt geheven. Overnachten in een buurgemeente kan daarom soms flink schelen in de portemonnee. Dit en meer blijkt uit een analyse van Bungalowparkoverzicht.nl, dat onderzoek deed naar de tarieven van toeristenbelasting in Nederland.

In 85% van de Nederlandse gemeenten wordt in 2020 toeristenbelasting geïnd. Het gemiddelde tarief is hier €1,82 per persoon, per nacht. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt echter sterk per gemeente. 

Zo betalen toeristen in Amsterdam met gemiddeld €10,80 meer toeristenbelasting bovenop de hotelprijs dan landelijk gemiddeld. Ook in Rotterdam (€7,24) en Zaanstad (€7,00) valt de toeristenbelasting relatief hoog uit. Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Gelderse Olst-Wijhe het laagste tarief (€0,50). In 54 gemeenten, waarvan Amersfoort, Hilversum, Lelystad en Schiedam de grootste zijn, wordt zelfs géén belasting geïnd. 

Omdat het tarief van de toeristenbelasting lokaal flink kan verschillen, is een overnachting in een buurgemeente soms flink voordeliger. Zo scheelt overnachten in Schiedam, in plaats van in het naastgelegen Rotterdam, een toerist €7,24 per persoon, per nacht. 

Toeristenbelasting in 2020 met bijna 8% gestegen

De meeste gemeenten kozen ervoor het tarief van de toeristenbelasting te verhogen dit jaar. In 2020 nam het gemiddelde toeristenbelasting-tarief toe met 7,7% per persoon, per nacht. Lokaal zijn er echter grote verschillen te zien. Zo zijn er ook gemeenten waar het tarief -relatief gezien- veel sterker steeg, bijvoorbeeld in Aalsmeer (+150%) en Velsen (+138%). De grootste dalingen vonden juist plaats in Breda (-22%) en Bronckhorst (-19%).

In onder meer de gemeenten Almere, Dordrecht en Hoorn werd de toeristenbelasting dit jaar geïntroduceerd. 

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting

Steun voor 1,5 meter maatregelen binnen ‘gastvrij Flevoland

De corona epidemie heeft voor de gastvrijheidssector heel veel gevolgen. Ondernemers hebben de omzet, die normaal gesproken juist in het voorseizoen behaald wordt, de afgelopen maanden niet kunnen maken. Vanaf 1 juni kan de sector haar deuren weer (gedeeltelijk) openen voor inwoners en gasten van buiten Flevoland. Ondernemers en organisaties in de gastvrijheidssector zijn al volop bezig geweest of gaan nog bezig om zich op deze situatie voor te bereiden.

Brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland en HISWA RECRON hebben protocollen ontwikkeld met daarin maatregelen om aan de 1,5-meterrichtlijn te voldoen. Vanzelfsprekend brengen deze maatregelen kosten met zich mee voor de ondernemers. Om tegemoet te komen aan de extra kosten van de benodigde investeringen voor de 1,5 meter economie stelt Provincie Flevoland 350.000 euro beschikbaar voor ondernemers in de sector.

Snelle en éénvoudige regeling

Provinciale staten heeft unaniem het besluit genomen 4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor herstelmaatregelen voor de economie van Flevoland. Een eerste goede besteding van een deel van deze middelen is voor de gastvrijheidssector. Gezien de grote impact van de crisis, juist in deze sector, heeft de provincie een regeling gereed gemaakt om ondernemers snel en eenvoudig bij te kunnen staan.

Tegemoetkoming van 50% van de gemaakte kosten

Ondernemers in de gastvrijheidssector kunnen 50 % van de kosten die gemaakt zijn om 1,5 meter maatregelen te treffen, vergoed krijgen. Het kan gaan om materialen zoals schermen, signing en of extra informatievoorziening. Maar ook het inhuren van advies en of uitvoeren van diensten om deze maatregelen te treffen zijn subsidiabel. De regeling is digitaal aan te vragen. Op de website van Visit Flevoland staat de uitleg en de link naar het aanvraagformulier. Hier staat precies wat nodig is om de aanvraag in te vullen. De beoordeling en de uitbetaling loopt via het subsidieloket van Provincie Flevoland. De regeling gaat deze week open tot en met 15 augustus (tot het subsidie bedrag van 350.000 euro is bereikt).

Een steuntje in de rug

Fackeldey, gedeputeerde Recreatie & Toerisme: ‘Met deze regeling doen we een geste om de ondernemers te steunen en te stimuleren aan de slag te gaan met hun bedrijf om op een veilige wijze weer gasten te kunnen ontvangen. Flevoland heeft ruimte. Door de veiligheidsmaatregelen bij ondernemers kan Flevoland vele Flevolanders, Nederlanders en internationale gasten een veilig verblijf bieden’.

Meer informatie over de regeling en de wijze van aanvragen is te vinden op visitflevoland.nl/covid19.

Kamperen, dat is wat we allemaal doen deze zomervakantie

Deze zomer ziet er anders uit dan alle andere. Maar zit dat de kampeerder in de weg? Martijn Peeters, oprichter van deelplatform Camptoo weet één ding zeker: ‘De kampeerder gaat kamperen dit jaar, in grote getalen zelfs. En meer dan ooit wordt gekozen voor vrijheid: de bestemming wordt bepaald vlak voor vertrek.’ 

Nu een groot deel van de Schengenlanden de grenzen openzet voor vakantiegangers en andere de komende dagen hun voorbeeld naar verwachting zullen volgen, staan kampeerders te springen om alsnog op reis te gaan. De run op deelcampers en -caravans – ‘Een vakantiemiddel waarmee je juist op een verantwoorde manier de rust en stilte kunt ervaren’ – is zo groot dat er deze zomer zelfs een tekort aan campers wordt verwacht.

Meer campers geboekt

‘Sinds het opengooien van de grenzen werden er 40 procent meer campers en caravans geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.’ Aan het woord is Martijn Peeters. Als oprichter van het grootste deelplatform van campers en caravans van ons land weet hij als geen ander dat het glas bij kampeerders altijd half vol is. ‘Het is tekenend voor camperaars. We hebben de vrijheid om ’s avonds te kunnen bepalen waar je de volgende dag naartoe gaat. Erop uit kunnen trekken waarheen je maar wilt is vaak belangrijker dan de eindbestemming zelf.’ 

Opvallend is dat uit een analyse van 2.500 boekingen is gebleken dat bij 23% van de huurders die het buitenland overwegen, de bestemming nog niet vastligt. Dat is 2,5 keer zoveel als vorig jaar.  ‘We zien dat veel kampeerders zich laten leiden door de COVID-maatregelen. Als bijvoorbeeld Frankrijk ook de deuren openzet, dan zal een aanzienlijk deel daarheen gaan. Maar als dat niet het geval is, rijden ze net zo makkelijk naar een buurland, of in tegengestelde richting. Linksom of rechtsom.’  

Eigen land

Toch valt op, niet geheel verrassend, dat heel veel mensen deze zomer in eigen land op kampeervakantie gaan. Was dat vorig jaar 44 procent van de reizigers, nu is dat 57 procent. ‘Er is nog veel onzeker over reizen in het buitenland, wat precies wel of niet mag, wat je kunt verwachten als er een tweede golf uitbreekt. Veel kampeerders die normaliter naar het zuiden trekken, besluiten daarom deze zomer ons eigen land te herontdekken.’

In het kort – nieuwsoverzicht

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.