Vanaf 15 juni kunnen we op reis in Europa – corona-travel-update 79

Vanaf 15 juni kunnen we op reis in Europa – corona-travel-update 79 8
Camping in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. 

Thalys verruimt dienstregeling

Vanaf 9 juni breidt Thalys het aanbod naar België en Frankrijk uit tot 20% van de gebruikelijke dienstregeling. In een volgende fase, van 12 juli tot eind augustus, wordt het aantal treinen nog verder uitgebreid tot 50% van de dienstregeling.

Vanaf 9 juni
twee heen- en terugreizen per dag tussen Amsterdam en Parijs

Van 12 juli tot eind augustus
vier heen- en terugreizen per dag tussen Amsterdam en Parijs

De Thalys Zon-treinen worden gedurende de volledige zomer opgeschort. Er rijdt geen enkele Thalys-trein  naar de stations van Marne La Vallée en de luchthaven Parijs-Charles De Gaulle, tot 29 augustus 2020.

Extra sanitaire maatregelen aan boord van de Thalys treinen

  • Bescherming door het verplicht dragen van een mondmasker en het respecteren van de sociale afstandsmaatregelen;
  • Een versterkte hygiëne met regelmatige reiniging van de treinen;
  • Het mobiliseren van alle medewerkers om de reizigers zo goed mogelijk bij te staan en beschermen

Durf je al wel naar Duitsland?Ontdek Hamburg dan met deze 5 tips

Snak je ook zo naar een weekend weg of de zomervakantie, maar wil je wel in de buurt blijven? Dan is ons buurland Duitsland ideaal voor jou… geen idee waar je naar toe moet rijden? Kies voor de groenste stad van Duitsland, een culinair walhalla en de bruggenhoofdstad van Europa (veel water gegarandeerd). Grab your bag en ontdek Hamburg.

Vijf to do tips voor jouw break out (na al die maanden thuis zitten): 

1. SUPPEN
Huur een SUP bij het Alstermeer in het centrum van de stad en ontdek Hamburg van een hele ander kant. Langs de kanalen van Alster SUP je zo langs groene woonwijken en naar het ‘Stadtpark Hamburg’. Dit is de groene long van de stad en een favoriete locatie voor openluchtevenementen.

2. Met de wind in de rug 
Voel de wind in de rug tijdens een heerlijke fietstocht langs de stadkust. Start in Blankenese in het westen en fiets naar Hafencity met toppers als de Elbphilharmonie (wereldberoemde concertzaal en landmark van Hamburg) en Speicherstadt (grootste aaneengesloten opslagcomplex ter wereld – UNESCO werelderfgoedlijst).

3. Strandperle (Oevelgönne) 
Strandperle is de ultieme spot om naar de voorbijvarende schepen in de rivier de Elbe te kijken. Pak een verfrissend drankje bij deze parel aan de oever bij Oevelgönne, graaf je voeten in het zand en droom weg….

4. Get in touch with nature
Met de ontelbare parken en natuurreservaten (31!) die Hamburg rijk is, kun je volop genieten van de natuur. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het 200 jaar oude ‘Planten und Blomen’ park met de grootste Japanse tuin van Europa.

5. Sunset
De mooiste zonsondergang zie je op het Elbphilharmonie’s Plaza! Dit uitkijkplatform heeft een waanzinnig panoramisch uitzicht over de stad en haven van Hamburg.

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan?! Klik hier voor 360º  beelden en kies welke groene locatie je in ieder geval gaat bezoeken!

Toegankelijkheid dagjes uit in Nederland sterk verbeterd afgelopen 6 jaar

Maar liefst 80% van de 106 onderzochte parken, musea en dierentuinen in Nederland hebben hun toegankelijkheid voor mindervaliden verbeterd ten opzichte van eerder onderzoek uit 2014, dat blijkt uit een nieuw toegankelijkheidsonderzoek van Smienk Trapliften. 

Een dagje uit in Nederland? 

Na weken strenge coronamaatregelen, mogen pretparken, dierentuinen en musea eindelijk hun deuren weer openen. Ook veel senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking snakken naar een dagje de deur uit. Welke mogelijkheden zijn er voor hen?

Ruim zes jaar geleden deed uitmetkorting.nl onderzoek naar de toegankelijkheid van alle dagjes uit in Nederland. Smienk onderzocht de huidige stand van zaken en kwam tot de volgende conclusies. 

Maar liefst 80% van de 106 onderzochte parken, musea en dierentuinen in Nederland hebben hun toegankelijkheid voor mindervaliden verbeterd ten opzichte van eerder onderzoek uit 2014. Zo beschikken alle onderzochte parken tegenwoordig over een invalidetoilet en is in 18 parken een hulphond toegestaan, waar dit 6 jaar geleden nog niet was toegestaan. Ook zijn er in steeds meer parken rolstoelen of rollators te leen. Burger’s Zoo, Storyworld en het Kröller Müller Museum doen hier zelfs nog een schepje bovenop door ook scootmobielen ter beschikking te stellen. Ook nieuw: het Stedelijk Museum in Amsterdam biedt loopfietsen te leen aan.

Informatieverstrekking

De grootste verbeteringen zijn echter te behalen door de toegankelijkheidsinformatie beter en helder te communiceren op de websites van de parken en musea. Vaak is de informatie niet te vinden of moeten er verschillende pagina’s bekeken worden om alle informatie te krijgen. Van ‘plan uw bezoek’ via de FAQ naar de tarievenpagina. Soms is de informatie zelfs helemaal niet vindbaar, bijvoorbeeld bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Desondanks kan de conclusie worden getrokken dat ca. 90% van de onderzochte dagjes uit uitstekend presteren op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid. Nu de coronamaatregelen in Nederland langzaam worden versoepeld en de parken weer mogen openen, is dat goed nieuws. 

Onderzoeksmethode

De parken werd gevraagd of zij:  

  • Rolstoelvriendelijk zijn
  • Rolstoelen te leen hebben
  • Mindervalidenparkeerplaatsen beschikbaar hebben
  • Hulphonden toestaan
  • Een speciaal tarief voor de begeleider hebben
  • Een aangepast toilet hebben

De antwoorden zijn vergeleken met de uitslagen van zes jaar geleden. 

In het kort – nieuwsoverzicht

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.