Zo eren ze in Peru dit jaar de zonnegod – corona-travel-update 98

Zo eren ze in Peru dit jaar de zonnegod – corona-travel-update 98 9
Zonsondergang. Foto: Elkedagvakantie

Hieronder de meest interessante reis-gerelateerde links en persberichten over het effect van het coronavirus die we de afgelopen 24 uur hebben gevonden. En ander nieuws. Zoals:

  • Als je geen cruise-reizen meer kunt verkopen verzin je dit
  • Bijzondere driemaster te bezichtigen in Rotterdam
  • Hoe je een vakantiegevoel krijgt door niet op reis te gaan

Cusco viert belangrijkste Inca-traditie dit jaar digitaal

Het feest voor de zonnegod in Peru.

Waar wij in Nederland toeleven naar de zomer, viert Peru de komst van de winter. In de keizerlijke stad Cusco – voorheen de thuishaven van de Inca’s – vindt jaarlijks het grootste Fiesta del Sol plaats, op de manier zoals de Inca’s dat eeuwen geleden al deden.

Ieder jaar reizen toeristen van over de hele wereld naar Peru om op 24 juni het Inti Raymi-feest mee te vieren. Omdat het festival dit jaar niet groots gevierd kan worden, is het de bedoeling dat op deze bijzondere dag de mooiste beelden van eerdere vieringen massaal online gedeeld worden met de hashtag #LaMagicaDeCuscoEnCasa (#TheMagicOfCuscoAtHome).

Wat wordt er gevierd?

Jaarlijks wordt op 24 juni de hoogste god van het Inca-rijk geëerd: de zonnegod. De Inca’s noemden deze god (in het Quechua) Inti. In de 15e eeuw begon Inca-heerser Pachacutec met het festival en werd het een religieus-culturele traditie die elke winterwende werd gevierd, volledig ter ere van de zon. Hiermee werd tevens het nieuwe Inca-jaar ingeluid. In de koloniale tijd was Inti Raymi vieren verboden, dus het duurde meer dan 400 jaar voordat Cusco het feest weer kon oppakken. In 1944 vond de eerste editie weer plaats, met uiteraard wel wat hedendaagse aanpassingen.

Achter de schermen en 360 graden video

De viering van de kortste dag van het jaar wordt normaal gesproken groots aangepakt; met activiteiten waarbij muziek, dans, processies, kleurrijke kostuums en lekker eten centraal staan. Verwacht op 24 juni dan ook veel vrolijke en kleurrijke beelden en video’s vol met traditionele dans en kleding.

Dit jaar wordt het feest herdacht met twee hoofdactiviteiten via Facebook; zo worden er indrukwekkende beelden van eerdere vieringen met speciale 360° virtual reality technologie gedeeld. Ook is er is een speciale documentaire te zien over de ‘behind the scenes’ van het grote festival, dat jaarlijks minstens 700 acteurs en artiesten samenbrengt op drie verschillende locaties in de stad: Qorikancha esplanade, Plaza Mayor en op de archeologische vindplaats Saqsaywaman.

Tradities in leven houden

Op deze manier houdt Peru zijn tradities in leven voor de lokale bevolking en de rest van de wereld, in de hoop dat volgend jaar de omstandigheden weer gunstig zullen zijn voor een originele versie van deze bijzondere feesten in Cusco.

Voor mensen die geen Spaans spreken is er ook deze vijf minuten durende mini-documentaire, waarin perfect wordt uitgelegd wat het festival inhoudt en hoe het normaal gesproken gevierd wordt.

Hier zijn nog meer interessante video’s en beelden te vinden.

Driemaster doet bij uitzondering museum in Rotterdam aan

Zo eren ze in Peru dit jaar de zonnegod – corona-travel-update 98 11
De Oosterschelde tijdens een van de wereldreizen. Foto: Antartica fotografie Pieter Nijdeken

Driemastschoener Oosterschelde is van 20 t/m 28 juni 2020 te gast in de museumhaven van het Maritiem Museum Rotterdam. Normaalgesproken reist dit ‘varend monument’ het hele jaar de wereld over: dit is een unieke kans om een kijkje aan boord te nemen.

Vanwege de coronacrisis ligt de Rotterdamse driemaster Oosterschelde noodgedwongen stil. Van zaterdag 20 juni t/m zondag 28 juni is het schip daarom te gast bij het Maritiem Museum. Bezoekers van het museum krijgen de unieke kans op een privétour door de bemanning van dit bijzondere schip.

Driemastschoener Oosterschelde

Sinds 1992 is dit voormalig zeilend vrachtschip weer in de vaart na een grondige restauratie. Het werd het eerste Nederlandse zeilschip dat wereldwijd met gasten mocht varen. De Oosterschelde maakte tweemaal een reis rond de wereld en bezocht meer dan vijftig landen op vijf continenten. Het schip zeilde in tropische streken, maar ook werden meerdere poolexpedities ondernomen naar Spitsbergen, Antarctica en South Georgia. Op dit moment wordt ze klaargemaakt voor een reis naar Kaap Verdië in het najaar van 2020.

Welkom aan boord!

De Oosterschelde is te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum. De driemaster is uitsluitend te bezoeken met een entreebewijs van het museum, dat alleen online met te boeken is via www.maritiemmuseum.nl/tickets. Ook wie een kortingspas heeft, moet online een starttijd reserveren. Het Maritiem Museum doet er alles aan om museumbezoek prettig en veilig te laten verlopen. Dat is goed mogelijk in het ruim opgezette museum. Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen en er wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegelaten. Ook museumcafé ‘Het Lage Licht’ is weer open, bij goed weer mét een terras dat uitkijkt over de museumhaven.

Oprichter Cruisereizen.nl start Plannen.nl

Wat doe je als je bedrijf van de één op de andere dag (bijna) geen omzet meer draait? Het overkwam ondernemer Faizal Siddiqui die met Cruisereizen.nl de afgelopen jaren behoorde tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland (FD gouden gazelle 2017).

Bedroeg de omzet van Cruisereizen.nl vorig jaar nog ruim 17 miljoen euro; door het stilliggen van de internationale cruisevaart is dat momenteel gedaald tot bijna het nulpunt. In plaats van zich erbij neer te leggen en personeel op non-actief te stellen of naar huis te sturen, besloot hij alle resources van Cruisereizen (personeel, geld etc.) te gebruiken om ondernemers te ondersteunen die het net zo moeilijk hebben als hij.

Website Plannen.nl

Hij bedacht het volledig geautomatiseerde coronacheck- en afsprakenplatform Plannen.nl. Met een speciaal hiervoor ontwikkelde tool kunnen ondernemers, volgens de richtlijnen van het RIVM, coronacheckgesprekken online afhandelen en aansluitend afspraken inplannen. Plannen.nl is volledig in eigen beheer ontwikkeld door Siddiqui, oprichter en eigenaar van CruiseReizen.nl en SpaOnline.com.

Met de app wil Siddiqui ondernemers bijstaan die – net zoals hij – te lijden hebben onder de coronacrisis. “In welke sector je als ondernemer ook actief bent; sport, detailhandel, horeca of transport – op dit moment draait het om de kwaliteit van je dienstverlening”, aldus Faizal Siddiqui. Via het platform kan een ondernemer gemakkelijk aangeven wanneer zijn ruimte(s) beschikbaar zijn voor reservering. Door ook het checkproces volledig te automatiseren per sms, wordt verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Omdat bovendien de agenda van de ondernemer automatisch wordt gesynchroniseerd, draagt de app bij aan een optimale bezetting van tijd en ruimte.

In het kort – nieuwsoverzicht

Zo maken Spaanse beroemdheden duidelijk dat hun land weer veilig bezocht kan worden:

Weekendradio

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.