7 tips voor het boeken van een zomervakantie in coronatijden

7 tips voor het boeken van een zomervakantie in coronatijden 8
Lekker eten in Spanje. Foto: Elkedagvakantie

Is het een gok? Is het niet altijd een gok als je van huis gaat? Het voelt in ieder geval dit jaar duidelijk anders dan voorheen als je besluit naar het buitenland gaat. Maar enige voorbereiding kan dat gevoel van onzekerheid wegnemen. Daat gaat het vandaag over, maar ook:

  • Tsjechië open voor Nederlanders 
  • Wat doe je als je als reisgids in quarantaine zit? (VIDEO)
  • Spaanse regio bij Barcelona in lockdown

Waar moet je op letten dit jaar?

7 tips voor het boeken van een zomervakantie in coronatijden 10
Een camping-zwembad. Foto: Elkedagvakantie

Vanaf dit weekend start de zomervakantie, het moment dat vele Nederlanders naar binnen- en buitenlandse bestemmingen afreizen om de batterij weer op te laden. Door het coronavirus leek een vakantie in het buitenland lange tijd onmogelijk maar gelukkig zijn op 15 juni veel grenzen weer opengegaan. Waar moet je tijdens het boeken van je vakantie op letten? Hoe bespaar je flink op je zomervakantie en wat kun je doen om zorgeloos op vakantie te gaan? Reiswebsite  Holidayguru deelt zeven tips voor het boeken van een zomervakantie in coronatijden. 

Het coronavirus heeft voor veel Nederlanders de vakantieplannen in de war gebracht. Reizigers zaten vast op hun vakantiebestemming, vakanties werden geannuleerd en vliegtuigen bleven aan de grond staan. Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat in coronatijden? En waar moet je op letten tijdens het boeken van je zomervakantie? Met deze tips kan je met een goed gevoel op vakantie gaan!

Boek een pakketreis

Wil je deze zomer zorgeloos op vakantie dan kan je het best een pakketreis boeken. Reisorganisaties die aangesloten zijn bij de ANVR hebben namelijk een vervoersplicht. Zit jij op je vakantieadres en verandert het reisadvies naar ‘niet reizen’, dan is de reisorganisatie verplicht je veilig terug te brengen naar Nederland. Daarnaast ben je er zeker van dat je een voucher of je geld terugkrijgt mocht de reisorganisatie de vakantie toch niet kunnen uitvoeren, wel zo prettig. 

Check het reisadvies

Kijk van tevoren wat de situatie is in het land weer je heen wilt gaan. De beste manier om dit te doen is een kijkje nemen op de website van Buitenlandse Zaken (Nederlandwereldwijd.nl). Op deze site kan je alle belangrijke reisadviezen terugvinden.

Bekijk het annuleringsbeleid

Het coronavirus kan ervoor zorgen dat jouw geplande reis wellicht niet door kan gaan. Wanneer je een accommodatie en/of vlucht boekt is het daarom slim om goed te kijken naar de annuleringsvoorwaarden. Zo kan je in veel gevallen tot een paar dagen voor vertrek een accommodatie bij Booking.com of Airbnb kosteloos annuleren. Daarnaast zijn airlines als KLM en Transavia flexibel met het kosteloos wijzigen van je vlucht tot een paar uur voor vertrek. Zo kan je zonder al teveel risico je vakantie boeken.

Reis doordeweeks in plaats van in het weekend

Wanneer je deze zomer een citytrip wilt boeken dan heeft het meerdere voordelen om doordeweeks op vakantie te gaan in plaats van in het weekend. Ten eerste zijn doordeweekse dagen vaak goedkoper. Daarnaast is het in veel gevallen ook rustiger op je vakantieadres. Dat is natuurlijk wel zo fijn nu 1,5-meter afstand in veel landen een basisregel is. 

Bezoek een minder toeristische regio

Juist in deze coronatijden is het interessant om op vakantie te gaan naar minder toeristische bestemmingen. Dat helpt uiteraard om afstand te houden en minder mensen tegen te komen, maar daarnaast ontdek je echt een nieuwe plaats of land. Denk bijvoorbeeld aan Slovenië, Polen of Galicië (Spanje). 

Spontaan boeken = flink besparen

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel reisorganisaties en airlines vakanties aanbieden tegen lagere prijzen, profiteer daarvan! Minder mensen gaan dit jaar in het buitenland op vakantie wat voor jou een kans is om een vakantie zonder massa toerisme te ervaren. Ben je flexibel qua vertrekdatum dan kan je flink besparen op de komende zomervakantie. 

Extra’s en promoties van vakantiebestemmingen

Toerisme is voor veel Europese landen een belangrijke inkomstenbron. Sommige bestemmingen willen zo graag dat je het land komt ontdekken dat ze extra’s of kortingen geven. Zo is Sicilië van plan om een extra overnachting voor je te betalen en bieden veel accommodaties gratis tours aan om te zorgen dat toeristen de regio gaan verkennen.

Veel vakantie voor weinig geld is deze zomer dus zeker mogelijk. Zo kan je in de zomervakantie voor slechts €399 acht dagen all-inclusive verblijven op Sicilië. Blijf je echter liever in Nederland dan is het verstandig om zo snel mogelijk te boeken. Want waar de prijzen voor vakanties in het buitenland dalen zijn veel Nederlandse accommodaties al volgeboekt en de keus is inmiddels beperkt waardoor de prijzen hier enkel nog zullen stijgen. 

Brocante-festival nét over de grens

7 tips voor het boeken van een zomervakantie in coronatijden 12
Beeld van het brocantefestival. Foto: Goch

Heerenlanden Events presenteert op 11 juli  en 12  juli 2020 “Brocante am Kloster-Graefenthal, coronaproof, zo belooft de organisator.

Klooster Graefenthal is een authentiek middeleeuws landgoed met een prachtig klooster. Het is een gerestaureerd 13de-eeuws klooster in de gemeente Goch, ongeveer 5 km van de Nederlandse grens en aan een mooi meer in het “Reichswald”. Omdat het klooster binnen een netwerk van fietspaden en wandelpaden ligt is het een leuke bestemming voor een weekendje fietsen of wandelen langs de grens.

Ruim 30 deelnemers zullen dit landgoed, omtoveren tot een unieke en sfeervolle Brocante wereld. Je vind er schatten en vondsten uit o.a. België, Frankrijk en Engeland, van stoer tot industrieel en van sober tot romantisch.

Openingstijden:
zaterdag 11 juli:  10:00-17:00
zondag    12 juli: 10:00-17:00

Entree: € 4,00
Kinderen tot 12 jaar gratis.
Parkeren gratis

Tsjechië open voor Nederlanders 

7 tips voor het boeken van een zomervakantie in coronatijden 14
Wandelen in het bos. Foto: Elkedagvakantie

De Tsjechische overheid heeft bekend gemaakt dat de Tsjechische grenzen geopend zijn voor vakantiegangers uit bijna alle EU-landen, waaronder
Nederland. Toeristen hoeven geen negatieve Covid-19 test bij zich
te hebben en kunnen vrij reizen door het land. Accommodaties,
campings en bezienswaardigheden in Tsjechië zijn sinds mei
geopend net als de horeca.

De Tsjechische overheid heeft bekend gemaakt dat toeristen uit bijna alle
EU-landen
vanaf 15 juni weer op vakantie mogen naar Tsjechië. Ook
Nederland behoort tot de landen die toegestaan zijn zonder een verplichte
coronatest. Toeristen uit België, Groot-Brittannië, Zweden, Portugal en Polen uit een bepaalde regio mogen helaas nog niet naar Tsjechië. Het reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Tsjechië is aangegeven als geel, wat betekent dat vakantiereizen mogelijk zijn maar er wel gelet moet worden op veiligheidsrisico’s. Tsjechië is in verhouding met andere Europese landen minder hard getroffen door het coronavirus en had het virus redelijk snel onder controle. Na een complete lock-down werden in mei de maatregelen langzaamaan versoepeld in het land.

Attracties open

Horecagelegenheden mochten open en ook attracties, bioscopen en bezienswaardigheden mochten hun deuren openen. Ook werd het weer toegestaan om naar zwembaden en wellness centra te gaan. Accommodaties en campings zijn vanaf 25 mei geopend. Op dit moment zijn alleen nog mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, openbare binnenruimtes en bij grote evenementen. Evenementen zijn toegestaan tot 2.500 personen.

Herstart toerisme 

Sinds mei vliegen KLM en CzechAirlines vanaf Amsterdam regelmatig naar Praag. EasyJet zal vanaf eind juli de vluchten van Amsterdam naar Praag herstarten. De vlucht naar Praag duurt slechts vijf kwartier, maar ook met de auto is Tsjechië uitstekend te bereiken. Naar Tsjechië is het ongeveer 900 kilometer rijden. Autoreizigers kunnen de grens oversteken via Duitsland, Oostenrijk en sinds kort ook Polen. Dat Tsjechië Nederlanders weer toestaat is voor veel Tsjechische regio’s positief nieuws. Vooral in Zuid-Bohemen en Noord-Bohemen zijn Nederlanders belangrijke vakantiegasten.  

Tsjechische vakantiebestemmingen 

Tsjechië heeft een gevarieerd landschap. Er zijn bergen, bossen, meren, glooiende velden en prachtige natuurgebieden met zandstenen rotsformaties. Interessante vakantiebestemmingen zijn het Reuzengebergte, het Beskiden gebergte in Moravië, de Zuid-Moravische wijnregio, het Lipnomeer in Zuid-Bohemen en natuurlijk de stad Praag waar het deze zomer een stuk minder druk zal zijn.

Liefhebbers van wandelen kunnen prachtige paden ontdekken in de natuurgebieden Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs, Křivoklátsko, het Slavkov-bos, het Boheemse Woud en de bergen in Jeseník en Beskiden. Fietsers kunnen routes langs de rivieren de Elbe, de Eger, de Orlice, de Moldau en de Morava volgen. Daarnaast is Zuid-Moravië een walhalla voor fietsers door het uitgebreide netwerk van Moravische wijnroutes. Voor families is ook van alles te beleven. Er zijn leuke klimbossen, boomkroonpaden, ruim opgezette dierentuinen en diverse meren, rivieren en zwembaden om af te koelen. 

Voor meer reistips voor Tsjechië zie deze interessante reisroutes. Voor meer informatie over een vakantie in Tsjechië zie zomer.czechtourism.com en www.visitczechrepublic.com

De laatste informatie over de maatregelen zijn te vinden op de website van het Tsjechische ministerie. Het reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken is hier te vinden. Regels voor op het vliegveld in Praag staat op de website van Prague Airport

Wat doe je als je als reisgids in quarantaine zit?

Reisbegeleidster & fotografe Nicoliene van Leeuwen werkt al jaren in Patagonië en woonde er tot voor kort. Zij heeft haar hart verloren aan een huskykennel in Ushuaia. Deze uitzonderlijke locatie is haar thuishaven gedurende de Argentijnse quarantaine. In deze video neemt ze je mee door het idyllische Patagonische landschap, vol sneeuw en huskyhonden in actie! Lees hier meer over deze Sawadee-gids.

In het kort – nieuwsoverzicht

Weekendradio

Grote groep ganzen banjert Amerikaans strand op zonder zich iets aan te trekken van de badgasten.
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.