Finland verwelkomt Nederlanders weer

Finland verwelkomt Nederlanders weer 9
Lekker lui over zo’n Fins meer uitkijken. Foto: Finland Mericenter / Emilia Hoisko

Noordwaarts! Soms is het zo jammer dat we andere verplichtingen hebben, maar het nieuws dat Finland de grenzen weer opent maakt dat bloed gaat borrelen en dat we zin hebben de tent en spullen in de kofferbak van de auto te gooien en een roadtrip door Finland te gaan maken. Maar ja, misschien heb jij je handen vrij? Ander nieuws vandaag nog:

 • Màxima verrast campinggasten in Zeeland
 • Twan Huys maakt podcast voor ANWB
 • Hoe moet je je wandelschoenen onderhouden? (VIDEO)

Finland opent grenzen voor Nederlandse en Belgische toeristen

Veel inwoners uit Europa – waaronder Nederlanders en Belgen – mogen vanaf 13 juli 2020 weer op vakantie naar Finland. De Finse regering kondigde vandaag aan dat de inreisrestricties voor 17 landen in Europa worden opgeheven.

Behalve Nederland en België zijn dit Andorra, Oostenrijk, Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Ierland, Liechtenstein, Malta, San Marino, Slovakije, Zwitserland en het Vaticaan. Het aantal coronabesmettingen in Finland is zeer laag, voorwaarde om op de groen lijst te komen is dat er de afgelopen 2 weken per 100.000 inwoners niet meer dan 8 personen besmet zijn geraakt.

Coronaprotocollen

Uiteraard gelden in Finland ook hygiëne- en coronaprotocollen waaronder voldoende afstand houden en handen wassen. Buiten, in openbare ruimten en in het openbaar vervoer is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Op luchthavens in Finland wordt wel sterk aanbevolen om mondkapjes te dragen. Restaurants, bars en cafés mogen tot 02.00 uur open blijven en tot 01.00 uur alcohol serveren. Alle gasten moeten aan een tafel zitten die op gepaste afstand geplaatst zijn. Attracties en toeristische bezienswaardigheden zijn sinds 1 juni weer geopend. Contactloos betalen is overal de norm. Nadere informatie over actueel reisadvies voor reizigers vindt men op deze link.

Overnachten tussen bomen

Als er een land in Europa is waar frisse lucht rijkelijk aanwezig is, is het Finland. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat 10 maal zo groot als Nederland is en 75% van het landoppervlakte is bos. Een ideale plek om ongestoord vakantie te vieren, is een van de 40 nationale parken die het land telt. Het grootste – en meest noordelijke – nationale park is het Lemmenjoki national park waar de een klein deel van de inheemse Sami bevolking woont. Gratis overnachten kan in een zogeheten Saavu, een houten hutje met wat slaapbanken waarvan de voorzijde open is. Wil je zwevend tussen de bomen overnachten, dit kan onder meer in het Nuuksio National park in Espoo. https://www.visitfinland.com/article/experience-the-finnish-national-park/#ff223b62 

Finland verwelkomt Nederlanders weer 11
10 x zo groot als Nederland met maar 5,5 miljoen inwoners…. Foto: Leikas DJI

Fietsen langs eilanden

Fietsen of wandelen en vrijwel niemand tegenkomen… vrij gebruikelijk in de weidse uitgestrektheid van dit land. Voor wie het eiland gevoel wil ervaren, is de archipelago trail nabij Turku een aanrader. Het archipel bestaat uit duizenden eilandjes en de 250km langer trail gaat over de grootste eilandjes waaronder Pargas, Nagu en Houtskär en Iniö. Het merendeel van de veerdiensten is gratis.
https://www.visitfinland.com/article/cycling-the-archipelago-trail/#ff223b62 

Alleen op de wereld

Voor een alleen op de wereld ervaring boek je een mökki – in Finland een begrip, het is het Finse woord voor een houten vakantiehuisje, heel vaak met sauna en open haard en vrijwel altijd gelegen in een bos of aan een van de 188.000 meren die Finland rijk is dus ook ideaal voor wie van zwemmen, vissen, kajakken of kanoën houdt. Er zijn er ongeveer 500.000 variërend van 2 personen tot wel 10 personen of meer. Boek je een mökki aan het meer van Samaai – het grootste meer in Finland – dan heb je kans op een bijzondere ervaring: het spotten van een Samaairob die op een rots ligt te zonenbaden. Deze robbensoort heeft zich aangepast aan het zoetwater en komt allen hier voor.
https://www.visitfinland.com/article/the-essentials-of-cottage-life/#ff223b62 

Bessen en paddenstoelen plukken

Zeer populair bij Finnen is het plukken van bessen en paddenstoelen in de bossen. Goede periode is tussen eind augustus en eind oktober. Overal in het land kan men excursies boeken en onder begeleiding van een gids op zoek gaan naar eetbare bessen en paddenstoelen, waaronder bosbessen, bergbraambessen, frambozen, chanterellen en andere wilde paddenstoelen.
https://www.visitfinland.com/article/well-being-from-finnish-forests/#85c5494e

Twan Huys maakt podcast over wandelen voor ANWB

Finland verwelkomt Nederlanders weer 13
Wandelen in Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Presentator en journalist Twan Huys gaat vijf podcasts over wandelen maken voor de ANWB. Die zijn vanaf 15 juli te downloaden via www.anwb.nl/twanhuys.

,,Wandelen is eigenlijk het meest over het hoofd geziene ‘medicijn’ dat er is”, zegt Huys in het laatste nummer van de ANWB-Kampioen. ,,Als je het druk hebt of het leven zit even tegen: het helpt. Je krijgt frisse lucht, je bent in een mooie omgeving. We denken dat het altijd regent in Nederland, maar dat is helemaal niet waar. Ik heb op mijn wandelingen bijna alleen maar zon gehad. Alles wat je dwars zit, verdampt”.

Bij de vijfdelige serie wandelt hij ‘met inspirerende mensen op mooie plekken door Nederland’.

Stuntje Kip-caravans: nu bestellen, volgend weekend op vakantie

Door dit mailtje van Kip-caravans werden we wel verrast: ,,Vandaag besteld is het volgend weekend al kamperen! Het is bij Kip nu mogelijk een nieuwe kampeerwagen volledig online te bestellen! Op de Kip website kunt u de kampeerwagen eenvoudig zelf samenstellen. Kies uit een breed kleurenpalet, opties en accessoires. Veel samenstellingen zijn direct uit voorraad leverbaar! De bestelling kunt u online afronden en kiezen om de Kip kampeerwagen thuis te laten bezorgen. Tijdens de overdracht op uw oprit of langs de straat nemen we de hele kampeerwagen met u door en beantwoorden wij alle vragen.”

Is dat een goed teken in deze tijd waarin de vraag naar caravans groot is of juist niet? (wie wil reageren, mag dat onder dit artikel doen)

Thalys heropent lounges in de stations van Brussel-Zuid en Paris Nord

Finland verwelkomt Nederlanders weer 15
Reizen met de trein door Europa. Foto: Elkedagvakantie

Vanaf nu opent Thalys opnieuw de deuren van de passagierslounge nabij het treinstation Gare du Nord in Parijs en op 16 juli opent de lounge in Brussel-Zuid. De heropening van deze twee lounges hangt samen met de uitbreiding van het Thalys-treinaanbod dat op 12 juli wordt verhoogd tot 50%, gebaseerd op de gebruikelijke capaciteit. Op 30 augustus wordt dit verhoogd tot 60%.

Om een ​​maximale veiligheid in de lounges te garanderen, worden de ruimtes meerdere keren per dag gereinigd en zijn hydroalcoholische gel en reinigingsdoekjes beschikbaar voor Thalys reizigers. Er is een bewegwijzering aangebracht zodat reizigers elkaar zo weinig mogelijk kruisen. Thalys-medewerkers zorgen er bovendien voor dat de veiligheidsvoorschriften binnen de lounges worden gerespecteerd.

Rust en comfort

De twee lounges, met een oppervlakte van ongeveer 200 m2 in Brussel en 180 m2 in Parijs, zijn uitgerust met Wifi en stopcontacten en kunnen zowel als werkruimte als voor ontspanning gebruikt worden. De Thalys-lounges zijn toegankelijk voor My Thalys World Club- en Club + -leden, Explorer-leden in ruil voor 300 Miles en voor reizigers die reizen met een Premium-tarief, wat binnenkort weer mogelijk zal zijn.

Brussels Lounge, Onderwijsstraat 158 – 1060 Brussel.
Gelegen aan Hortaplein (tegenover het Zuidstation).
Maandag t/m vrijdag: 07.00 – 20.30 uur
Zaterdag: 08.00 – 19.00 uurZondag: 9.30 – 20.30 uur

Paris Salon, 22 rue de Dunkerque – 75010 Paris.
Maandag t/m donderdag: 07.00 – 19.45 uur (20.30 uur vrijdag)
Zaterdag: 07.00 – 14.00 uurZondag: 15.00 – 21.00 uur

De drie mooiste autoroutes in Trentino

Finland verwelkomt Nederlanders weer 17
Val di Non – Castel Thun – Foto: Pio Geminiani

Nu de grenzen in Europa weer open zijn en we voorzichtig aan weer naar het buitenland kunnen, verwachten we dat het reizen met de auto voorlopig populairder zal zijn dan het vliegtuig te pakken. Gelukkig is de Noord-Italiaanse regio Trentino vanuit Nederland prima met de auto te bereiken.

Maar ook eenmaal op bestemming aangekomen loont het om in de regio op pad te gaan. De wegen lopen door prachtige gebieden met spectaculaire uitzichten op de Dolomieten, door immense wijngaarden en langs een aantal van de vele kastelen die er in Trentino te vinden zijn. We zetten een drietal prachtige routes voor je op een rij.

 1. Panoramisch uitzicht in de Dolomieten: van Val di Fiemme tot San Martino di Castrozza over Passo Rolle.

De bijzondere bergtoppen vanhet UNESCO-natuurpark de Dolomieten zijn het belangrijkste kenmerk van het landschap in het oosten van de regio. Dit spektakel is vooral goed te bewonderen vanaf verschillende natuurlijke ‘balkons’, die gemakkelijk toegankelijk zijn via paden en skiliften.

 • Deze route start in Predazzo (Val di Fiemme), de perfecte plaats om de oorsprong van de zogenaamde ‘Monti Pallidi’ (Pale Mountains) te ontdekken. Het twee verdiepingen tellende Geologisch Museum van de Dolomieten vertelt de geschiedenis van deze bergen en de betekenis van hun bijnaam. 
 • De route gaat dan verder naar de Valle del Travignolo in de richting van Paneveggio, waar het bezoekerscentrum van het natuurpark Paneveggio – Pale di San Martino zich bevindt. Vanaf een groot terras langs de weg met uitzicht op het hertenverblijf, zijn de contouren van de pieken van Pale di San Martino te zien die boven het dikke woud van de sparren uittorenen. Dit is het beroemde “Vioolbos” waar Stradivari het hout voor zijn muzikale meesterwerken vandaan haalde. 
 • Na Passo Valles klimt de weg via haarspeldbochten naar Passo Rolle, een van de meest spectaculaire passen van de Dolomieten. Vanaf hier is te voet of met de skilift de berghut Baita Segantini te bereiken, waar je de majestueuze rotspiramide van Cimòn della Pala van dichtbij kan bekijken. 
 • Vanaf Passo Rolle daal je af naar de stad San Martino di Castrozza om de kabelbaan naar Alpe Tognola te nemen. Op 15 minuten lopen van het aankomststation is er het Dolomiti UNESCO panoramisch balkon met uitzicht op de groep Pale di San Martino, de Lagorai range, de Vette Feltrine pieken. 
 • Op de terugweg loopt de route door de Valle del Primiero naar Primolano in Valsugana en vandaar naar Trento. Tip: stop bij de zuivelwinkel in Mezzano. Deze verkoopt twee van de méést gerenommeerde producten van Primiero: Tosèla-kaas en Botìro di Malga-boter.

Route: Predazzo (mogelijke omweg naar Val di Fassa, Passo Costalunga, Passo Sella, Passo Pordoi) – Bellamonte – Paneveggio – Passo Rolle – San Martino di Castrozza. Een alternatieve terugweg is via Fiera di Primiero – Mezzano – Fonzaso (BL) – Primolano – Borgo Valsugana – Pergine Valsugana – Trento.

2. Geschiedenis en cultuur: van Piana Rotaliana tot kasteel Thun in Val di Non

Het groene landschap van Trentino wordt verrijkt door een grote hoeveelheid imposante kastelen en forten. Deze route is speciaal voor mensen die wat meer willen weten over de geschiedenis van de regio en de bewoners. Maar ook voor ‘cultuurbarbaren’ is er genoeg moois te zien en te ontdekken op deze route.

 • Het vertrekpunt van deze route is San Michele all’Adige, waar in een oud klooster het Etnografisch Museum van de Volkeren van Trentino is gevestigd. Dit 5 verdiepingen tellende museum is één van de belangrijkste etnografische museums in Europa, waar meer dan 12 duizend artefacten worden tentoongesteld die het leven op het platteland laten zien. 
 • De route volgt daarna via de Piana Rotaliana – beschouwd als een van de mooiste wijngaard van Europa – en de Rocchetta-kloof naar Val di Non.
 • Het eerste kasteel dat opvalt in deze vallei is de toren van Castel Belasi in Campodenno, omgeven door fruitboomgaarden, die de hellingen van de vallei bedekken. Iets verderop is het volgende kasteel op deze route te vinden: het monumentale Castel Thun, de residentie van wat misschien wel de oudste familie van Trentino is, de Thuns. In Dermulo zijn twee andere karakteristieke kastelen te ontdekken: Castel Nanno en Castel Valèr. 
 • Bij de stop in de ‘Appelvallei’ ontdek je de geheimen van deze heerlijke vrucht bij bezoekerscentrum MondoMelinda. De rondleidingen (tegen betaling, met proeverij) worden aangeboden van oktober tot eind mei, maar de appels worden het hele jaar door verkocht. 
 • In Sanzeno kan je in de buurt van het Museo Retico (Rhaetiaans Museum) parkeren en van daaruit het spectaculaire pad lopen dat in de rotswand is uitgegraven om het San Romedio Heiligdom te bereiken. 
 • Daarna volgt een korte omweg die zeker de moeite waard is; namelijk naar het iconische meer van Tovel met zijn smaragdgroene water. De terugweg volgt via stad Flavòn via een andere weg weer terug naar Rocchetta.

Route: San Michele all’Adige – Mezzolombardo – La Rocchetta – Vigo di Ton – Castel Thun – Segno di Predaia – Dermulo (mogelijke omweg naar Cles voor het Tovelmeer) – San Zeno – San Romedio sanctuary.

3. De wijnroute: Door de wijnsteden van Valle di Cembra

In Valle di Cembra, ten noorden van Trento, is er een bijzonder landelijk landschap van wijngaarden die in steile hellingen zijn uitgehouwen. Dit gebied is onlangs door de Italiaanse overheid genomineerd als “Italiaans plattelandslandschap van historische waarde”. 

 • Vanaf Trento vertrek je in noordelijke richting Albiano. Via de weg aan de linkerzijde van Val di Cembra bereikt je Segonzano, de stad die beroemd is om zijn aardepiramides, een waar kunstwerk dat door de natuur is gebouwd. 
 • De route gaat dan verder aan de andere kant van het dal naar de steden Faver (bekend om het stoken van grappa’s), Cembra, Lisignago en Verla, allen omgeven door terrasvormige wijngaarden. De geteelde druivenrassen zijn voornamelijk Müller Thurgau, Nosiola en Chardonnay die de wijnen produceren die direct in de lokale wijnhuizen kunnen worden geproefd, zoals de Cantina Cembra Cantina di montagna of de Distilleria Paolazzi in Faver. 
 • Vanuit Verla kan men vervolgens een weg afleggen die door de wijngaarden loopt om Ville di Giovo en vervolgens Faedo te bereiken, een ander karakteristiek middeleeuws wijnstadje dat uitkijkt op de vlakte van Piana Rotaliana op slechts enkele kilometers van San Michele all’Adige.

Route: Trento – Gardolo – Albiano – Lases – Segonzano (mogelijke omweg naar Val di Fiemme) – Faver – Cembra (mogelijke omweg naar het Santomeer) – Lisignago – Verla – Ville di Giovo – Faedo – San Michele all’Adige. 

Duurzaam reizen

Voor degenen die met een elektrische auto reizen, is hier de lijst met oplaadpunten in Trentino: https://www.visittrentino.info/en/articles/practical-info/ecar

Up to date informatie omtrent alle huidige maatregelen:

https://www.visittrentino.info/nl/articles/practical-info/informatie-coronavirus

Beleef hier een roadtrip door deze Italiaanse regio mee

In het kort – nieuwsoverzicht

Hoe moet je wandelschoenen onderhouden?
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.