Ben je wel toe aan wat glamping?

Chateau_Ramsak. Foto: Jost Gantar

Na maanden van opsluiting en toch een ander leven dan we gewend zijn ben je wel toe aan wat luxe. Even jezelf verwennen. Dat kun je natuurlijk in Nederland doen, maar misschien wil je toch iets anders. Dan zou je voor glamping in Slovenië kunnen kiezen. Niet heel ver reizen en net als de ons omliggende landen ‘geel gekleurd’, dus volgens de overheid toegestaan. Verder vandaag o.a.:

 • Emirates komt passagiers tegemoet met Covid-19 kosten
 • Boek met tips om duurzamer op reis te gaan
 • Planten water geven tijdens vakantie, dit moet je weten

Tip: Glamping resorts in Slovenië

Glamping in Slovenië
Glamping herbal resort

Met ruim de helft van het landoppervlakte – 20.000 km² – bedekt met bossen mag het geen verwondering wekken dat de overheersende kleur in Slovenië groen is. Voor wie op zoek is naar een paar weken Zen na de hectische Covid-19 periode, het jachtige leven op kantoor en thuis even wil laten voor wat het is, biedt Slovenië verschillende glamping resorts in een bosrijke omgeving waar je ‘bovenkamer’ volledig tot rust komt.

Hieronder een bloemlezing van locaties waar onthaasten in optima forma gegarandeerd is. Voor een overzicht van veel glamping en overige bijzondere accommodaties in Slovenië, klik op deze link. Uitgebreide toeristische info op www.slovenia.info.

Zessterren eco glamping resort
Op een paar minuten lopen van de populairste attractie in Slovenië – het meer van Bled – ligt Garden Village Bled. Glamping in optima forma in deze ecologisch ontworpen camping met bijzondere aandacht voor de natuur. Het resort biedt vijf type accommodaties waaronder boomhutten, super-deluxe glamping tenten met zithoek, douche en terras met houten bubbelbad of Pier tenten, canvas tenten gebouwd op een vlonder naast een stroompje of luxe appartementen. https://www.gardenvillagebled.com/en/

Bubbelen naast je tent
Ben je geïnteresseerd in de combinatie van een super waterpark, een deluxe wellness resort en een weergaloos mooie glamping plek dan is Olimia Adria Village in Podčetrtrek in het oosten van Slovenië jouw locatie. Dit resort ontving in 2017 nog de Best Glamping Award. De safaritenten zijn van alle gemakken voorzien en op 10 minuten afstand lopen is het spacomplex Terme Olimia. Gasten van Olimia hebben gratis toegang tot het waterpretpark Aqualuna. https://www.terme-olimia.com/en/hotels/glamping-olimia-adria-village

Een droom of realiteit
Chateau Ramsak Vineyard Glamping resort ligt op 10 minuten van de stad Maribor in een zeer idyllische locatie naast een eigen wijngaard. Het complex is zeer stijlvol opgezet en beschikt over een boomhut 4 meter boven de grond en luxe safaritenten op houten vlonders voor 4 of 2 personen. Ze zijn uiterst luxueus ingericht met airco en tv, badkamer, wifi, eigen terras en eigen bubbelbad. Ontbijt wordt naar de tent gebracht. In het hoofdgebouw worden wijnproeverijen georganiseerd in een ruimte waar nog de grootste originele houten wijnpers staat. Nadere info op www.chateauramsak.com

Glamping met een kruidenthema
Nog zo’n glamping paradepaardje vindt men in Ljubno op 62km ten noordoosten van Ljubljana. Het Herbal glamping resort Ljubno ligt in een prachtige groene omgeving, is kleinschalig van opzet en maakt gebruikt van eigen kruiden en lokale producten. Het resort heeft een eigen restaurant, wellness centre en zwembad. De 10 glamping tenten zijn luxueus ingericht en beschikken ieder over een eigen bubbelbad en sauna.
www.charmingslovenia.com

Alleen op de wereld in Glamping Theodosius
Verscholen in een dennenbos met uitzicht op de Vipava vallei ligt het Forest Village Thedosius glamping resort. De houten accommodaties blenden harmonieus in met de omgeving. De meubels zijn gemaakt door een plaatselijke meubelmaker. Ontbijt op je eigen terras of in het restaurant. Enkele van de accommodaties hebben een eigen sauna en hot tub. http://www.theodosius.si/en/

Forest glamping resort Blaguš
In het oosten van Slovenië in het bos naast het meer van Blaguš ligt het forest glamping resort Blaguš met twee type accommodaties; fraaie modern vormgegeven houten accommodaties met aan een zijde een pui van glas en een eigen terras voor een mooi uitzicht. Luieren kan in je eigen hangmat. Voor wie het wat eenvoudiger wenst, kan een A-vormig houten hutje huren met een goed matras en door het raam een uitzicht op de sterrennacht.
http://www.charmingslovenia.com/en/forest-glamping-resort-blagus.html

Million dollar view
De eigenaar had geen moeite om een gepaste naam te bedenken voor zijn camping: Mountain View Glamping in het plaatsje Dovje. De kleine huisjes met eigen badkamer bieden een magistraal uitzicht op het bergachtig landschap – de Karavanke bergen in het noorden en de Julian Alps in het zuiden.
http://www.mojstrana.com/en/accommodation/dovje/mountain-view-glamping/

Zwevend slapen tussen bomen
Wil je een keer echt wat anders, overweeg dan een trip naar Vače waar je kunt slapen in een ‘zwevend’ bed dat aan een sterke boomtak is vastgeknoopt, een klamboe is er overheen gedrapeerd. Of kies voor een houten platform dat hoog in de bomen is bevestigd en geschikt is voor 6 personen. Men kan kiezen uit drie verschillende uitzichtpunten. Op het platform liggen goede matrassen, een klamboe en een hek rondom voor de veilighied Ontbijt wordt in een mandje ’s ochtend omhoog getakeld.
http://www.bivanjevkrosnjah.si/en/

Fijn zo’n vat wijn
Camping Kamp Terme Ptuij in Ptuij naast de rivier Drava is 12 maanden per jaar geopend. Behalve plaatsen voor tenten, caravans en campers zijn er stacaravans en acht wijnvaten vanwege de lange geschiedenis van Ptuij als wijnregio. Superleuk voor kinderen en volwassenen om daar te overnachten. In de huurprijs zit ontbijt, beddengoed, toegang tot het thermaalbad en wifi inbegrepen.
https://www.sava-camping.com/en/terme-ptuj-camping/wine-village-glamping

Wellness en glamping in Bioterme Spa
Bioterme Spa in Mala Nedelja heeft behalve en hotel ook twee soorten glamping acco’s: 22 glamping villa’s van 2 toto 6 personen en 11 superdeluxe glamping tenten van 2 tot 6 personen. Overdag kun je er heerlijk zwemmen of een wellness behandeling ondergaan.
http://www.bioterme.si/glampingeng/

Emirates dekt passagiers tegen Covid-19 kosten

Een Emirates-stewardess begroet een passagier. Foto: Emirates

Emirates heeft aangekondigd gedurende 14 dagen medische kosten tot € 150.000 en quarantainekosten van € 100 per dag te vergoeden. De dekking geldt voor passagiers die tijdens hun reis de diagnose Covid-19 krijgen. Deze service wordt door de luchtvaartmaatschappij kosteloos aan haar passagiers verstrekt.

Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Emirates Group Chairman en Chief Executive, zegt: “Onder leiding van HH Sheikh Mohammed, UAE vice-president en premier en leider van Dubai, is Emirates er trots op het voortouw te nemen bij het vergroten van het vertrouwen van internationale reizigers. Over de hele wereld openen grenzen geleidelijk en we weten dat mensen ernaar uitkijken om weer op te reis gaan, maar ook dat ze op zoek zijn naar flexibiliteit en zekerheid als er tijdens hun reis iets onvoorziens gebeurt.”

Flexibiliteit

Hij voegt toe: “Emirates heeft hard gewerkt om verschillende maatregelen te treffen op de grond en in de lucht om het risico op infectie te beperken. Daarnaast hebben we ook ons boekingsbeleid vernieuwd om zoveel mogelijk flexibiliteit te bieden. We brengen dit nu naar een hoger niveau door als eerste in de industrie onze passagiers gratis wereldwijde dekking te bieden voor medische kosten en quarantainekosten van Covid-19 als deze kosten gemaakt moeten worden tijdens hun reis. Het is een investering van onze kant, maar we zetten onze passagiers op de eerste plaats en we denken dat ze dit initiatief hartelijk zullen verwelkomen.”

Speciale hotline

Reizigers hoeven zich niet te registreren of formulieren in te vullen voordat ze op reis gaan en ze zijn niet verplicht om deze door Emirates verstrekte dekking te gebruiken. Elke getroffen passagier die tijdens hun reis de diagnose Covid-19 heeft gekregen, hoeft alleen maar contact op te nemen met een speciale hotline voor hulp en dekking. Zie voor meer informatie: www.emirates.com/COVID19assistance

Flexibel boeken

Met de geleidelijke heropening van de grenzen in de zomer, heeft Emirates haar boekingsbeleid herzien om reizigers meer flexibiliteit en vertrouwen te bieden bij het plannen van hun reis. Passagiers van wie de reisplannen worden verstoord door Covid-19 gerelateerde vlucht- of reisbeperkingen, kunnen binnen een periode van 24 maanden hun ticket omboeken om later te vliegen, reisvouchers aanvragen ter compensatie voor toekomstige uitgaves bij Emirates of restituties aanvragen via een online formulier.

Reizigers worden er ook aan herinnerd dat reisbeperkingen van kracht blijven en dat reizigers alleen op vluchten worden geaccepteerd als ze voldoen aan de vereiste toegangscriteria van het land van bestemming. Voor meer informatie zie: www.emirates.com/travelrestrictions

Boek: Tips om bewuster op reis te gaan

De omslag van het boek.

Graag veel en avontuurlijk op reis, maar last van vliegschaamte? Maak kennis met de groene struggle van het moment. In Duurzaam reizen geeft Zoë van Liere tips om duurzaam en verantwoord op reis te gaan en toont ze prachtige pareltjes binnen Europa. Je hoeft namelijk niet ver te gaan, schoonheid kan ook om de hoek gevonden worden.

In Duurzaam reizen staan praktische tips die bewuster reizen een stuk gemakkelijker maken, zoals een groene paklijst, een stappenplan voor het kiezen van het juiste vervoersmiddel en hoe we met z’n allen gebruik kunnen maken van het vakantie-CO2-budget om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen. Verder gaat Zoë in op onderwerpen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht. Zoals het effect van zonnebrand op het koraalrif en welke type activiteiten je op reis wel en vooral níet moet ondernemen. Een stimulans om met een nieuwe blik naar de wereld te kijken

Sinds 2012 zet Professional Wild ChildZoë van Liere zich in om de wereld een stukje vrijer, avontuurlijker én bewuster te maken. Dit doet ze via haar platform Moderne Hippies, haar YouTube-kanaal Professional Wild Child en haar Wild & Free community.
Duurzaam reizen | Zoë van Liere | 9789021577432 | € 21,99 | 29 september 2020

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Op reis? Lees de lokale krant en neem de app (NRC)
 • Van audio tot zaklamp: 9 duurzame gadgets voor in je reistas (Duurzaam Bedrijfsleven)
 • Planten water geven tijdens vakantie, dit moet je weten (Radar)
 • Toerisme leeft opnieuw op: “Maar de Britten komen maar met mondjesmaat terug” (HLN)
 • In Four Elements Hotel stopt de douche na 10 minuten (Parool)
 • Campers: de vintage charme van klassieke campers (Autovisie)
 • Een caravan op 10 minuten rijden van huis: ‘Je hoeft niet gelijk op vakantie om toch echt weg te zijn’ (Volkskrant)
 • Nederlanders op vakantie in Frankrijk: ‘Voelt veiliger dan Zeeland’ (Nu.nl)
 • Ic-arts Gommers schrikt van Duitsers tijdens vakantie in Zeeland: ‘Ik stop voortaan een mondkapje in mijn zak’ (AD.nl)
Vechtdal Leeft: Wat vinden kampeerders van vakantie in eigen land?

Weekendradio

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.