Vier seizoenen in een dag: 10 grappige weetjes uit Ierland

Sportief bezig zijn in Ierland.
Graiguenamanagh, Kayaking, River Barrow

Ieder land heeft zijn eigenaardigheden. Zo ook Ierland. We hebben hier vandaag een selectie van bijzondere weetjes van het eiland dat slechts anderhalf uur vliegen van ons verwijderd is. Verder vandaag nog:

 • Stel je wilt een coronatest voor je op reis gaat, waar doe je dat?
 • Dit mag je wel en niet met de app Flitsmeister per Europees land
 • De mooiste plekken om met je hond te wandelen in Nederland

Dat van die dodelijke feeën in Ierland, is dat waar?

Ierland, het land van de adembenemende natuur en indrukwekkende groene landschappen, heeft naast haar imposante natuur met veel vrije beweegruimte, ook een totaal eigen cultuur en taal vol met humor. Om alvast kennis te maken met de Ierse sfeer hebben we een aantal grappige weetjes over dit mooie eiland uitgezocht:

Hebben ze in Ierland een ‘magic road’?
 1. De Ierse tijd – Wist je dat de tijd ooit langzamer ging in Ierland? De Statutes (Definition of Time) Act 1880 definieerde Dublin Mean Time als de wettelijke tijd in Ierland tot 1916. Deze werd ingesteld bij Dunsink Observatory buiten Dublin en lag 25 minuten en 21 seconden achter Greenwich Mean Time (GMT). Dus als ze zeggen dat ze het graag in hun eigen tempo willen doen in Ierland, dan menen ze dat echt!
 2. De plaats die dansende bosjes betekent: Skeheenarinky
  Deze Ierse plaatsnaam heeft een schattige betekenis: ‘the dancing bush’! Het is gelegen met uitzicht op het prachtige Galtee-gebergte in County Tipperary, dat op 3.011 voet het hoogste punt van de regio vormt, een heuvelachtige hemel.
 3. Stad met de moeilijk uit te spreken naam: Graiguenamanagh
  … uitgesproken: ‘Gray-g-na-mana ‘! Deze middeleeuwse rivierstad in het graafschap Kilkenny is vernoemd naar de prachtige cisterciënzerabdij, maar is recentelijk een hotspot geworden voor buitensporten. Gelegen in de Barrow River Valley kan men op een sup over de rivier te drijven met de stroomversnellingen mee of gewoon ontspannen aan de rivierbedding en genieten van het uitzicht.
 4. Stad met een onuitspreekbare naam: Muckanaghederdahalia
  Ierse steden hebben vaak namen die moeilijk uit te spreken zijn, naar deze stad is heel moeilijk uit te spreken… ‘Muckana-eder-daw-hawla’! En is het je gelukt? Dit specifieke stadsland is te vinden in het prachtige County Galway en de naam betekent ‘een varkensboerderij tussen twee zoutmeren’. Hoe bijzonder!
 5. Veertig tinten groen – Herinnert het uitzicht je aan de bekende hit van Johnny Cash? Geniet van de ‘veertig tinten groen’ in het prachtige landschap van de Mourne Mountains. Bovendien geven de schapen daar een goed voorbeeld van sociale afstand!
 6. Vier seizoenen, één dag – Iers weer staat bekend om haar merkwaardige wisselvalligheid en om in één dag vier seizoenen te beleven. Hier moet je zowel tijdens een zonvakantie als met een gezellige winterstop op voorbereid zijn.
 7. Het verdwijnende meer met de indrukwekkende naam – Loughareema is absoluut een behoorlijk eigenaardig meer. Gelegen in de met heide beklede bermen buiten Ballycastle in County Antrim, gaan verhalen over spookwagens en de geest van een rusteloze kolonel uit 1898. Maar nog vreemder is hoe het meer verdwijnt en vanzelf weer opduikt. Men denkt dat het magie is, maar het gezichtsbedrog is eigenlijk geologisch: een verborgen put vult en draineert met grond- en regenwater.
 8. Ervaar de Magic Road – Rolling, rolling, rolling! Ierland heeft veel achterafweggetjes en wegen waar je omhoog achteruit rolt. Bij dit bizarre fenomeen zien voertuigen zichzelf achteruit omhoog rijden. Het Comeragh-gebergte in County Waterford en het Cooley-schiereiland in County Louth herbergen twee van de betoverende plekken, genoemd de Magic Road.
  Waarom gebeurt dit? Sommigen schrijven het toe aan natuurlijke magneten in de aarde, anderen geloven dat het een kwestie van perspectief is, en er zijn mensen die feeën als oorzaak noemen. Niet helemaal zeker wat te geloven, ging acteur Andrew McCarthy op zoek naar de Magic Road in bovenstaande video.
 9. De zinkende bubbels van Guinness Guinness is een speciaal Iers drankje op meerdere vlakken. De geliefde zwarte stout heeft precies 199,50 seconden nodig om de perfecte pint gegoten te worden en wordt sinds 1759 in Dublin gebrouwen. Maar misschien wel het meest unieke kenmerk is dat de bubbels zinken in plaats van stijgen. De reden hiervoor ligt in de vorm van het glas, waardoor de belletjes in het midden stijgen en een neerwaarts vacuüm trekken tot aan de zijkanten. Die laten we even inzinken …
 10. De heuvels van de feeën: Fairy Forten – Dodelijke feeën, mythische Ierse wezens en vampieren zijn vaste karakters in de Ierse overlevering, maar het zijn vooral de feeën die hun stempel op het landschap hebben gedrukt. Fairy forten, zoals die in Dooneva in County Clare, zijn ronde aardse heuvels, die volgens de traditie doordrenkt zijn met de magie van de druïden. En stoor ze niet… De legende gaat dat de leider van een groep mannen, die op Dooneeva aan de aarde werkten, ziek werd en stierf. Zijn vrouw, een wijze vrouw, bracht hem op magische wijze weer tot leven.
  Spoiler alert: in werkelijkheid zijn deze heuvels overblijfselen van oude woningen uit de late ijzertijd, dus ze hebben minder te maken met de gevleugelde wezens en meer met de oude beschaving! En die kerel bij Dooneeva? Misschien was het een slechte dosis mannengriep?
Een Grianan Aileach, werk van dodelijke feeën? Foto: Iers verkeersbureau

Meer informatie

Coronatest-aanbieder vinden om op reis te kunnen

Nederlanders die deze zomer naar het buitenland op vakantie gaan, moeten mogelijk rekening houden met een verplichte coronatest of antistoffentest. Waar dat nodig is, zien ze op de nieuwe website Coronavirustest.nu. Daar regent het sinds enkele weken met nieuwe aanvragen, vooral van Nederlanders die vakantie willen vieren in Marokko.

man and woman drinking milkshake
Photo by cottonbro on Pexels.com

Er bestaat veel onduidelijkheid over reisbeperkingen per land. Nederlanders vragen zich af of ze een coronatest moeten doen voordat ze afreizen of dat ze op de plaats van bestemming in quarantaine moeten gaan. Nederland wordt door veel vakantielocaties nog niet als veilig aangemerkt en daarom hanteert men daar hun eigen regels voor de reizigers uit ons land. 

Marokko hanteert strenge regels

“We zien dat veel Nederlanders hierover in verwarring zijn”, aldus Peter van Grinsven van Coronavirustest.nu. “Ze weten niet goed welke regels een land hanteert. Zo moet je bijvoorbeeld voordat je naar Marokko afreist zowel een coronatest als een antistoffentest gedaan hebben. De autoriteiten daar willen daarmee vaststellen of je het virus bij je draagt of dat je het wellicht al gehad hebt.”

Website helpt vakantiegangers

Gelukkig is er hulp. Het Nederlandse bedrijf Connaxis (een Digital Agency) heeft een website gelanceerd waar mensen heel eenvoudig een coronatest-aanbieder kunnen vinden, op een locatie dat hen schikt en op een zelfgekozen tijdstip. Er is ook een database waar mensen per land kunnen nagaan wat voor reisrestricties er bestaan. Aanbieders van coronatests zijn bijvoorbeeld KLM Health Services, Coronalab en verschillende andere vaccinatiebedrijven met vestigingen door het hele land.

Plan je vakantie

“Zo’n test moet je vaak maximaal drie dagen voor vertrek hebben laten afnemen. Dus het is belangrijk dit goed in te plannen”, aldus Van Grinsven. “Veel aanbieders hebben beperkte beschikbaarheid en zitten nu al behoorlijk vol. Je kunt ook niet zomaar bij de GGD terecht, want zij testen alleen mensen met symptomen. Daarnaast krijg je van de GGD ook geen non-COVID-19 gezondheidsverklaring mee, die je bij het inreizen juist wel moet kunnen overleggen.”

Zoek naar Street Art in Zürich

Streetartist Redl uit Zürich had voor zijn “Melody” een kraan en ongeveer 90 liter verf nodig. Het kunstwerk aan de Limmatstrasse in Zürich is 24 meter hoog en 12 meter breed: een van de grootste muurschilderingen van Zwitserland.

Het kunstwerk bevindt zich tussen de tramstations Escher-Wyss-Platz en Dammweg. Op tal van andere plaatsen in de stad zijn wel 1300 kunstwerken in de openbare ruimte te bewonderen. Zürich Tourismus toont de voornaamste op zijn website.

https://www.zuerich.com/en/visit/art-in-public-places

In het kort – nieuwsoverzicht

Google komt met vertaal-app voor Egyptische hiërogliefen

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.