Nivon heeft nog ruimte deze zomer zeggen ze: basic, betaalbaar én beschikbaar

Nivon heeft nog ruimte deze zomer zeggen ze: basic, betaalbaar én beschikbaar 9
Camping de Gele Anemoon Foto: Nivon

Nu de zomervakanties bij de basisscholen in de regio Noord begonnen zijn is het zoeken naar een plekje ergens in Nederland ook serieus begonnen. Bij de natuuraccommodaties van Nivon zeggen ze dat ze nog ruimte genoeg hebben. Verder vandaag:

  • Win een verblijf op een privé-eiland
  • Niet meer verplicht reserveren voor boot naar waddeneilanden
  • Japan heeft nu een trein die tegen aardbevingen kan

Nivon presenteert ‘onontdekte parels’

Nivon heeft nog ruimte deze zomer zeggen ze: basic, betaalbaar én beschikbaar 11
Camping Morgenrood. Foto: Nivon

Onmogelijk om nog een fijn vakantieplekje middenin de Nederlandse natuur te boeken deze zomer? Zeker niet! Liefhebbers van het buitenleven kunnen hun hart ophalen bij de natuuraccommodaties van Nivon, die door heel het land te vinden zijn. Van kampeerterreinen tot natuurvriendenhuizen en privé vakantiehuisjes: er is voor ieder wat wils. De onontdekte parels van Nivon zijn volgens de organisatie ‘basic, betaalbaar én beschikbaar’.

De natuuraccommodaties van Nivon zijn voor jong en oud en hebben van alles wat je je kunt wensen voor een zorgeloze staycation: natuur, ruimte en betaalbaarheid. Of je nu van het strand houdt, graag wandelingen over de heide maakt of het liefst in het bos bent. Met de nieuwe versoepelingen rondom COVID-19 zijn er genoeg locaties en data beschikbaar voor een groene vakantie in eigen land.

Kamperen in het groen

Vanaf 1 juli zijn alle Nivon natuurkampeerterreinen weer geopend. De zeven verborgen parels zijn verspreid over natuurgebieden door heel Nederland. Overnacht bij een oude boomgaard in de Limburgse heuvels of aan de oeverlanden van het Groningse Leekstermeer. Waar de tent ook opgezet wordt: ontspanning en natuur zijn de sleutelwoorden.

Natuurvriendenhuizen

Liefhebbers van rust, schoonheid en ruimte zitten goed bij de natuurvriendenhuizen van Nivon. Huur een eigen kamer met het gezin, vrienden of partner en geniet ongestoord van alles wat de omgeving te bieden heeft. Er zijn dertien natuurvriendenhuizen verspreid door het hele land, van de Noord-Hollandse duinen tot de Friese Wouden en de Utrechtse Heuvelrug. Met overnachtingen vanaf €14,20 per persoon per nacht is het budget-proof genieten in het groen. Kleine gezelschappen kunnen ook een privéhuisje huren op het terrein van een van de natuurvriendenhuizen.

Ontdek de diversiteit van Nederland

Dat Nederland niet alleen maar plat en saai is ondervind je snel genoeg tijdens een overnachting bij een van de Nivonaccommodaties. Zo grenzen het bosrijke kampeerterrein en natuurvriendenhuis van Morgenrood aan het sprookjesachtige natuurgebied Kampina, een onontdekte parel. Kindvriendelijk en een echte must-see voor liefhebbers van het buitenleven. Het natuurvriendenhuis de Banjaert in Wijk aan Zee heeft een eigen ingang naar het duingebied en werkt samen met de lokale surfschool, voor gasten die toe zijn aan een beetje actie. Meer waterpret is te vinden in de Biesbosch, waar het op een eiland gelegen natuurvriendenhuis De Kleine Rug een ideaal vertrekpunt is voor een ontdekkingstocht per kano. Iedere Nivon locatie ligt in een unieke omgeving, waar gasten tot rust komen in de ongerepte natuur of juist actief bezig kunnen zijn in de buitenlucht.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende Nivon accommodaties.

Ruige natuur, net over de grens

Nivon heeft nog ruimte deze zomer zeggen ze: basic, betaalbaar én beschikbaar 13
Luchtopname Burg Bentheim: © Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

Verre reis in een vol vliegtuig? Daar hebben veel mensen nog even geen zin in. Toch wordt het tijd om er even ontspannen tussen uit te gaan. Nog geen paar uur rijden naar het oosten en je bent er: ruige natuur, de eerste buitenlandse heuvels, bloementuinen, ‘nette Leute’, een zonnig caféterras bij een herberg met antieke vakwerkgevel. Osnabrücker Land, Münsterland en Grafschaft Bentheim geven je de ruimte.

Net als overal geldt: 1,5 meter afstand. In openbare gelegenheden draag je in Duitsland een mondkapje. Met de hygiëne en de gezondheidszorg zit het sowieso wel goed hier, altijd al. Zorgeloos genieten van een romantisch weekendje of actieve vakantie is dus heel goed mogelijk! Kastelen en burchten, spannende musea, dierentuinen in het groen. De rest ontdek je vanzelf.

Kastelen en burchten

Misschien wel de mooiste waterburcht van Münsterland, bekend van de ‘100 bijzondere kastelen en paleizen’: Burg Vischering in Lüdinghausen. In ieder geval één van de oudste en best bewaarde pronkjuwelen. Stoere, hoge, middeleeuwse muren, dubbele slotgracht rondom. Afwisselend middagje verzekerd, dankzij het museum vol verwondering, techniek, films, creatieve vondsten.

De coronabeperkingen? Even geen rondleidingen, maximaal 45 bezoekers tegelijk.

Kasteel met tuinen van Schlosspark Nordkirchen. Prachtig, ook al zou je helemaal niet naar binnen gaan: een riante 170 hectare lommerrijk park, met doorkijkjes, picknickplekken en keurige lanen dwars door het hele landgoed. De enorme oppervlakte is zelfs voor Duitse begrippen uniek.

De coronabeperkingen? Tijdelijk geen rondleidingen in het slot zelf, wél door de tuinen. Het park is 7 dagen per week toegankelijk.

Een kasteel, zoals er maar heel weinig zijn, eigenlijk een stevig vestingstadje op zich. Volg de wegwijzers en je ontdekt steeds weer iets nieuws: kruittoren, donjon, kapel, binnenplaats, buitenpark. Welkom in de woning van de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt. Want ja, de imposante Burg Bentheim, gebouwd met de kenmerkende, plaatselijke gele zandsteen, is nog steeds bewoond! Gastvrije kasteelbewoners, want op de meest interessante historische plekken mag je gewoon rondneuzen. Coronamaatregelen? De smalle borstwering is tijdelijk eenrichtingsverkeer, geen rondleidingen tot eind augustus.

Zomaar een paar goede musea

Het Felix-Nussbaum-Haus, in het museumkwartier van Osnabrück. Zondermeer indrukwekkend. Alleen al dankzij het gebouw: ontworpen door de wereldberoemde architect Libeskind, bekend van het Jüdisches Museum in Berlijn. En dan de moderne kunst van het hoogste niveau: 200 indringende schilderijen en tekeningen van Felix Nussbaum – een beeldverhaal waar je stil van wordt.

Coronamaatregelen? Maximaal 50 bezoekers, voorlopig is de entree gratis!

  • Ook Osnabrück, maar heel andere koek: Museum Industriekultur. Op het terrein van een voormalige kolenmijn. De antieke, vuurspuwende stoommachines zijn nog aan het werk. De ondergrondse steenkolenwagons kregen van de ‘koempels’ (mijnwerkers) de bijnaam ‘Grubenhunde’. Een leerzaam inkijkje bovendien, hoe de opkomst van de industrie ons leven voorgoed veranderde.
  • Legendarisch! De slag tussen de Germanen en het Romeinse leger van veldheer Varus. Verrassend genoeg wonnen de Germanen die heroïsche veldslag. Ook wel de ‘Slag bij het Teutoburgerwoud’, net over de grens dus. Pas kort geleden zag men het belang in van deze über-historische plek: Museum und Park Kalkriese. Coronamaatregelen? In het park niet, binnen bij sommige tentoonstellingen een maximum aantal kijkers. Geen rondleidingen, wel heel duidelijke audiobegeleiding op je eigen telefoon!
  • Verder terug in de tijd: een oerbelevenis in de openlucht, op een echte boerderij uit het Bronzen Tijdperk, inclusief bewoners en veestapel. Tijdreisje van zo’n 3.000 jaar, op maar 5 km van de grens met Nederland, aan de rand van het leuke toeristische plaatsje Uelsen. De naam is Bronzezeithof Uelsen. Normale openingstijden op zondagmiddag vanaf 13 uur; dinsdag en donderdag vanaf 14 uur.

Dierentuinen en dierenparken

Allwetter Zoo Münster, de anders-dan-anders dierentuin. Kan ook op een regenachtige dag, want de paden zijn grotendeels overdekt. Je komt lekker dichtbij de dieren, de olijke pinguïns waggelen zelfs helemaal vrij rond! Coronabeperkingen? Valt mee. Bijna alles is open, ruimte genoeg: olifanten voeren, apenverblijf, aquarium, kinderboerderij, restaurant, speeltuin, waadvogelterrein (eenrichtingsverkeer). Denk wel even aan 4 euro contant voor de parkeerautomaat.

Wildpark Anholter Schweiz ligt niet in Zwitserland, wél in Isselburg, niet zo ver van Doetinchem dus. Een geweldig ‘biotoopwildpark’, aangelegd als geinig huwelijkscadeau voor de 19e-eeuwse vorst Leopold, maar dan wel serieus, met rotsen en hout helemaal uit Zwitserland. Meer dan 6 km safari-achtig wandelen door 56 hectare wildernis. Restaurant en café gewoon open, de voederautomaten voor de dieren ook!

Zoo Osnabrück: stukje wild Afrikaans Samburu-landschap met giraffen en zebra’s. Nu je er toch bent: wereldwijd uniek is de ondergrondse dierentuin, met alles wat het daglicht maar moeilijk verdraagt. Molratten, aardkrekels, prairiehonden, veldhamsters. Leuk voor jong en oud!

Coronamaatregel: tickets alleen online te reserveren.

Tierpark Nordhorn, op nog geen kwartier van de grens met Nederland. Een parel van een Zoolandschap, vol beestachtige superlatieven. Bijvoorbeeld? Meer dan 1.700 diersoorten, waaronder erg zeldzame, zoals het doodshoofdaapje. Ga kijken! Coronamaatregelen? Maaltijden ‘to go’, op sommige plekken eenrichtingsverkeer, speeltuinen geopend!

www.geheimoverdegrens.nl

Eliza was here lanceert vakantieaanbod in Nederland

Reisorganisatie Eliza was here, specialist in het aanbieden van kleinschalige en unieke vakantieaccommodaties, heeft haar aanbod uitgebreid met vijf Nederlandse locaties. Vanaf vandaag kunnen reizigers ook een vakantie boeken naar de mooiste plekjes in Nederland, waaronder een privé-eiland volledig weg van de massa.

De reisorganisatie was al actief in zes landen in de Mediterranée en op de Canarische Eilanden en voegt hier nu Nederland aan toe. Met de nieuwe bestemmingen biedt Eliza was here vakanties dichtbij huis, maar weg van de massa.

Yuri Deutekom, Director van Eliza was here, vertelt: “We zijn erg blij dat we deze Nederlandse accommodaties aan ons aanbod kunnen toevoegen. Al langer hebben we de droom om ons aanbod uit te breiden naar niet-traditionele zonvakantielanden en de coronacrisis heeft dit plan in een stroomversnelling gebracht. In de huidige situatie is immers de behoefte groter dan ooit om dichtbij huis vakantie te vieren. Het leek het ons dan ook het perfecte moment om op deze wens in te spelen met accommodaties weg van de drukte, maar wel vertrouwd in eigen land, waar ook genoeg onontdekte plekjes te vinden zijn.”

Alternatief dichtbij

Eliza was here wil met deze nieuwe stap enerzijds een alternatief bieden dichtbij huis, anderzijds past het goed bij de huidige propositie van de reisorganisatie om kleinschalige en unieke vakantieaccommodaties aan te bieden. Voor vakanties in de Mediterranée en op de Canarische Eilanden blijft de pakketreisconstructie bestaan. Dit beslaat ook het grootste deel van het aanbod; ruim 550 accommodaties, in vrijwel alle gevallen inclusief vlucht en huurauto.

Expansie naar meer Europese landen

De nieuwe vakantieadressen zijn vijf bijzondere accommodaties zoals een boerderij in Twente en een privé-eiland in Vinkeveen. Daar komen op korte termijn nog drie unieke accommodaties bij. De uitbreiding blijft overigens niet beperkt tot Nederland. “We hopen binnenkort ook een aantal nieuwe ontdekkingen te doen in België”, vertelt Deutekom.

Overnachting op privé-eiland

Om het nieuwe vakantieaanbod te vieren, loopt er tot en met 13 juli een winactie op social media. Door Eliza was here te volgen op Facebook of Instagram en de winactie-post te delen, maken consumenten kans op het winnen van een overnachting op één van de meest bijzondere accommodaties in Nederland: Eliza’s eilandje, een privé-eiland in de Vinkeveense Plassen.

Nivon heeft nog ruimte deze zomer zeggen ze: basic, betaalbaar én beschikbaar 15
Een verblijf op dit eilandje is te winnen. Foto: PR

Wat je al niet kunt maken van origami rijstpapier!

Na Miami en Mexico City presenteert SmithDavidson Gallery in Amsterdam van 3 juli tot en met 5 september 2020 een solo-expositie van de Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi. De expositie ‘In Bloom’ markeert de tienjarige samenwerking met de hedendaagse kunstenaar. De galerie toont een kleurrijke selectie van bloemenlandschappen en collageschilderijen met een prominent gebruik van origami rijstpapier.

Zhuang Hong Yi is een internationaal gevierd kunstenaar en een meester in het spelen met kleur. Daarbij experimenteert hij ook met medium, techniek en formaat. Zijn werk is soms krachtig en expressief of juist delicaat en impressionistisch. Als kunstenaar werkt hij meestal driedimensionaal met gelaagde kleuren. Door de optische illusies in zijn oplichtend verfgebruik glanst het canvas als een reizende zon. Het kleurverloop in de ‘Flowerbed’ serie herinnert aan de wisseling van de seizoenen.

Bloemmotief

In de intrigerende kunstwerken van Zhuang Hong Yi speelt het universele bloemmotief, een onderdeel van de Chinese cultuur, een belangrijke rol. Alle elementen van de natuur zijn zichtbaar. Zijn sculpturale en ambachtelijk vervaardigde schilderijen weerspiegelen Oosterse en Westerse invloeden. De met de hand gevouwen bloemknoppen van rijstpapier vertegenwoordigen de traditionele Chinese esthetiek.

Hagenaar

Zhuang Hong Yi (Sichuan, 1962) heeft jarenlang in Den Haag gewoond en werkt sinds 1992 afwisselend in zijn studio in Nederland en Beijing. Hij volgde een artistieke opleiding aan het Sichuan Fine Arts Institute in Chongqing en Academie Minerva in Groningen. De kunstenaar exposeert wereldwijd in galeries en musea. In Nederland was zijn werk te zien in de Kunsthal Rotterdam (1999), het Groninger Museum (2001 en 2007) en Museum de Zwarte Tulp in Lisse (2019). En in 2013 op de Biënnale van Venetië.

SmithDavidson Gallery, opgericht in 1969 en met drie locaties in Amsterdam, Miami en Mexico City, vertegenwoordigt Zhuang Hong Yi al tien jaar. David Smith en Gabriëlle Davidson hebben de kunstenaar gepresenteerd op toonaangevende kunstbeurzen als Art Miami, Expo Chicago, PAN Amsterdam, TEFAF Maastricht en Zona Maco in Mexico City. In 2021 volgt een tentoonstelling in het Erarta Museum of Contemporary Art in Sint-Petersburg. Het autonome werk van Hong Yi is opgenomen in een groot aantal publieke en private kunstcollecties.      

SmithDavidson Gallery – Prinsengracht 570 – Amsterdam

www.smith-davidson.com

Riksja Travel verlegt aandacht naar Europese bestemmingen

Gullfoss waterval
Naar IJsland? Dan kun je de Gullfoss-waterval zien. Foto: Elkedagvakantie

Riksja Travel speelt in op de behoefte van reizigers om in verband met de coronapandemie dichter bij huis te blijven. De reisorganisatie verlegt de aandacht naar Europese bucketlistbestemmingen en onontdekte landen met relatief weinig toerisme.

Uit een recente enquête onder ruim 2500 Riksja-reizigers blijkt dat reizen ondanks de coronapandemie nog steeds in trek is. Maar liefst 51% van de respondenten gaf aan het liefst meteen te vertrekken toen op 15 juni de grenzen van een aantal bestemmingen opengingen. Wel geeft 88% van de reizigers aan dit jaar waarschijnlijk binnen Europa te blijven.  

IJsland, Lapland en Georgië

Reden genoeg voor Riksja om de focus te verleggen naar het eigen continent en naast het mediterrane aanbod van Griekenland, Portugal, Italië en Spanje nieuwe reisbestemmingen op de kaart te zetten. De reisorganisatie ontwikkelde in de afgelopen twee jaar reizen naar IJsland, Lapland en Georgië.

“Onze nieuwe Europese bestemmingen worden met zorg uitgekozen”, licht manager bij Riksja Travel Jeroen van Vilsteren toe. “Reizen met Riksja Travel betekent altijd dat je individueel reist, dat je highlights combineert met onbekende plekken en dat je het land echt leert kennen. We focussen met IJsland en Lapland op bucketlistbestemmingen, plekken die je eens in je leven bezocht wilt hebben. Zo weten we dat tal van reizigers het noorderlicht hoog op hun wensenlijst hebben staan.”  

Onbekend Georgië

De keuze voor Georgië, de nieuwste bestemming die pas vorige maand werd gelanceerd, is daarentegen meer opvallend, omdat het niet het meest voor de hand liggende vakantieland is. “Georgië is op dit moment nog een grote onbekende en daardoor een echte Riksja-bestemming”, legt Van Vilsteren uit. “Het is een bestemming met veel potentie, waar je weg van de massa kunt reizen en de local experience meekrijgt.”

Coronaproof reizen

Om de reiziger in de behoefte aan dichtbij-bestemmingen te voorzien, heeft Riksja Travel vorige week haar allereerste Europa-magazine gelanceerd. “We willen reizigers laten zien hoeveel Europa nog te bieden heeft”, aldus Van Vilsteren. “We realiseren ons echter wel dat reizen in deze gekke tijd voor sommige mensen nog steeds heel spannend is. Daarom maken we al onze reizen coronaproof en bieden we onze reizigers extra zekerheden, zoals de mogelijkheid om je reis uit te stellen of om te boeken of de garantie dat we je repatriëren als het toch misgaat. Daarover vertellen we de lezers alles in het magazine. We willen mensen vooral weer inspireren en ongelooflijk mooie reizen laten maken, met oog voor mens en planeet.”

In het kort – nieuwsoverzicht

Amerikaanse toeristen zagen dit opmerkelijke tafereel: Een visarend die een haai wist te vangen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.