Onderzoek: Grijs gaat wijs op reis

Onderzoek: Grijs gaat wijs op reis 9
Een echtpaar geniet van het uitzicht. Foto: Startpagina.nl

Reizen gáan ze, maar wel op een verstandige manier. Dat is de uitkomst van een onderzoek door Ruigrok NetPanel. Het coronavirus weerhoudt (grijze) vijftigplussers er niet van om nog voor dit jaar vakantieplannen te maken. Maar als het even kan mijden ze wel het vliegtuig. Dat en verder de volgende onderwerpen vandaag:

  • De Waarbeek haalt het Wilde Westen naar Attractiepark
  • Nieuw boek: Off the Beaten Track
  • Ophef over 12.000 gasten opeen bij show in Frankrijk (VIDEO)

Vijftigplusser past vakantie aan omstandigheden aan

Onderzoek: Grijs gaat wijs op reis 11
Echtpaar met hun camper op reis. Foto: Startpagina

Coronapandemie of niet, tenminste de helft van de vijftigplussers verwacht dit jaar nog lekker op vakantie te gaan. Wel passen senioren hun plannen aan de omstandigheden aan. Twee derde wil in eigen land blijven, het vliegtuig wordt gemeden en ruim de helft van de vakantiegangers beslist pas kort van tevoren wanneer ze vertrekken. Dat blijkt uit Vakantie en Uitjes 2020, een kwantitatief onderzoek onder vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl.

Van flink wat vijftigplussers zijn de vakantieplannen in de war gegooid door (de maatregelen tegen) het coronavirus: bij 42% gaat een vakantie helemaal niet door, bij 21% is deze gewijzigd, bijvoorbeeld uitgesteld of ingekort. De helft van de vijftigplussers verwacht echter dit jaar nog op vakantie te gaan. Van deze groep wil 67% in eigen land blijven. Slechts 3% wil naar een land buiten Europa. Verder verwacht 46% van de respondenten korter weg te zijn dan gepland.

Auto

De auto is een populair vervoermiddel op reis: 70% zegt hiervoor te kiezen. Slechts 10% wil met het vliegtuig. Wat opvalt, is dat 52% van de reizigers zo kort mogelijk van tevoren de vertrekdatum bepaalt. En een flinke meerderheid (81%) heeft zich voorgenomen om bepaalde plekken te mijden, zoals grote steden en drukke toeristische attracties (musea, pretparken of bezienswaardigheden). 

Voorzorgsmaatregelen

Ook bij dagjes uit passen senioren hun gedrag aan. Ruim de helft, 52%, verwacht dit jaar sowieso minder vaak een dagje uit te gaan. Wie wel gaat, neemt voorzorgsmaatregelen: 51% neemt een mondkapje mee voor het geval dát, 11% zet dit ook structureel op; 41% van de mensen neemt handgel mee. Een ander punt is wie je nu meeneemt tijdens een dagje uit, gezien het risico op besmetting. Van de vijftigplussers die graag met vrienden of vriendinnen eropuit gaan, verwacht 43% dit minder vaak te doen dan in de maanden vóór de versoepelingen van de coronamaatregelen; van de vijftigplussers die gewend zijn regelmatig met de kleinkinderen op stap te gaan, verwacht 36% dat dit er minder van komt dan in de maanden voor de versoepelingen. Van de vijftigplussers die wel eens solo uitstapjes maken, denkt een derde dit in de huidige situatie vaker te gaan doen. 

Angst voor besmetting

Ruim een kwart (26%) van de vijftigplussers maakt zich (erg veel) zorgen over het risico om tijdens een dagje uit besmet te raken. Vooral zestigers lijken zich hierover zorgen te maken. Op de vraag wanneer men verwacht weer normaal op vakantie te kunnen gaan, noemt 52% voorjaar dan wel zomer 2021; 8% is van mening dat de manier waarop wij op vakantie gaan voor altijd is veranderd.

Het onderzoek Vakantie en Uitjes 2020 is uitgevoerd tussen 14 juli en 20 juli door Ruigrok NetPanel, in opdracht van Startpagina.nl. De doelgroep bestaat uit Nederlanders van 50 jaar en ouder en de steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef vooraf, en een weging van de resultaten achteraf. Als steekproefkader is gebruikgemaakt van het Nationale 50plus Panel en NetPanel, het online consumentenpanel van Ruigrok NetPanel. In totaal hebben n=1.140 respondenten van 50 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld.

De Waarbeek haalt het Wilde Westen naar Attractiepark

Onderzoek: Grijs gaat wijs op reis 13
Een schets van de attractie.

Attractiepark de Waarbeek heeft na een lange winterslaap eindelijk de poorten weer geopend. Dit seizoen wordt er in samenwerking met de Apeldoornse firma Hendriks-Hinzen een nieuwe tijdelijke attractie geplaatst in het park.

“We slaan onze handen ineen om onze bezoekers een nieuwe beleving te kunnen bieden” aldus eigenaar Kevin Moespot. Het gaat om de zogeheten “Gold Mine Express”, een volledig gedecoreerde achtbaan die het hele gezin meeneemt naar het Wilde Westen. “Dit is een erg mooie aanvulling aan het park,  mede door de thematisering waar we de laatste tijd ook in het park veel aandacht aan besteden. We weten zeker dat er dit seizoen veel gezinnen met kinderen enorm van zullen genieten”.

All-inclusive formule

Ook nieuw dit jaar is de all-in formule. Voor een vast bedrag mag je de hele dag onbeperkt spelen, eten en drinken. Je weet van te voren wat je kwijt bent en de portemonnee hoeft niet weer getrokken te worden. 
De Waarbeek houdt zich natuurlijk aan de regels opgelegd door het RIVM en de Veiligheidsregio om een veilig en onbezorgd dagje uit te kunnen garanderen. Tevens is een reservering verplicht, tickets op datum zijn te boeken via www.waarbeek.nl

Ga buiten de gebaande paden met Off the Beaten Track 

Onderzoek: Grijs gaat wijs op reis 15
De omslag van het boek Off the Beaten Track

Onder het motto ‘Dream now, travel later’ zorgt het boek
Off the Beaten Track voor inspiratie om na de corona-crisis weer op reis te gaan. Maar ook tijdens de crisis valt er genoeg te ontdekken. Bijvoorbeeld in ons eigen land. Dit boek is voor de avonturiers, de nieuwsgierigen, voor hen die verlangen naar het onbekende. Het is ook voor de reiziger die op zoek is naar de rauwe schoonheid van een bestemming, naar het ongerepte, daar waar het massatoerisme geen plaats heeft. Je wilt jouw reiservaring best delen met anderen, maar liever niet met bussen vol toeristen. Herkenbaar?

Off the Beaten Track leidt je van de gebaande paden af.
Het brengt je naar plekken in de wereld die je wellicht nog niet kent. Bestaat er nou echt nog een leuk geheim plekje in Amsterdam, of een verborgen strandje in Thailand? Ben je op zoek naar een onbekend eiland om even tot jezelf te komen of wil je een uitzonderlijke slaapplek die alleen de locals kennen? Deze plekken bestaan nog en wij willen ze graag met je delen. Door van de gebaande paden af te gaan, minimaliseert massatoerisme en ben je verzekerd van een lokale ervaring.

Off the Beaten Track is geschreven door Elke Salverda en Sarah Reinhoudt, oprichtsters van het internationale travel- & lifestyleplatform Wander-Lust. Hier delen zij alles over unieke bestemmingen, travel guides en reistips. Als reizen even niet kan, biedt Off the beaten track genoeg verhalen, tips en prachtige foto’s om te blijven dromen en om inspiratie op te doen. Inclusief bijdragen van fotografen, reisjournalisten en bekende Nederlanders (o.a. Geraldine Kemper, Willem de Bruin en Yuki Kempees).

Off the Beaten Track | Bijzondere plekken op de wereld die je waarschijnlijk nog niet kent | Elke Salverda & Sarah Reinhoudt | 9789021575582 | € 22,50 | Verscheen op 16 juni 2020

Bekijk hier het inkijk-exemplaar

In het kort – nieuwsoverzicht

 12.000 toeschouwers  opeen gepakt in Frans pretpark leidt tot kritiek
In Puy du Fou waren van de week 12.000 toeschouwers bijeen om naar een show te kijken. Na kritiek past het park het aantal bezoekers aan en mogen er nu nog maar 5000 mensen naar de openlucht-voorstelling komen.

Tevreden?

Leave this field blank
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.