Schat, zullen we Portugal proberen?

Schat, zullen we Portugal proberen? 8
Vakantie in de Algarve. Foto: Visit Portugal

Wat is dat toch met cijfers? Een heel mensenleven wordt beheerst door getallen. Het begint al met je rapportcijfers op school, maar het gaat daarna door in alles. Ook je leeftijd is zo’n dingetje, zoals 30, 40, 50 of 60 worden. Er is nu een boek over (en voor) mensen die 50 worden. Zie onderop. Ook Portugal heeft te maken met cijfers, die van het aantal coronapatiënten. Het zijn er (vooralsnog) zo weinig dat het land geel kleurt. Verder vandaag.

 • Tot 1 oktober 2020 kun je inzenden voor de fotowedstrijd van National Geographic
 • Wachttijden van 30 pretparken nu live en online te zien.
 • China opent langste glazen hangbrug: En rijdt er met auto’s overheen (VIDEO)

Algarve’s betoverende landschappen verkennen in 6 leuke activiteiten

De nieuwe promo-video van Portugal.

De afgelopen tijd is de behoefte aan het buitenleven, natuur en frisse lucht bij velen van ons toegenomen. Iedereen wil uiteraard nog steeds leuke activiteiten ondernemen, maar daarbij wel de drukte van de steden vermijden. De Algarve heeft een van de mooiste en vooral afwisselendste natuurlijke landschappen in Europa. Dat maakt de regio de perfecte spot om lekker buiten in de natuur te zijn, weg van de massa!

Met de nieuwe campagne “Algarve Looks Good on You” moedigt de Algarve bezoekers aan om de diversiteit van de landschappen in alle veiligheid te komen ontdekken. Dankzij de grondige en snelle invoering van het Clean & Safe keurmerk – waarmee de veiligheid van bezoekers wordt gewaarborgd – is de regio een veilige reisbestemming, waar het aantal besmettingen gelukkig altijd zeer laag gebleven is. Volgens de huidige melding is het land grotendeels ‘geel’, dus je kunt er naar toe op reis gaan.

1. Wandel de Seven Hanging Valleys

Geniet van de spectaculaire uitzichten tijdens het wandelen van de Seven Hanging Valleys trail, die vorig jaar uitgeroepen is tot de beste wandelroute van Europa. De route neemt je mee langs mooie, boven de zee hangende rotsformaties aan de Portugese zuidkust en is geschikt voor alle leeftijden. Het wandelgebied voert de bezoeker langs zeven kleine baaien (of valleien aan zee), waaraan het zijn naam ontleent.

Tijdens de wandelroute passeren verschillende bekende regionale highlights de revue, waaronder de indrukwekkende grot van Benagil, het Instagrammable strand van Carvoeiro, met zijn kleurrijke vissershuisjes, en de vuurtoren van Alfanzina, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt richting zee. Het bewandelen van het pad neemt circa 4 tot 6 uur in beslag, maar er zijn ook kortere routes mogelijk.

2. Beleef de ultieme yoga- en surfbestemming

De échte yogi’s en surfers weten de Algarve al een tijd te vinden, maar voor wie het nog niet wist: dit is dé plek om een golf te pakken en de lotushouding te perfectioneren. De combinatie yoga en surfen klinkt onlogisch, maar het idee van actief zijn in de open natuur, sluit perfect aan bij het idee achter yoga én past perfect bij deze tijd. Krijg jij al zin in een surflesje? Freeride Surfcamp & School helpt je graag op weg, maar er zijn uiteraard nog veel meer goede surfscholen in de regio te vinden.

3. Verken de natuurparken in de regio

Genieten van het milde klimaat van de Algarve tijdens een trip in de natuur is zeer goed mogelijk in een van de vele natuurparken in de regio. Het bijzondere natuurpark Ria Formosa, een labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken, strekt zich voor meer dan 60 kilometer uit langs de zuidkust.

Als je geluk hebt zijn er grote groepen flamingo’s en vele andere zeldzamere vogels te spotten. Ook tussen het populaire Lagos en het nabijgelegen Portimão is er genoeg te zien; in natuurpark Ria de Alvor kun je eindeloos wandelen in een uitgestrekt duingebied. Vogelliefhebbers komen ook in het park van Castro Marim en Vila Real de Santo António het aan hun trekken: het wordt in heel Europa gezien als fantastisch gebied om bijzondere vogels te spotten. Vergeet zeker niet het natuurpark Costa Vicentina te bezoeken, waarover later meer. 

4. Dolfijnen spotten in de zon

De kust van de Algarve is prachtig om te zien vanaf het water; tijdens een boottocht kun je op zoek gaan naar een van de vele onontdekte grotten, dolfijnen of gave snorkelhotspots. In de Atlantische oceaan zwemmen verschillende soorten dolfijnen en voor de echte geluksvogel valt er zelfs weleens een walvis of orka te spotten. Vanuit de kleurrijke haven van Albufeira zijn de leukste tours te boeken via bijvoorbeeld Dreamwave of AlgarExperience. Uiteraard worden er minder mensen toegelaten op een boot, zodat je met een veilig gevoel kunt genieten van de spelende dolfijnen en het prachtige uitzicht op de rotsen.

5. Picknicken in het binnenland

In het midden van de vorige eeuw verzamelden veel Algarvianen zich bij picknicks op het platteland. Bij deze ontmoetingen stond het delen van de verschillende gastronomische tradities van elke plaats centraal en werden onderlinge banden en relaties versterkt. Als onderdeel van het culturele programma 365 Algarve organiseert Comida Esquecida dit jaar evenementen op verschillende plekken in de natuur, waarbij de eetgewoontes van toen opnieuw kunnen worden beleefd. Geniet van een heerlijk door een chef ontworpen lokaal menu in een bijzondere omgeving, omringd door water, geuren en natuurgeluiden.

6. Fiets langs de ruige Vicentinakust

De Rota Vicentina is een 400 kilometer lange fiets- en wandelroute die door de meest schilderachtige en onontdekte kuststreken van Europa loopt; de westkust van Portugal. De route begint ten zuiden van Lissabon en eindigt in de Algarve. De oceaan is altijd aanwezig tussen de steile kliffen van het ruige landschap, dat wordt afgewisseld door uitgestrekte velden met kleurrijke bloemen.

De ‘Historische Weg’ is met 230 kilometer het langste pad en loopt van Santiago do Cacém in Alentejo tot aan de kaap Cabo de São Vicente in de Algarve. Over voornamelijk onverharde weggetjes fiets je door het natuurpark van “Costa Vicentina” langs velden en stranden, van dorpje naar dorpje. Geniet onderweg van de lokale gerechten en wijn, en in traditionele dorpshuisjes.

Algarve Looks Good on You

Met de nieuwe campagne “Algarve Looks Good on You” (inclusief mooie video) moedigt de Algarve bezoekers aan om de diversiteit van de landschappen, de stranden, de rijke geschiedenis en haar gastronomie in alle veiligheid te komen ontdekken. Sinds april wordt de veiligheid van bezoekers in de regio gewaarborgd door middel van het snel en grondig geïmplementeerde Clean & Safe keurmerk.

Het keurmerk staat garant voor goed opgeleid personeel en strenge regels op het gebied van hygiëne. Alle hotels in de regio hebben hun deuren inmiddels weer geopend, net als de prachtige stranden. Restaurants zijn open met 50% capaciteitsbeperkingen en verschillende (water)pretparken zijn open, of gaan later in juli open.

Winnen met je foto’s bij National Geographic?

Schat, zullen we Portugal proberen? 10
De site waar je je kunt aanmelden met je foto’s tot 1 oktober 2020.

Fotografen Jamie Westland en Lieve Blancquaert zijn dit jaar toegevoegd aan de jury van de National Geographic Fotowedstrijd. Arno Kantelberg (voorzitter), Renske Lamers en Sacha de Boer completeren de vakjury.  De prestigieuze en grootste competitie voor (amateur)fotografen uit Nederland en Vlaanderen is net van start gegaan. Insturen kan tot 1 oktober 2020.

Drummer en fotograaf Jamie Westland (winnaar Het Perfecte Plaatje 2019) en Lieve Blancquaert (tentoonstelling “Circle of Life”) nemen deel aan de jury van de grootste fotowedstrijd uit de Benelux. Ze worden vergezeld door Sacha de Boer (fotografe en presentatrice), Renske Lamers (hoofdredacteur National Geographic Junior) en juryvoorzitter Arno Kantelberg (hoofdredacteur National Geographic Magazine).

‘Mix aan ervaring, kennis en enthousiasme’

Kantelberg is verheugd over de nieuwe samenstelling van de jury: “We beschikken dit jaar in de jury over een mooie mix aan ervaring, ambachtelijke kennis en jeugdig enthousiasme, met sowieso bij elk jurylid veel hartstocht voor fotografie. Ik kijk er echt naar uit om met hen de finalisten en de winnaars te selecteren uit de vele inzendingen die we zeker ook dit jaar weer gaan krijgen.” 

Categorieën Mens, Dier, Landschap en Raar Maar Waar

Inzenden voor de National Geographic Fotowedstrijd 2020 kan sinds 1 juni en kan nog tot en met 1 oktober. Vorig jaar werden meer dan 11.000 foto’s ingezonden. In de competitie kan iedereen uit Nederland en België foto’s insturen in de categorieën MensDier en Landschap. De vakjury kiest per categorie een winnaar en 15 finalisten, waarop ook het publiek stemt.

Bij de Junior-competitie maakt de categorie Mens plaats voor Raar Maar Waar en worden de categoriewinnaars door de jury bepaald. Via een online stemronde wordt de publieksprijs van de Junior-competitie toegekend. De prijzen, waaronder een jaarabonnement National Geographic Magazine en de nieuwste OPPO smartphone, worden op 22 november uitgereikt.

De presentatie van de finale ligt in handen van Klaas van Kruistum. De winnende foto’s worden vervolgens in National Geographic Magazine en National Geographic Junior gepubliceerd. Deelnemen aan de National Geographic Fotowedstrijd 2020 kan via NatGeoFotowedstrijd.nl.

OPPO, exclusief partner in de fotowedstrijd

Voor het tweede jaar is OPPO partner van de National Geographic Fotowedstrijd. Samen met 5 creatieve influencers produceren National Geographic en OPPO vijf inspirerende video’s met tips voor het maken van de beste foto’s met je smartphone. De uitdaging aan de fan om de beste smartphone foto te delen op social media via #mysmartlense. Inzendingen worden beoordeeld door de 5 creatieve influencers en de beste foto wordt beloond met de nieuwste OPPO smartphone tijdens de finale van de National Geographic Fotowedstrijd.

Entertainment met een doel

Fotografie zit verankerd in het DNA van National Geographic. Fotografen reizen continu de wereld over om mooie, fascinerende en inspirerende beelden vast te leggen die onze blik op de wereld verbreden. Fotografie past in de missie van National Geographic om entertainment met een doel te bieden aan wereldwijd 487 miljoen televisiekijkers, 54 miljoen lezers van National Geographic Magazine en 416 miljoen volgers op sociale media. Meer dan een kwart van de opbrengst van National Geographic komt ten goede aan de National Geographic Society, die daarmee explorers ondersteunt om onze kennis van de wereld te vergroten en te verspreiden.   

Boek: 50 dingen die pas leuk zijn vanaf je 50-ste

Wat te doen met de rest van het leven wanneer de magische 5 steeds dichterbij komt? Een nieuwe hobby? Omscholen? Verhuizen?

Allemaal overbodig! Er zijn genoeg leuke, gekke, uitdagende dingen om te doen: iets nieuws leren zoals jongleren, een borrel nemen om 18:00 uur, oude vrienden uitnodigen om te komen eten, handstand oefenen, je haar laten groeien (alhoewel iedereen zegt dat je dat niet meer moet doen).

Schat, zullen we Portugal proberen? 12

Het komt erop aan de zaken positief te bekijken en de koe bij de hoorns te vatten. Dit vrolijke boek helpt je daarbij een handje. Aantrekkelijk geïllustreerd en volgens de auteur erg geschikt als cadeau voor vrouwen van rond de 50 (of voor jezelf).

Andrea Gerk (1967) is redacteur, auteur en werkzaam voor verschillende Duitse tv-stations. Eerdere boeken van haar zijn: Lesen als Medizin (2015) en Das Lob der schlechten Laune (2017).

Hier staat een inkijk-exemplaar.

50 dingen die pas leuk zijn vanaf je 50e | Andrea Gerk | 9789021577364 | 192 pagina’s | € 15,50 | gebonden | ISBN e-book 9789021577371 | € 7,99  | Verschenen op 7 juli 2020

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Wachttijden van meer dan dertig pretparken live op Looopings (Loopings)
 • Sebastiaan en Kim laten hun bus zegenen in Copacabana (Linda.tv)
 • 7 lessen die ik leerde over reizen, toen ik in een camper van Guatemala naar Canada reed, terwijl de coronapandemie toesloeg (Business Insider)
 • Coronaproof op reis: ontdek nieuwe gebieden in Rotterdam (RTL)
 • Twijfel bij vakantiegangers slaat toe: ‘Steeds terughoudender met boeken’ (WNL)
 • 10 vakantievragen aan minister Hilde Crevits (De Tijd.be)
 • Het regende annuleringen maar Jos van reiswinkel in Heerde ziet lichtpuntjes: ‘De auto en vakantie zijn heilig, we zijn een reislustig volk’ (de Stentor)*
 • Zo vieren de allerrijksten coronaproof vakantie in ’s werelds duurste vakantiehuizen (Quote)
 • Paleis op wielen: 4 x trotse Zoetermeerders met een eigen kampeerbusje of caravan (In de Buurt)
 • Caravan raakt los van auto, ramt bushokje en belandt in greppel (RTV Noord)
 • Bouw nieuw hotel langs de A6 Lelystad begint nu echt (Omroep Flevoland)
 • Toerisme Oostenrijk blijft achter in de steden (Noord-Hollands Dagblad)
 • Beschouw het weekend als een mini-vakantie (dat wérkt) (MT)
 • Campers: de Volkswagen California kampeerbus (Autovisie)
China opent de langste glazen brug ter wereld van 526 meter

Tevreden?

Leave this field blank
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.