Wandelen langs indrukwekkende routes in de VS

Wandelen langs indrukwekkende routes in de VS 9
Zonsondergang bij de Grand Canyon. Foto: Elkedagvakantie

Na al het gedoe met het corona-virus heb je soms gewoon zin om te ontsnappen. Weglopen van alles. Dat kan natuurlijk niet, want iedereen heeft zijn verantwoordelijkheden. Maar (dromen van) wandelen kan helpen. In Nederland heb je al alle vrijheid om weer te stappen waar je wilt (Pieterpad, Zuiderzeepad, Marskramerpad etc.). Elders is dat nog niet zo, maar wie weet volgend jaar. Als voorbereiding daarop zou je het boek over de legendarische wandelroutes in de VS kunnen lezen. Dat en verder:

 • Flixbus rijdt weer en breidt bestemmingen uit
 • Corendon: Toch nog niet naar Turkije
 • Deze man bedacht een uitschuifbare caravan voor achter zijn fiets

De meest legendarische wandelroutes van de USA in boek

Wandelen langs indrukwekkende routes in de VS 11
De omslag van het boek.

Wanderlust USA bevat de mooiste en meest legendarische wandelroutes in de grote natuurgebieden van de Verenigde Staten. De spectaculaire fotografie zorgt ervoor dat dit een boek is om bij weg te dromen.

Van de uitgestrektheid van Yellow Stone National Park en de prachtige rotsen in Yosemite Park tot de duizelingwekkende diepe canyons in Utah en Maine’s prachtige kliffen langs de Atlantische kust. Wanderlust USA biedt tal van kleine en grote trails afgewisseld met buitengewoon indrukwekkende fotografie. Daarnaast bevat Wanderlust USA ook kaarten, achtergrondinformatie en praktische tips en staat het niveau bij iedere route aangegeven. Kortom, een boek met voor iedere hiker wat wils, of je nu ervaren of onervaren bent.
Wanderlust USA – Nederlandstalige Editie | Gestalten | 9789021577104 | € 37,50 | 25 augustus 2020

FlixBus breidt uit: herstart internationale ritten

FlixBus breidt zijn netwerk uit in Nederland en herstart internationale verbindingen. Om in de vraag van reizigers te voorzien is het vanaf 2 juli mogelijk om een rechtstreekse FlixBus van Nederland naar Bazel of Milaan te pakken.

De groene bussen van FlixBus verbinden vanaf 2 Juli 12 steden in Nederland met meer dan 40 Europese steden met nieuwe bestemmingen in Luxemburg, Zwitserland en Italië. De huidige dienstregeling vanaf Nederland naar België en Frankrijk wordt geïntensiveerd, er komen nieuwe trajecten bij en frequenties op bestaande trajecten worden verhoogd.

 De voornaamste uitbreidingsplannen zijn:

 • Nieuwe buitenlandse bestemmingen: Luxemburg, Straatsburg, Bazel, Zurich & Milaan
 • Nieuwe bestemmingen in Nederland: Nijmegen, Arnhem, Eindhoven & Delft
 • Frequentere ritten vanaf Nederland naar: Antwerpen, Brussel & Parijs

De volledige dienstregeling is te vinden op de FlixBus website en app, waar tickets vanaf heden geboekt kunnen worden.

“Wij willen reizigers de mogelijkheid geven om vrienden en familie dicht over de grens op een veilige manier te bezoeken. Grote steden zoals Milaan en Bazel worden opnieuw aan het netwerk toegevoegd en FlixBus rijdt ook vaker naar veel bezochte bestemmingen zoals Brussel en Parijs.  Gebaseerd op data laten wij ons aanbod op basis van de vraag sturen, zo kunnen wij besluiten wanneer, waar en in welke frequentie wij bestemmingen op het netwerk toevoegen”, vertelt Jesper Vis, Managing Director FlixBus Benelux.

Hygiëne- en veiligheidsmaatregelen

FlixBus hanteert uitgebreide hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Zo worden de bussen na elke rit grondig gedesinfecteerd. Door frequente ventilatie en regelmatige vervanging van het airco-filter blijft de lucht vers. Op dit moment is het in- en uitstappen alleen mogelijk via de achterdeur van de bus waar reizigers hun handen kunnen desinfecteren en is de ticketcontrole contactloos. Voor reizigers is het verplicht om een mondkapje te dragen en wordt er gevraagd om 1,5 meter afstand te houden op de halte en tijdens het in- en uitstappen. Reizigers die zeker willen zijn van extra ruimte in de bus kunnen zonder dubbele reserveringskosten een extra stoel reserveren.

Uitbreidingsplannen worden voortgezet: binnenlands netwerk UK

Door de vraag naar comfortabel, betaalbaar en duurzaam vervoer zet FlixBus zijn uitbreidingsplannen voort en start de eerste Britste binnenlandse verbindingen. Vanaf 2 Juli start FlixBus met vier binnenlandse routes van Londen naar Bristol, Guildford, Birmingham en Portsmouth. Het Verenigd Koninkrijk zal deel uitmaken van een netwerk met 400.000 dagelijkse verbindingen naar 2.500 bestemmingen in 32 landen. Sinds 2016 reden er al internationale groene bussen vanaf Amsterdam naar het Verenigd Koninkrijk. FlixBus evalueert continu wanneer deze verbinding weer kan worden herstart.

Overzicht nieuwe steden Nederland per 02.07:

Nederland

 • Arnhem           (Bestemmingen: Brussel, Parijs)
 • Nijmegen        (Bestemmingen: Brussel, Parijs)
 • Delft                 (Bestemmingen: Gent, Kortrijk, Lille, Parijs)
 • Eindhoven      (Bestemmingen: Straatsburg, Colmar, Bazel, Zurich)

Overzicht nieuwe bestemmingen vanaf Nederland per 02.07:

 • België          –    Kortrijk             (Vanaf: Amsterdam)
 • Luxemburg – Luxemburg      (Vanaf: Amsterdam)
 • Frankrijk – Colmar            (Vanaf: Amsterdam, Eindhoven, Maastricht)
  • Metz                (Vanaf: Amsterdam)
  • Nancy              (Vanaf: Amsterdam)
  • Straatsburg     (Vanaf: Amsterdam, Eindhoven, Maastricht)
 • Zwitserland – Bazel               (Vanaf: Amsterdam, Eindhoven, Maastricht)
  • Luzern             (Vanaf: Amsterdam)
  • Zurich              (Vanaf: Amsterdam, Eindhoven, Maastricht)
 • Italië – Milaan             (Vanaf: Amsterdam, Eindhoven, Maastricht)

Corendon stelt hervatting Turkije-vakanties uit

vliegtuigvleugel
Een vliegtuig onderweg. Foto: Elkedagvakantie

Reisorganisatie Corendon heeft besloten om in ieder geval tot 22 juli geen vakanties naar Turkije uit te voeren. Eerder kondigde de onderneming aan vanaf 10 juli weer te gaan vliegen naar de Turkse badplaatsen, ondanks het oranje reisadvies. Dit besluit is genomen nadat een motie in de Kamer is aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het beleid ten aanzien van vluchten naar risicovolle gebieden en de criteria op basis waarvan vluchten naar dergelijke bestemmingen kunnen worden gestaakt.

In gesprekken eerder deze week bleek dat de overheid niet op de hoogte was van de vele tientallen wekelijkse vluchten die in de komende periode gepland staan tussen Nederland en Turkije, die met name bestemd waren voor vakantiegangers. Nu de Kamer de regering heeft opgeroepen gericht beleid te gaan voeren om dit te voorkomen zolang er een oranje reisadvies voor Turkije geldt, gaat Corendon er van uit dat hiermee ook oneerlijke concurrentie zal worden voorkomen tussen de verschillende luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties.

Gesprekken met de overheid

In de afgelopen week heeft Corendon diverse gesprekken gevoerd met de overheid, waaronder met minister Van Nieuwenhuizen. Zowel in deze gesprekken als tijdens het vragenuurtje in de Kamer afgelopen dinsdag, heeft minister Van Nieuwenhuizen aangegeven niet op de hoogte te zijn geweest van het grote aantal vluchten dat in de komende tijd tussen Nederland en Turkije gepland staat. Nu dat wel het geval is en de betreffende motie door de Kamer is aangenomen, zal op korte termijn moeten worden beoordeeld welke gezondheidsrisico’s hiermee gepaard gaan en welke maatregelen hierbij passen. Minister van Nieuwenhuizen heeft aangegeven dat in dit specifieke geval zelfs een vliegverbod tot de mogelijkheden behoort.

URL : https://nieuws.corendon.nl/corendon-stelt-hervatting-turkije-vakanties-uit/

Jan Steen en Paulus Potter heten je weer welkom

Wandelen langs indrukwekkende routes in de VS 14
In de bibliotheek van het Van Balckeneynde-huis. Foto: Buitenmuseum Schilderrijk

Het Buitenmuseum Schilderrijk Den Haag opent op zaterdag 4 juli na een kleine verbouwing weer haar deuren voor het publiek. Men is van harte welkom in de Gouden Eeuw bij de roemruchte schilders Jan Steen, Paulus Potter en Jan van Goyen thuis. Het museum is uitgebreid met drie stijltuinen waar het heerlijk toeven is. Vanwege het museumprotocol is een nieuwe routing, waardoor in 2020 nog meer te zien is dan afgelopen jaar.  

Wat is er allemaal te zien:

Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen

De landschapschilder Jan van Goyen maakte hier honderden schilderijen, waaronder een bijna vijf meter groot stadsgezicht van Den Haag in de Gouden Eeuw. Het huis was ook de thuisbasis voor zijn handel. Jan van Goyen handelde in huizen, grond, tulpen, schilderijen en andere kostbaarheden.  Jan Steen trouwde met de dochter van Jan van Goyen en woonde jarenlang in Den Haag. Het huishouden van Jan Steen is een gevleugelde uitdrukking voor een rommelig interieur.

Hijzelf, maar ook zijn vrouw, Margriet van Goyen en zijn kinderen komen vaak voor in deze huishoudens. Attributen uit deze en andere schilderijen van Jan Steen zijn terug te vinden in de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis. Het atelier en de bedstede zijn heel schilderachtig. Ook maak je in het huis van Jan van Goyen kennis met de Haagse jaren van Vincent van Gogh.

Het Paulus Potterhuis
De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde.

Het Van Balckeneynde Huis
Blikvanger van het Buitenmuseum is het woonhuis van Van Balckeneynde, bouwer van het Catshuis, de ambtswoning van onze minister-president en van de vele paleizen van het Koninklijk Huis. Pieter Post ontwierp voor hem een van de mooiste grachtenpanden van Den Haag.

Stijltuinen
Nieuw aan het bezoek van het Buitenmuseum is het bezoek aan drie bijzondere stadstuinen. De stijltuinen zijn een lust voor het oog. Hier is zowel in het ontwerp als met oog op de beplanting rekening gehouden met de Oud Hollandse tuintraditie. Er zijn perkjes omzoomd met buxus- of taxushagen, lei-linden, ijselsteentjes, grind- en schelpenpaden en bijzondere bomen, zoals een kweeperenboom en walnotenboom.

De Renaissance principes van symmetrie en harmonie en de ideale maatsystemen van Vitruvius en Palladio zijn terug te vinden in twee van deze tuinen, waaronder de tuin achter het Van Balckeneynde Huis. Het zijn principes die Van Balckeneynde ook toepaste in de bouw van de vele classicistische paleizen die hij in samenwerking met Pieter Post voor de Oranjes in en rond Den Haag tot stand bracht.

Hoe te reserveren
In verband met de corona maatregelen is het verplicht vooraf een ticket met tijdslot te boeken telefonisch of online om het aantal bezoekers te kunnen verspreiden: 070 3220487. U kunt op zaterdag en zondag tussen 13:30 en 16:00 uur terecht. Met een vaste route en eenrichtingsverkeer kunt u veilig dwalen door de drie panden en de bijbehorende stijltuinen. Er wordt voor gezorgd dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Er is volop aandacht voor de hygiëne: desinfectie gel binnen handbereik, er wordt intensief geventileerd en schoongemaakt. Toiletten en garderobe zijn nog gesloten.

Praktische informatie:
Openingstijden: zaterdag en zondag tussen 13:30 en 17:00 uur
Reservering tijdslot: (0031) 70 3220487 of www.buitenmuseum.com
Prijs vooraf te betalen: € 12,50 voor volwassenen, € 9,50 voor kinderen
Locatie: Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17

Rwanda opent de grenzen voor bezoekers

De Rwanda Development Board (RDB) heeft het weer opstarten van toeristische activiteiten en het toelaten van internationale chartervluchten met onmiddellijke ingang aangekondigd.

Het welzijn van alle reizigers is daarbij topprioriteit, hetgeen inhoudt dat deze heropening hand-in-hand gaat met een pakket aan richtlijnen voor gezondheid en veiligheid. In nauwe samenspraak met hoteliers en andere toeristische dienstverleners biedt de RDB aantrekkelijke “all-inclusive” pakketten voor inwoners en expats in Rwanda. Met deze arrangementen wordt optimaal gebruik gemaakt van Rwanda’s bijzondere reismogelijkheden, zoals avontuurlijk ontspannen in de bergen, indrukwekkende excursies door uitgestrekte landschappen of levendige steden ontdekken.

Veilige situatie

In een toelichting op de heropening van de grenzen zegt Belise Kariza, RDB Chief Tourism Officer: “Rwanda’s toeristische sector heeft zich zodanig aangepast dat er een voor reizigers en dienstverleners een veilige situatie in deze onvoorspelbare situatie is. We stimuleren alle reisenthousiastelingen en natuurliefhebbers om hun voordeel te doen met deze unieke kans om de schoonheid en veelzijdigheid van ons land te herontdekken.”

Na het uitrollen van deze fase zal Rwanda in de daarop volgende periode ook haar grenzen voor internationale lijnvluchten heropenen. En zal het voor reizigers uit Europese landen weer mogelijk worden om het “Land van de 1000 Heuvels” te bezoeken.

Promotionele pakketten in Rwanda’s Nationale Parken; boekbaar tot 31 december 2020:

Gorilla permits zijn verkrijgbaar voor USD 1.500 voor internationale bezoekers mits reizend per charter. Voor aankomsten per lijnvlucht geldt nog geen openstelling. Speciale pakketten voor ander toeristisch aanbod in Volcanoes en Nyungwe NP zijn beschikbaar voor groepen en families.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen:

Alle buitenlandse bezoekers die per charter reizen dienen een negatieve Covid-19 test – uiterlijk 72 uur voor aankomst afgegeven – te overleggen. Reizigers dienen een tweede Covid-19 test te laten doen voordat een nationaal park of andere toeristische locatie bezocht wordt.

Voor meer informatie bezoekt men visitrwandaguidelines   
Informatie over promotionele pakketten zal via diverse kanalen gecommuniceerd worden.

Voor meer informatie kijken consumenten op www.visitrwanda.com 

Ken je deze spectaculaire rotsformaties in Duitsland?

Bergbeklimmers, wandelaars en natuurliefhebbers vinden ten zuiden van Dresden, bij de grens met Tsjechië, een prachtig gebied met grillige rotsformaties: het Nationaal Park de Sächsische Schweiz. Met ruim duizend vrijstaande zandsteentoppen en 21.000 klimroutes is dit natuurgebied in het oostelijk gelegen Saksen de meest veelzijdige outdoorklimwand van Duitsland. Ook fietsers en wandelaars kunnen hier van het spectaculaire uitzicht genieten.

In het kort – nieuwsoverzicht

Het Spaanse koningspaar bezocht Benidorm om zelf de situatie daar in ogenschouw te nemen.

Weekendradio

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.