Friesland en de Waddeneilanden beloven je ruimte en rust

De eilanden kun je natuurlijk ook helemaal wadlopend bereiken. Foto: Mijke Boss

Als ze je op je sterfbed vragen: Wat zou je nog graag willen doen? Hoe groot is dan de kans dat je zegt: ‘Nog een keer naar een waddeneiland!’ Bij ons is die kans vrij groot. Als je in Harlingen op de boot stapt kom je meteen in de ‘vakantiemodus’. Lees de tips over Friesland en zijn eilanden. En verder vandaag:

  • Waarom je ansichtkaarten zou moeten sturen, zelfs vanuit huis
  • Slimme tips en checklist voor een dagje strand
  • Zo maak je een virtuele wereldreis

Zes niet te missen Friese geluksmomenten in het najaar

Het drenkelingenhuisje op Terschelling. Foto: Hans Jellesma

Tijden van social distancing en binnen blijven zorgden ervoor dat we misschien wat minder stilstonden bij wat er nog wél mogelijk is. In de gelukkigste provincie van Nederland vind je rust, ruimte en vrijheid om goed op te laden; op het water, langs het strand of in de bossen. Alle reden om in het najaar dat tripje naar Friesland te maken en geluksmomentjes op te doen. Wij zetten nu alvast de beste tips voor dit najaar op een rij.

  1. Tentoonstelling Maria Louise, Prinses van Oranje in Leeuwarden – 20 juni 2020 t/m 20 oktober 2025 – Keramiekmuseum Princessehof – Het stadspaleis in de historische binnenstad dankt zijn naam aan de Duitse stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau. Zij woonde hier van 1731 tot haar dood in 1765. De expositie toont haar veelbewogen leven. Hier wordt duidelijk hoe Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranje-dynastie.
  2. Tentoonstelling Thuis bij M.C. Escher in Leeuwarden – 6 juli 2020 t/m 31 december 2021 – Keramiekmuseum Princessehof – Thuis bij M.C. Escher toont het Princessehof als de geboorteplek van de wereldberoemde graficus M.C. Escher. In de intieme expositie leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen aan de hand van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire. Ook is er een indrukwekkende ‘Escheriaanse’ muurschildering te zien van gerenommeerd 3D street artist Leon Keer.
  3. 100 jaar Woudagemaal: UNESCO Werelderfgoed in Lemmer – Hele jaar geopend. De draaidagen staan vermeld op de website – Het oudste stoomgemaal ter wereld viert haar 100-jarig bestaan en speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal er nog altijd voor dat de Friezen droge voeten houden. Wanneer het in gebruik is (op zogenaamde draaidagen) zijn het gebouw en het aangrenzende meer volledig in mist verhuld. Een spectaculair gezicht. Er zijn rondleidingen en een expositie.
  4. Winterwadlopen: een unieke belevenis vanaf Schiermonnikoog en Ameland – oktober tot en met april – Wandel over de bodem van de zee, ook in de winter. Terwijl het om je heen misschien wel ijzig wit is, wandel je onder begeleiding van een gids over het drooggevallen Wad. Soms best een pittige uitdaging. Maar als je dan eenmaal midden in niemandsland, over de blubberige bodem van de zee loopt, is het al die moeite meer dan waard.
  5. Dark Sky Parken: de Melkweg bewonderen in Lauwersmeer en Terschelling – Bezoek de websites voor actuele openingstijden en tours door de parken – In Friesland vind je de enige twee Dark Sky Parken van Nederland. Deze officiële titel werd toegekend door de International Dark Sky Association. Dit zijn gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt, waardoor je met goed weer de nevel van de Melkweg kunt zien. Bezoek de volgende dag het Eise Eisinga Planetarium, ‘s werelds oudste, nog werkende planetarium.
  6. Kunstmaand op Ameland – 1 november t/m 30 november – Ameland organiseert ieder jaar de Kunstmaand. Dit populaire evenement trekt kunstliefhebbers en bezoekers uit alle streken. Logisch, het eiland is ook in de herfst prachtig en de hele maand worden bezoekers getrakteerd op films, exposities, muziekoptredens en proeverijen. Het thema van 2020 is Langzaam.

Houd de websites van de genoemde organisaties in de gaten voor eventuele wijzigingen. Heb jij ook een belofte aan Friesland? Deel hem dan op friesland.nl/belofte of wadtodo.nl/belofte en maak kans op een ultiem geluksmoment! Meer informatie op Friesland.nl en Wadtodo.nl

In het kort – nieuwsoverzicht

Is it Safe to Travel Colombia? Backpacking Safety Advice

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.