Je kunt weer vliegen op Centraal-Amerika voor noodzakelijke reizen

Aeropuerto de Tocumen in Panama. Foto: PR

De vliegvelden in Midden-Amerika gaan weer open en nodigen toeristen uit om te komen. De Nederlandse overheid kleurt al deze landen echter nog oranje, waardoor ‘alleen noodzakelijke reizen’ toegestaan zijn. Maar misschien helpt onderstaand artikel bij het plannen van een reis in de nabije toekomst, wanneer de landen geel worden. Verder vandaag o.a.

  • Streek rond Rome telt recordaantal besmettingen: “Te wijten aan Italianen die terugkeren uit vakantie”
  • TUI stuurt 28 vliegtuigen leeg naar Almeria en Balearen
  • Werken op een vakantiepark: ‘Het voelt een beetje als vakantie’

Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek openen hun grenzen voor toerisme

old catholic church in well maintained garden against blue sky
Costa Rica – Photo by Diego Madrigal on Pexels.com

Deze maand heropenen veel internationale luchthavens in Centraal-Amerika, met in de terminals en aankomst-/vertrekhallen de nodige bewegwijzering-,  hygiënemaatregelen en overige Covid-19 protocollen. De Dominicaanse Republiek opende haar grenzen voor vluchten en toerisme reeds vanaf 1 juli.

Volgens cijfers van de International Air Transport Association (IATA) ging er voor Covid-19 zo’n 27 millard dollar om in de luchtvaart in deze regio en was het goed voor ruim 1,2 miljoen banen daar. De Central America Tourism Agency (CATA), de overkoepelende toerisme promotieorganisatie voor Belize, Guatemala, Costa Rica, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Panama en de Dominicaanse Republiek grijpt deze gelegenheid aan om langzaam de eerste stappen te zetten in het openstellen van de regio voor toerisme. In de tweede helft van 2020 hoopt de organisatie op een geleidelijke terugkeer van internationale toeristen. Voor Nederlandse toeristen geldt momenteel nog code oranje voor vrijwel alle intercontinentale bestemmingen. 
Meer info: https://www.visitcentroamerica.com/

BELIZE

De internationale luchthaven Philip Goldson in Belize heropent deze maand als onderdeel van een vijf-fasen strategie om het toerisme weer op gang te brengen. Hiervoor implementeert Belize een groot aantal sanitaire maatregelen om het hygiëne-niveau op peil te brengen naar de huidige Covid-19 maatstaven.
Het verkeersbureau van Belize heeft operationele protocollen voor hotels en restaurants opgesteld met het oog op de heropening van het land om internationale reizigers te verwelkomen. Bovendien heeft het verkeersbureau een zogenaamde Tourism Gold Standard 4-stappenplan opgesteld voor toeristen die in Belize arriveren.

GUATEMALA

Volgens het directoraat-generaal Burgerluchtvaart (DGAC) is het land van plan om de La Aurora International Airport te heropenen voor burgerluchtvaart ergens in de eerste twee weken van september. Daarnaast heeft het verkeersbureau zes handvesten opgesteld voor toeristische disciplines, te weten hotels, restaurants, touroperators, vervoerders, toeristische gidsen en reisbureaus kunnen deze gidsen implementeren om reizigers COVID-19-vrije ervaringen te garanderen.

COSTA RICA

De drie internationale luchthavens van Costa Rica – Juan Santamaria International Airport, Daniel Oduber Quirós en Tobías Bolaños– zijn vanaf 1 augustus weer opengesteld voor vluchten vanuit landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Toeristen moeten ten minste 48 uur voor vertrek een gecertificeerde negatieve Covid-19-test overleggen en een reisverzekering hebben die een mogelijke quarantaine dekt. Om de veiligheid van reizigers te garanderen, zal het directoraat-generaal Burgerluchtvaart een zeer strikt hygiëneprotocol toepassen dat is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid van het land.

Het Costa Ricaans Instituut voor Toerisme (ICT) heeft inmiddels 14 protocollen opgesteld als voorbereiding op de openstelling van het land.

HONDURAS

Honduras is van plan om deze maand zijn vier luchthavens te openen voor binnenlandse- en internationale vluchten. Het Hondurese agentschap voor burgerluchtvaart verklaart dat op alle luchthavens Covid maatregelen geïmplementeerd zijn.

De Hondurese toerismesector is begonnen met veiligheidsprotocollentrainingen voor kleine en middelgrote hotels. Het Hondurese Instituut voor Toerisme (IHT) heeft gemeld dat de eerste heropeningstests gericht zullen zijn op een eerste fase met buitenactiviteiten en sociale afstand.

NICARAGUA

Het Nicaraguan Institute of Civil Aviation (INAC) meldt dat de heropening van de Augusto Sandino International Airport gepland staat voor medio augustus. Hiervoor is een protocol aangenomen waaraan de luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen, naast de maatregelen die het ministerie van Volksgezondheid al heeft aangekondigd met betrekking tot de afhandeling van passagiers en de eisen om het land binnen te komen.

Er zijn ook richtlijnen voor preventie opgesteld met algemene en bijzondere aanbevelingen, afhankelijk van het toeristisch segment, aangepast aan de richtlijnen en maatregelen van het Ministerie van Volksgezondheid (MINSA). Lees de Spaanstalige protocollen hier.

EL SALVADOR

De Autonomous Executive Port Commission (CEPA) heeft gemeld dat op 4 september het Comalapa International Airport opent voor commerciële vluchten met strikte bioveiligheidsprotocollen.

Het Ministerie van Toerisme van El Salvador (MITUR) heeft verklaard dat voor   vijf segmenten binnen de reisindustrie – voeding, accommodatie, recreatie, vervoer en informatie – alle veiligheidsprotocollen zijn opgesteld om ze toe te passen wanneer hun activiteiten worden hersteld. Ook heeft het land een informatiecentrum voor toeristen geopend.

PANAMA

De nationale autoriteiten van Panama stellen dat de heropening van het Tocumen International Airport gepland staat voor eind augustus.

De Tourism Authority of Panama (ATP) heeft een Post Covid-19 Strategisch Plan gepresenteerd, dat op drie pilaren gefundeerd is: financiële steun, training en herstimulering van het toerisme. Daarnaast zijn een veelheid aan hygiëne- en gezondheidsmaatregelen opgesteld, evenals aan een reizigersinformatiecentrum met informatie over de pandemie.

DOMINICAANSE REPUBLIEK

De luchthavens waaronder Punta Cana, La Isabella en Santo Domingo werden op 1 juli opengesteld, evenals hotels met een bezettingsgraad van 30%. Het eiland verwacht de bezettingsgraad in augustus uit te breiden naar 50%.

Het Ministerie van Toerisme van de Dominicaanse Republiek (MITUR) implementeert alle veiligheids- en beschermingsprotocollen waarbij alle sectoren van de reisindustrie betrokken zijn. Het eiland heeft ook een reizigersinformatiecentrum beschikbaar.

In het kort – nieuwsoverzicht

  • TUI stuurt 28 vliegtuigen leeg naar Almeria en Balearen (HLN)
  • Werken op een vakantiepark: ‘Het voelt een beetje als vakantie’ (Omroep Brabant)
  • Deze mensen kamperen op vijf minuten van hun huis: ‘Je bent hier helemaal in vakantiesfeer’ (AD.nl)*
  • Wandelen op de Kalmthoutse Heide (Daphne de Vries)
  • Boris Johnson forced to cancel holiday after cottage photos published (Metro)
  • Streek rond Rome telt recordaantal besmettingen: “Te wijten aan Italianen die terugkeren uit vakantie” (HLN)
‘Mooiste wandeling van Ardennen’ ten onder aan succes

Volgens het Nieuwsblad is de rustig kabbelende Ninglinspo het slachtoffer geworden van zijn eigen succes. Het aantal wandelaars langs de Ardense rivier nam zo erg toe dat de gemeente Aywaille alleen nog bewoners toelaat. “Het werd te gevaarlijk.” Volgens de burgemeester van Aywaille, een kleine gemeente onder Luik, begon het ­allemaal na een fotoshoot met de Brusselse zangeres Angèle. Nog een video over deze wandeling.

Weekendradio

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.