Kunst? Steeds meer steden met streetart

Kunst? Steeds meer steden met streetart 9
Kunst op straat in Ottawa. Foto: PR

Mogen we een voorspelling doen? We denken dat ‘streetart’, dus beschilderde muren, in de toekomst in meer steden populair wordt. Het werkt vaak zo: Zo’n formule werkt in een stad (Brussel) en vervolgens wordt het in meerdere andere steden (Breda) gekopieerd. Vandaag aandacht voor allerlei bijzondere vormen van kunst in de openlucht. En verder:

  • Waar gaan dierenspotters naar toe?
  • Floriade Preview Center geopend voor bezoekers
  • Voor het schoonste strand van Nederland moet je op dit eiland zijn

Acht bestemmingen met verrassende kunst in de openlucht 

Kunst? Steeds meer steden met streetart 11
Kunst op een camper, dat allitereert lekker! Foto: PR

Om nu met veel andere bezoekers in drommen door een museum of langs een kunsttentoonstelling te lopen; we denken niet dat iemand daar nu om staat te springen. Het is dan goed om te weten dat er ook buitenshuis volop genoten kan worden van kunst. Kunst ‘al fresco’ is het sleutelwoord en er is genoeg kunst om je te doen verbazen, te laten verstillen en volop te inspireren. De volgende 8 voorbeelden van Aruba tot Zweeds Lapland zetten de term ‘straatkunst’ in een geheel nieuw daglicht.

Bevroren kunst in het icehotel

Het Icehotel in het kleine stadje Jukkasjärvi – zo’n 200 kilometer boven de poolcirkel – is het eerst geopende en grootste ijshotel ter wereld. Ieder jaar komt een team van architecten, kunstenaars en bouwers samen om uit 4000 ton ijs en sneeuw weer een prachtig gebouw neer te zetten. En dacht je dat het niet cooler dan dit kon worden? Think again! De bevroren kamers worden ieder jaar opnieuw ontworpen door toonaangevende kunstenaars waarmee het hotel één van Zwedens meest grote en unieke privé kunsttentoonstellingen wordt.

Een onvergetelijke overnachting. En mocht slapen in een ijzige omgeving net een stap te ver zijn, weet dan dat er overdag rondleidingen worden gegeven waarbij je uitleg krijgt over het ontstaan en het verhaal achter de kunst waarna je op eigen gelegenheid je kunt vergapen aan de bevroren kunst in de kamers. En vergeet niet je bezoek af te ronden met een heerlijk drankje in de ice bar! www.icehotel.com

Roadtrip met street art

Dwars door Amerika met ‘the Orchid’, ‘Hummingbirds’, ‘Bumblebee’ of ‘Watch the bear’? Nee, dit zijn niet de bijnamen van kleurrijke Amerikaanse gidsen of swingende bands, maar een paar voorbeelden van de namen die Escape Campervans aan hun wagens geeft. En die naam komt niet zomaar uit de lucht vallen. De Amerikaanse camperverhuurder stuurt iedere nieuwe campervan eerst naar Los Angeles waar samengewerkt wordt met de beste, lokale street art-artiesten. Zij krijgen carte blanche in het ontwerp en design van de camper en beschilderen deze vervolgens met de hand. Het resultaat is een unieke en kleurrijke wagen waarmee je niet alleen über-cool kunt roadtrippen door Amerika of Canada, maar ook een talking piece hebt die je in contact brengt met andere toeristen en locals. https://www.escapecampervans.com/about-us/

Ottava’s levendige urban arts scene

Op elke hoek van de Canadese hoofdstad wacht je een nieuwe verrassing… prachtige street art met muurschilderingen, beeldhouwwerken graffiti. Ottawa’s straatbeeld en prachtige groene ruimtes komen tot leven met deze unieke creaties! Een wijk die uitstekend geschikt is voor een urban art crawl is de historische wijk ByWard Market. Een broeiplaats van creativiteit. Volg de muurschilderingen langs Dalhouse Street. Zie de reusachtige walvis en zijn jager op de hoek van George Street en mis de mythische dieren naast de Andaz Ottawa ByWard Market niet. Maar ook beelden sieren de straten in deze wijk.

Zoek naar de 14 kleine bronzen beelden van straatkatten in en rond de parkeergarage in Murray Street. Kijk bij het ByWard Market-gebouw omhoog en zie een grillig beeld van papier-maché dat een wolk verbeeld met daarin de marktkooplui van vroeger. En loop door de mooie en rustige Jeanne D’Arc binnenplaats waar de Dansende Beer perfect geposeerd is voor een selfie (en een knuffel!). https://ottawatourism.ca/en/ottawa-insider/ottawa-s-vibrant-urban-arts-scene 

Kunstbos aan de Franse Atlantische kust

Als je alleen bomen in het bos verwacht, vergis je je. In het natuurpark ‘Landes de Gascogne’ aan de Franse Atlantische Kust zijn in totaal 21  kunstwerken verstopt die de geschiedenis en landschappen van de gehele regio verbeelden. De kunstenaars die worden uitgenodigd om een kunstwerk toe te voegen aan de collectie worden geselecteerd door curatoren en zijn meestal deelnemers van regionale ‘Artist-in-Residence’ programma’s. Het doel van het sinds 2009 opgezette project “La Forêt d’Art Contemporain” is het creëren van eigentijdse Kunst in een natuurlijke omgeving en in een regionale context en om via deze bijzonder aanpak moderne kunst toegankelijk te maken voor een groter publiek. Het bos is nog lang niet ‘volgroeit’. De komende jaren zullen nog verschillende exposities georganiseerd worden die dit grootste aaneengesloten bos in West-Europa zullen sieren. www.laforetdartcontemporain.com

Texaanse plattelandskunst

Texas heeft veel klassieke bezienswaardigheden. Maar wat weinigen weten, is dat de staat ook een aantal licht hysterische attracties kent.  Wil je de Lone Star State van een geheel nieuwe kant leren kennen? Bezoek dan Marfa in West-Texas. Dit stadje heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hipsters, schilders, schrijvers, designers, kunstliefhebbers en celebrities. In de vele galerieën en stijlvolle cafés delen zij hun ideeën over en passie voor de kunst. Hier vindt je ook de luxury store Prada, gebouwd door een kunstenaarsduo als kritiek op de consumptieve westerse wereld.

Of ga naar Amarillo in het noorden van de Lone Star State. Neem tien oude Cadillacs, graaf deze half in midden in een maisveld en verf het geheel in alle kleuren van de regenboog en klaar is de Cadillac Ranch. Wat begon in 1974 als een installatie van de leden van de kunstgroep Ant Farm, verandert sindsdien dagelijks door de bezoekers die er zelf een eigen kleurrijke bijdrage eroverheen schilderen. www.traveltexas.com

Kleurrijke kunst in de Filipijnen

Filippino’s hebben een levenslust die wereldwijd ongeëvenaard is. Deze levenslust heeft een naam: Bahala Na – alles gaat voorbij en in de tussentijd moet het leven geleefd worden. En dat doen ze volop! Een van de leukste kunstvormen vind je dan ook gewoon op straat, tijdens één van de vele festivals. De kleding en hoofdtooien waarmee dansers zich versieren zijn kleurrijk en indrukwekkend.

Tijdens het jaarlijkse Masskara Festival – het ‘gelukkigste en kleurrijkste festival van de Filipijnen’ in Bacolod City – overtreffen de artiesten en dansers elkaar met felle kleuren en rijk versierde maskers. En alleen toekijken is geen optie. Houdt er maar rekening mee dat de vrolijke dansers je in de levenslustige menigte meetrekken. En voor je het weet maak je zelf ook onderdeel uit van een dansend kunstwerk. https://www.philippines.travel/eventsandfestivals

Ruby Hotels – Street Art en Theater in Düsseldorf

Was de Kiefernstrasse in de jaren ’80 nog berucht wegens haar krakers en rellen, tegenwoordig is het een reden voor street art-lovers om af te reizen naar Düsseldorf. De straat is slechts zo’n 200 meter lang, maar vrijwel alle huizen zijn van boven tot onderen beschilderd door verschillende bekende en onbekende street art artiesten. En natuurlijk wil je dan ook slapen in een hotel waar kunst is opgenomen in het dagelijkse DNA. Place-to-be is dan het Ruby Leni. Het hotel ligt verscholen in een lommerrijke straat op slechts drie minuten lopen van de beroemde Königsallee.

In de jaren ’50 was huisde hier het Düsseldorfer Schauspielhaus dat snel naam maakte als één van de meest toonaangevende theaterpodia in Europa. Ruby Leni is vernoemd naar Helena uit Goethe’s masterpiece Faust. Dit baanbrekende stuk ging hier in première voordat het een klassieke film werd. Het ‘Forum Freies Theater’ gevestigd in de kelder herinnert nog steeds aan de oude theatertijden. Maar ook in het interieur van het hotel en de aankleding van de kamers en openbare ruimtes ademt de theatrale geschiedenis uit de fifties. https://www.ruby-hotels.com/hotels-destinations/duesseldorf/ruby-leni

Theater onder de sterrenhemel

Film is kunst en bij het Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba begrijpen ze dat als geen ander. Een speciaal team selecteert de mooiste klassieke films. Comfortabele ligstoelen, de voeten in het zand, als achtergrondgeluid het ruisen van de zee en boven je een schitterende sterrenhemel. En terwijl je nipt van je cocktail en opgaat in de verhalen van de grote filmklassiekers realiseer je je ineens… Film is Kunst met een Grote K. www.bucuti.com

Waar gaan dierenspotters naar toe?

Kunst? Steeds meer steden met streetart 13
Flamenco rosado – Laguna de Oviedo Foto: GoDominicanRepublic

Bakermat van enkele van de oudste beschavingen, tientallen archeologische vindplaatsen, een oneindige reeks vulkanen over een lengte van 1500 km lang en enkele van de beste stranden ter wereld. De Centraal-Amerikaanse landen Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama beslaan samen met de Dominicaanse Republiek slechts 1% van het totale grondgebied van de aarde, maar hebben daarentegen wel zo’n 12% van de biodiversiteit op deze planeet.

Het is daarom een van de topbestemmingen om diersoorten in hun natuurlijke habitat te aanschouwen, een onvergetelijke belevenis die een bezoek aan een dierentuin ver overtreft. Zo kun je bijvoorbeeld in Belize, Honduras, Panama en de Dominicaanse Republiek vier van de meest excentrieke dieren ter wereld te spotten: de jaguar, de roze flamingo, de toekan en de rode kikker.

Meer info: https://www.visitcentroamerica.com/

De gevlekte jaguar en de zwarte jaguar – Belize

Na de tijger en de leeuw is de jaguar de op twee na grootste katachtige ter wereld en tevens de grootste op het Amerikaanse continent: het is een solitair en verlegen nachtdier, uiterst moeilijk op te merken als het door zijn territorium dwaalt. De naam is afkomstig van de inheemse bevolking, die het dier “Jag War” of “hij die jaagt door te vliegen” noemde, en dat voortkomt uit zijn jachttechniek: het is een carnivoor die zijn prooi stil benadert en zich op de rug van zijn prooi lanceert, met hun krachtige hoektanden doorboren ze zelfs schedels.

Er zijn verschillende kleurpatronen van okergeel met rozet-gevormde vlekken tot enm et volledige zwarte. Belize heeft het geluk het land te zijn met de hoogste concentratie van jaguars ter wereld – mede dankzij het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, het eerste natuurpark dat volledig is gewijd aan de bescherming van deze grote en zeldzame katachtigen.

De roze flamingo – Dominicaanse Republiek

Voor een ultieme zonsondergangfoto schiet je plaatsjes van roze flamingo’s langs de kust van de Dominicaanse Republiek. De beste plek om ze te observeren is de Oviedo-lagune, in het uiterste zuidwesten van het land, in het Jaragua National Park. Dit reservaat, speciaal gemaakt om de grootste flamingokolonie van het land te huisvesten, is het grootste deel van het jaar de thuisbasis van roze flamingo’s die verschijnen op de maagdelijke stranden van het eiland. Ook vele soorten schildpadden en lamantijnen (een soort zeekoe) zijn er te zien, alsmede meer dan 130 vogelsoorten.

De Swainson toekan – Honduras

Vernoemd naar de Britse ornitholoog William Swainson, Hoewel het bedreigd en moeilijk te vinden is tijdens een wandeling door Forsete, is de toekan eigenlijk de bekendste tropische vogel ter wereld: deze heeft een snavel waarvan de bovenkant en voorkant geel is, evenals zijn borst, hals en kin. De onderkant van de snavel is kastje- tot donkerbruin. Perfect in staat om zich aan te passen aan de veranderingen die plaatsvinden in zijn natuurlijke habitat, is hun bestaan wel onder druk gezet door de ontbossing in de Amazone. Een van de plaatsen waar deze majestueuze vogel met duizend kleuren te vinden is, is het oosten van Honduras in Oost-Honduras en in beperkte gebieden in Noord-Colombia en West-Ecuador.

De aardbeikikker – Panama

Naast Costa Rica en Nicaragua is Panama het enige land ter wereld waar het mogelijk is om de Rode Kikker of aardbeikikker te ontmoeten, een heel bijzondere soort pijlgifkikker. Een kleine amfibie van slechts 1,7 tot 2,4 cm lang met een glanzende huid van rood, blauw of groen of bruin en geel. Dankzij de kussentjes onder zijn benen en gespierde dijen heeft de Rode Kikker geen enkele moeite met klimmen en dankzij zijn grote ogen kan hij goed in het donker zien. Bovendien stelt de hoge giftoxiciteit in zijn huid het in staat zichzelf te verdedigen tegen roofdieren. Een van de beste plekken in Panama om deze zeldzame amfibie te zien, is het Red Frog Beach op het eiland Bastimentos.

Floriade Preview Center geopend voor bezoekers

Kunst? Steeds meer steden met streetart 15
Uitleg over hoe de bomen komen te staan. Foto: Floriade

Met een volle rondvaartboot arriveerden deze week de eerste bezoekers op het Floriadeterrein dat volop in aanbouw is. Twee jaar voordat Floriade Expo 2022 haar deuren opent voor publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. Vanaf vandaag tot en met 1 november kan iedereen een kijkje nemen op het 60 hectare grote terrein waar Floriade Expo 2022 verrijst. En waar de basis wordt gelegd voor de nieuwe stadswijk Hortus. In 2021 kan dat ook van april tot en met oktober.

Bezoekers nemen vanaf de Esplanade in Almere Stad de boot over het Weerwater naar het terrein in aanbouw. Ze meren aan bij het Preview Centre dat de ‘making of’ laat zien en steeds wordt geactualiseerd met de laatste ontwikkelingen. Tot een aantal maanden voor de opening in 2022 groeit Floriade Preview voortdurend met nieuwe activiteiten. De drie Preview Labs — Tree Lab, Save Plastics Lab en The Growing Pavilion — geven bezoekers een voorproefje van de paviljoens die straks bij Floriade Expo 2022 te zien zijn.

Bezoekers verkennen het terrein met treintje

Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt Floriade Expo 2022 zich op het duurzamer en leefbaarder maken van steden. Dit thema is urgenter dan ooit. De tuinbouw in al haar geledingen biedt bij uitstek mogelijkheden om gezonder, groener en aangenamer te leven. Pieter Cloo, directeur Floriade Expo 2022, legt een verbinding met Almere: “Floriade Preview laat in de breedste zin het gedachtegoed van Floriade zien, brengt het thema Growing Green Cities tot leven en maakt de verbinding met Almere en de provincie Flevoland. Bezoekers van Floriade Preview kunnen daarnaast heerlijk winkelen of op een terras neerstrijken in Almere”.

Preview Centre

De expositie in het Preview Centre is gerealiseerd door DST Experience Bureau en Hypsos. “De vier Floriade thema’s Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City zien we dagelijks terugkomen in onze projecten. Wij zijn er trots op dat we samen met Hypsos kunnen bijdragen aan het ontwerp en de realisatie van het Floriade Preview Centre en verheugen ons nu al op Floriade in 2022!” zegt Markus Konings, CEO van DST Experience Agency.

Save Plastic Lab

Save Plastics bouwt op initiatief van de gemeente Almere een duurzame pilotwoning, die is gemaakt van 93% gerecycled plastic afkomstig van Almeers huishoudafval. Een innovatieve oplossing om een lokaal probleem, het overschot aan plastic afval, in te zetten voor de toenemende vraag op de woningmarkt. In deze 20 m2 woning is 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan bijna 5.000.000 boterhamzakjes! Door dit plastic afval te verwerken wordt 7.419 kg minder CO2 uitgestoten. Bram Peters, directeur van Save Plastics, legt uit: “In Nederland alleen gooien we 1,3 miljard kilo huishoudelijk plastic afval weg, ieder jaar weer. Een groot deel daarvan gaat regelrecht de natuur in en wordt plasticsoep. Dat is niet alleen vervuilend, maar vooral ook zonde! Want ieder stukje plastic kan opnieuw worden gebruikt in de producten van Save Plastics.”

Growing Pavilion

Pascal Leboucq, ontwerper van The Growing Pavilion: “The Growing Pavilion is een iconisch voorbeeld van CO2 negatief bouwen en ontwerpen met biobased materialen. Er wordt nu nog te weinig gebruik gemaakt van deze materialen en technieken. Met het paviljoen laten we op een poëtische wijze zien dat het kan en hoe mooi het is. De kracht van biobased materialen komt eveneens tot uiting in de exposities in het paviljoen. We starten met een expositie van vijf Nederlandse designers die met biobased materialen werken aan een gezond woon- en leefklimaat. Afgedankte bloemen krijgen dankzij Jessica Rijkers een nieuw leven in duurzaam én pesticiden-vrij textiel. Studio Klarenbeek & Dros werkt aan een circulair algensysteem. Martijn Straatman maakt van mest waardevolle nieuwe objecten. Mireille Steinhage prikkelt ons bewustzijn met luchtzuivering door zoutkristallen. Studio Nienke Hoogvliet deelt haar onderzoek naar hoe natuurlijk textiel bijdraagt aan de gezondheid van de drager. En Emma van der Leest toont ontwerpen op basis van bacteriën en schimmels.The Growing Pavilion is een project van Company New Heroes en Dutch Design Foundation.

Almere rondvaarten

Floriade creëert samenwerkingen met de ondernemers in de stad. Kevin van Drumpt, eigenaar Almere Rondvaarten, kan niet wachten om te beginnen: “We zijn ontzettend blij dat we kunnen starten met deze pendeldienst. Als Almeers bedrijf zijn we trots te laten zien hoe mooi Almere is vanaf het water en op de mogelijkheid om de komende jaren alle bezoekers over het water naar het Expoterrein te vervoeren.”

Tickets

Floriade Preview is tot en met 1 november 2020 van vrijdag t/m zondag voor bezoekers geopend. Reserveer je bezoek via floriade.com. De excursie is inclusief een vaartocht over het Weerwater van Almere Stad naar het Floriade terrein, een bezoek aan het Preview Centre en de paviljoens, en een rondleiding over het terrein met een treintje. Inwoners van Almere krijgen korting op de toegangsprijs. 

In het kort – nieuwsoverzicht

Ontspannend: 2 uur langs de kust van Californië rijden

Tevreden?

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.