Noord-Italië kent een rijkdom aan meren met mogelijkheden

Noord-Italië kent een rijkdom aan meren met mogelijkheden 8
Het meer van Levico. Foto: Graziano Panfili

Te lang geleden waren we er: Noord-Italië. De regio waar je echt van die mooie cipressen ziet staan langs slingerende wegen. Waar Leonardo zijn uitvindingen deed. Vandaag wat inspiratie voor je: de mogelijkheden van de meren in dit deel van Europa. En verder.

  • Beleef de flair van Bremen
  • Hoe komen de dieren in dit land? (VIDEO)
  • Steeds meer mondkapjes in natuur op Schiermonnikoog

Sterckeman caravans komt met nieuwe Graphite serie

Noord-Italië kent een rijkdom aan meren met mogelijkheden 10
De nieuwe Graphite serie

De Franse caravanproducent Sterckeman is al jaren op de Nederlandse markt aanwezig en heeft een trouwe klantenkring opgebouwd. Dit jaar wordt het programma uitgebreid met een nieuwe serie. De Starlett Graphite.

De basis serie, de Easy, krijgt een nieuwe volwassen bumper. Ook vinden we meer kleur aan de buitenzijde door toevoeging van extra stickers. In de modelserie vinden we een paar wijzigingen: de Easy 430 PE wordt vervangen door de 470 PE, een langere versie van de eerdere kinderkamerindeling. Deze 470 PE biedt meer comfort in het bredere stapelbed en meer loopruimte in het algemeen. 

Laag gewicht

Helemaal nieuw is de Easy 470 LJ. Een caravan met achterin een treinzit naast de toiletruimte, een middenkeuken en voorin 2 enkele bedden. Dit alles op een binnenlengte van 4,70 meter. Het bed is zelfs om te bouwen tot King-size bed. Een groot voordeel van deze caravan is het lage leeggewicht van 900 kg. De standaarduitrusting van de Easy serie is uit te breiden met twee pakketten.

  1. Het Pack Touring: AKS 3004 stabilisator, schokbrekers, serviceluik 75×30 cm. En een reservewielhouder in de disselbak.
  2. Het Pack Performance: een 5 liter Trumatherme boiler, handdouche, een Midi Heki dakluik van 70×50 cm, een hordeur, een vaste watertank van 30 liter en 3 extra LED-leesspots.

Starlett Comfort

Deze serie wordt in het nieuwe seizoen voorzien van een nieuwe stoffering. Tevens verdwijnt de grote kinderkamerindeling ten gunste van een kleine compacte indeling: de Starlett Comfort 420 CP. Met een binnenlengte van 4,2 meter biedt deze 420 CP een dwars tweepersoons bed, een treinzit, een toiletruimte en een ruimte keuken achterin, zonder dat het model “hokkerig” wordt. De caravan oogt juist zeer ruim.

Starlett Graphite

Nieuw is de Starlett Graphite serie, bestaande uit 3 indelingen: de 390 CP, de 430 CP en de 470 CP. Van klein naar groot, elke indeling biedt plaats aan 4 personen.  Uitblinker is volgens de producent de Starlett Graphite 430 CP.  Deze geheel nieuw ontwikkelde compacte caravan met een binnenlengte van 4.50 meter heeft een dwarsgeplaatst tweepersoons bed aan de voorzijde. In het midden staat de toiletruimte tegenover een keuken van 165 cm lang. Achterin een ruime treinzit met daarnaast de hangkast.

Evolution

De Evolution serie krijgt een nieuw interieur met een frisse uitstraling, passend bij de uitgebreide standaarduitrusting. De blikvanger in de Evolution serie is uiteraard de 150 liter XL-Freeze koelkast.

Nieuw is de Evolution 520 CP, een caravan met een ruime rondzit, een keuken met bar en langwerpige kookplaat en een groot rechthoekig bed. De Easy serie bestaat uit 4 indelingen en is geprijsd vanaf € 13.095,-. De Starlett Comfort serie heeft 3 indelingen en start vanaf € 16.295,-. De Starlett Graphite serie is verkrijgbaar vanaf  € 16.795,-. De Evolution is leverbaar in 2 modellen vanaf € 22.295,-. 

Nieuwe panoramische lift naar de top bij het Gardameer

Noord-Italië kent een rijkdom aan meren met mogelijkheden 12
De nieuwe lift bij het Gardameer. Foto: Jacopo Salvi

Er zijn maar liefst 297 meren in de Noord-Italiaanse regio Trentino en een van de bekendste daarvan is het Gardameer. Vanaf de omliggende bergen heb je een prachtig uitzicht over het populaire meer en de stad Riva del Garda. Voor degenen die geen zin hebben in een steile klim van een half uur naar boven, is er pasgeleden een gloednieuwe panoramische lift naar de top geopend.

De volledig van glas gemaakte lift verbindt het historische centrum van Riva del Garda in slechts twee minuten met het Venetiaanse Bastion aan de top, waar ook een bar-restaurant te vinden is. Hier kan genoten worden van de Dolce Vita; een heerlijke Italiaans aperitief, lunch of diner met een geweldig uitzicht.

Naast dat de vele meren in Trentino voor een geweldig uitzicht zorgen, bieden zij ook oneindig veel mogelijkheden voor activiteiten in, bij en op het water. We zetten er aantal op een rijtje.

Genieten van de wind op het Gardameer

De liefhebbers van windsurfen kunnen terecht bij dit grootste en populairste meer van Italië. In de ochtend waait de kenmerkende Pelèr-wind over de noordelijke punt van het meer en in de middag is het de Ora die gevorderde windsurfers van over de hele wereld aantrekt. In de steden langs de Garda Riviera zijn er veel bedrijven te vinden die materiaal en cursussen voor alle niveaus aanbieden.

Wie liever in een boot van de wind wil genieten, kan een zeilboot huren. Met een oppervlakte van 8.000 vierkante kilometer is het Gardameer een prestigieuze bestemming die geliefd is bij zeilers over de hele wereld. Er worden regelmatig regatta’s in verschillende klassen georganiseerd. Ook zijn er instructeurs beschikbaar voor degenen die de basis van het zeilen willen leren.

Voor de beginnende windsurfers is het meer van Cavedine ideaal omdat het minder druk is en niet al te winderig. Ook hier zijn er veel surf- en zeilscholen langs de oevers gevestigd, met gediplomeerde instructeurs die cursussen aanbieden voor alle leeftijdsgroepen.

Watersporten bij het Ledro meer

Voor wie op zoek is naar sport- en buitenactiviteiten, niet ver van het grotere en meer beroemde Gardameer, is het Ledro meer een goed alternatief. Dit meer ligt op slechts 15 km van Riva del Garda, op iets grotere hoogte. Vakantiegangers kunnen tijdens een vakantie in Ledro kiezen uit tal van mogelijkheden: in het schone en heldere water van het meer kunnen waterliefhebbers naast zeilen en zwemmen ook kanoën, windsurfen en vissen.

Voor degenen die liever ontspannen aan het meer zijn er 4 stranden, allemaal openbaar. Op één van deze stranden zijn ook huisdieren van harte welkom. Ten slotte kunnen sportievelingen hardlopen, fietsen of wandelen langs de oevers van het meer. De onverharde weg rondom het meer biedt een prachtig uitzicht over het gevarieerde landschap.

De meren van Levico en Caldonazzo

Voor watersportliefhebbers die ook genieten van een ontspannen gezinsvakantie, zijn de meren van Levico en Caldonazzo een perfecte bestemming. Hier wordt ontspannen op het strand gecombineerd met erop uitgaan in de natuur. Het Caldonazzo meer, gelegen in Valsugana, op slechts twintig kilometer van Trento, is het grootste meer van Trentino. Met watertemperaturen van 20-24 graden kun je hier in de zomer waterskiën (het is het enige meer in de regio waar dit is toegestaan), zeilen, duiken, zwemmen, vissen en windsurfen. Op de nabijgelegen paden is het prachtig wandelen en mountainbiken. Wie liever helemaal wil ontspannen, kan aan de oevers van het meer van Levico terecht. Hier zijn er heerlijke stranden en goede strandfaciliteiten met speelplaatsen, geschikt voor het hele gezin. 

Picknicken bij het Tenno meer

Een turquoise diamant in de groene bossen: het Tennomeer is een lust voor het oog. De turquoise kleur lijkt zo uit het palet van een schilder te komen. Het is de ideale bestemming voor een picknick in de open lucht aan de kust. Het meer wordt omringd door weilanden en bossen en is ook de thuisbasis van een bijzondere biotoop, dat op het kleine eiland in het meer te vinden is. Voor korte periodes, wanneer het waterniveau daalt, verschijnt er een tweede eiland, “Isola dell’86 genaamd”. ’86 was het jaar dat dit eiland voor het eerst werd opgemerkt.

Dichtbij het meer ligt het middeleeuwse dorp Canale di Tenno, één van de mooiste dorpen van Italië. Dit is de thuisbasis van het Casa degli Artisti, gewijd aan Giacomo Vittone, de schilder van de Canale. 

Het mooiste meer van Italië: Molveno

Het juweel van het natuurpark Adamello Brenta is het Molvenomeer; een natuurlijke oase omgeven door de Dolomieten, die gereflecteerd worden in het water. Dit picture-perfect meer is in 2018 voor het vijfde achtereenvolgende jaar door Legambiente en Touring Club Italiano uitgeroepen tot het “mooiste meer van Italië”.

Maar dit is niet het enige interessante; tegenwoordig wordt het meer beschouwd als een bijzonder goed voorbeeld van duurzaam beheer van het gebied. De kwaliteit van het water, de stranden en de diensten zijn ontzettend hoog. Het stadje Molveno zelf, gelegen aan de noordelijke oever van het meer, heeft een oranje vlag van de Touring Club, wat betekent dat het voldoet aan bepaalde criteria zoals netheid, aandacht voor milieu, gastvrijheid en meer.

Details panoramische lift Gardameer

Het vertrekstation bevindt zich in een ondergronds gebouw in Riva del Garda, het aankomststation bevindt zich op de benedenverdieping van het restaurant. Op de top bevindt zich ook een volledig renoveerde toren die de Venetiaanse Republiek in 1508 gebouwd heeft. Tot en met 31 oktober 2020 gaat de lift iedere dag van 08.30 uur tot middernacht, van november 2020 tot en met januari 2021 en in maart 2021 is dit van 10.00 tot 23.00 uur. De prijs is € 3 voor een enkele reis (het is een mooie wandeling naar beneden) of € 5 voor een retour (of € 2 bij een diner in het restaurant). Met de Garda Guest Card krijg je 1 gratis enkele reis.

Voor meer informatie over de meren: https://www.visittrentino.info/nl/gids/natuur/meren

Up to date informatie omtrent alle huidige COVID-19 maatregelen:

https://www.visittrentino.info/nl/articles/practical-info/informatie-coronavirus

Stedentrip Bremen: beleef de maritieme flair van deze hanzestad

Noord-Italië kent een rijkdom aan meren met mogelijkheden 14
De Weserpromenade. Foto: © Jonas Ginter / BTZ Bremer Touristik-Zentrale

Op stedentrip naar een historische Hanzestad? Op zo’n vier uur rijden van Utrecht ligt de ‘CityZapper Dream Destination’ Bremen. Deze stad ligt in Noord-Duitsland en vormt samen met Bremerhaven de Vrije Hanzestad Bremen. Bremer straatmuzikanten, prachtige musea en een geweldige ligging aan de Wezer: Bremen heeft veel te bieden!

Bremen is een culturele stad – en niet alleen dankzij het culturele erfgoed rond de historische Marktplatz. Op eigen houtje de stad verkennen kan gemakkelijk met een gratis audiogids die je langs de Marktplatz, Schnoor, Böttcherstraße en Schlachte leidt. Een andere mogelijkheid is om – op afstand en met koptelefoon – deel te nemen aan een begeleide stadstour. Uitgewandeld? Begeef je dan naar de Schlachte Weserpromenade, waar je kunt ontspannen bij een van de biertuinen of restaurants, terwijl je uitkijkt op de schepen die voorbij varen. Of kom tot rust in een van de vele parken, het platteland van Blockland of het schiereiland Stadtwerder. Het is ook mogelijk om te zwemmen in de Stadtwaldsee in Bremen of in de Kleine Weser-oever van de rivier.

Verken de stad te voet

Bremen kan gemakkelijk te voet worden verkend. Dus trek stevige schoenen aan en ga op pad. De wandeling ‘Old town and Viertel’ is vooral geschikt voor diegenen die niet alleen geïnteresseerd zijn in het historische Bremen, met zijn marktplein, Böttcherstrasse en de Schnoorwijk, maar ook in de trendy wijken. Hier tref je naast oude huizen ook galerijen, street art en gezellige bars. Of maak een wandeling door het Bürgerpark en het aangrenzende stadsbos (Stadtwald), die samen het groene hart van Bremen vormen. 

Derde fietsstad van Europa

Naast wandelen, kun je uiteraard ook de fiets pakken. De stad beschikt namelijk over meer fietspaden dan de meeste andere steden in Duitsland. Dit is echter niet de enige reden waarom fietsen in Bremen een waar genoegen is. De vele parken en groene ruimtes en de bijna volledige afwezigheid van heuvels maken het de perfecte plek voor fietstochten met het hele gezin. Er zijn er verschillende langeafstandsfietsroutes te volgen, waarvan delen ook geschikt zijn voor eendaagse fietstochten. Zo kun je de 125 km lange Wümme-fietsroute volgen, die Bremen met de Lüneburger Heide verbindt. Een andere aanrader is de Weser-fietsroute, die de rivier de Weser door zes verschillende regio’s volgt.

Bezoek interessante musea

Ook liefhebbers van musea zitten goed in Bremen. Bewonder meer dan 600 jaar aan kunst van artiesten als Vincent van Gogh, Claude Monet en Max Beckmann in de Kunsthalle Bremen. Het Übersee-Museum neemt zijn bezoekers mee op een afwisselende reis door alle continenten. In het Universum kun je je onderdompelen in de wetenschap en allerlei experimenten doen, verdeeld over de thema’s mens, natuur en techniek. Botanika is – zoals de naam al doet vermoeden – een botanische tuin, met daarbij een groen ‘discovery centre’.

Culinair genieten

Een stedentrip is uiteraard niet compleet zonder te genieten van het culinaire aanbod. Of het nu om koffie, bier, chocolade of iets hartigs gaat: je kunt het hier allemaal proeven. Dankzij de vele restaurants, bars, cafés en lokale producenten is er geen gebrek aan plekken om te genieten van de fijnere dingen in het leven. Onmisbaar is de Ratskeller, waar al sinds 1409 wijn wordt geserveerd. Vandaag de dag serveert het restaurant ook traditionele gerechten en beslaat de wijnkaart meer dan 70 pagina’s, met 650 heerlijke variëteiten om uit te kiezen.

Alle bovenstaande activiteiten zijn momenteel toegestaan en alle hotspots geopend. Het is mogelijk dat nieuwe coronamaatregelen hier verandering in brengen. Alle informatie over de huidige regels vind je op bremen.eu/corona.

In het kort – nieuwsoverzicht

Hoe komt dat dier in dit land?

Tevreden?

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.