Reis langs de meest besproken grens van de wereld

Sue Perkins bij het begin van de Mexicaanse grens. Foto: VPRO

Mexico en Egypte. Prachtige gebieden, maar ik weet niet of je daar (nu) moet willen zijn. Niet alleen corona, maar ook andere maatschappelijke problemen maken een reis naar en door deze landen niet direct een ‘eerste keus’. Maar misschien hebben we het mis. Kijk naar de onderwerpen van vandaag en oordeel zelf. Verder o.a.

 • KLM vliegt tijdelijk weer naar Caïro
 • Om je vast op te verheugen: Nieuwe speelfilm in prachtig Egypte (VIDEO)
 • Waarom willen we allemaal zo graag op vakantie? (VIDEO)

Sue Perkins reist langs de grens tussen Mexico en Verenigde staten

Enkele van de gasten die Sue spreekt tijdens haar reis. Foto: VPRO

Britse programmamaker Sue Perkins reist langs de meer dan 3000 kilometer lange grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, één van de meest besproken grenzen van de wereld. Wanneer het over Mexico gaat hoor je meestal alleen verhalen over migranten, de muur bij de grens, drugskartels en moord, maar Sue is geïnteresseerd in het dagelijks leven van de gewone mens aan beide kanten van de grens.

Aflevering 1

Sue reist in deze aflevering van Tijuana via Los Algodonis naar Nogales. Veel vluchtelingen willen via Mexico naar de Verenigde Staten. Ze gaat kijken bij een centrum in aanbouw voor vluchtelingen en ontmoet een moeder met drie kleine kinderen die uit Honduras is gevlucht om in de Verenigde Staten een nieuw leven op te bouwen.Ten zuiden van Tijuana blijkt het Mexicaanse strand een populaire verblijfplaats te zijn van gepensioneerde Amerikanen. Zij kunnen wel de grens steeds over, maar voor veel Mexicanen is dit niet mogelijk.

Sue trekt verder naar de Mexicaanse grensstad Los Algodonis. Ooit begon een Mexicaanse tandarts hier een praktijk en nu is de stad vol met tandartspraktijken waar Amerikanen zich tegen een veel goedkoper tarief kunnen laten behandelen. Aan de Amerikaanse kant van de grens ontmoet ze in Arizona de Sheriff van Pinal County die worstelt met de oorlog tegen drugs en de strijd tegen mensensmokkel. Terug in Mexico neemt Sue in Nogales deel aan de viering van het dodenfestival.

Aflevering 2

De programmamaakster reist in deze aflevering verder van Juarez via Marfa en het natuurpark Big Bend, naar Missions en Matamoros, Golf van Mexico. Tijdens de tweede helft van haar reis ontmoet Sue mensen die trots zijn op wat beide kanten van de grens te bieden hebben, maar ook families die gescheiden zijn door de grensmuur. 

In de grensstad Juarez overwint ze haar fobie voor paarden terwijl ze zich bij een groep professionele vrouwen voegt die meerdere keren per week het land oversteken om Escaramuza, een Mexicaans dressuurtype, te beoefenen.Na Juarez peddelt Sue in een kano over de Rio Grande door het nationale park Big Bend. In Mission, Oost-Texas ontmoet Sue pater Roy, die de krantenkoppen haalde omdat hij protesteerde tegen de muur toen al met de bouw was begonnen.

Uitzending: Vrijdag 28 augustus en 4 september, 20.15 uur bij VPRO op NPO 3. Website: vpro.nl/sueperkins

KLM vliegt tijdelijk weer naar Caïro

KLM zal vanaf 9 september tot en met 25 oktober 2020 twee keer per week op Caïro gaan vliegen. In 2017 voerde KLM voor het laatst passagiersvluchten naar de Egyptische hoofdstad uit. KLM is wel altijd vracht tussen Amsterdam en Caïro blijven vervoeren met full freighter-toestellen.

De vluchtuitvoering naar Caïro geldt in principe eerst alleen voor de maanden september en oktober. Begin september wordt bekeken of Caïro ook tijdens de winterdienstregeling aan het bestemmingennetwerk van KLM kan worden toegevoegd.

KLM is bezig haar Europese en intercontinentale netwerk langzaam en zorgvuldig uit te breiden. Daarbij wil KLM eerst haar klanten zoveel mogelijk keuze qua bestemmingen bieden. Daarna volgen mogelijk een verhoging van het aantal frequenties en/of van de capaciteit door grotere toestellen in te zetten.

Vluchtschema

De vluchten naar Caïro worden vanaf 9 september 2020 uitgevoerd met de Boeing 777-200ER. De tijden zijn als volgt:

 • Van 9 tot en met 28 september vertrekt de KL 0553 op woensdag en zaterdag uit Amsterdam om 19.10 uur en arriveert in Caïro om 23.30 uur. De KL 0554 vertrekt op donderdag en zondag om 01.20 uit Caïro en arriveert om 06.00 uur in Amsterdam.
 • Van 30 september tot en met 23 oktober vertrekt de KL 0553 op woensdag en vrijdag uit Amsterdam om 19.10 uur en arriveert in Caïro om 23.30 uur. De KL 0554 vertrekt op donderdag en zaterdag om 01.20 uit Caïro en arriveert om 06.00 uur in Amsterdam.

Alle tijden zijn lokaal.

Veiligheid blijft voorop staan

Uiteraard heeft KLM maatregelen getroffen om de vluchten zowel voor passagiers als medewerkers veilig uit te voeren. Zo zijn mondkapjes bij het instappen en tijdens de vlucht verplicht, zijn er extra hygiënemiddelen aan boord en worden de toestellen van KLM extra schoongemaakt. De lucht aan boord wordt in hoog tempo ververst met behulp van HEPA-filters. Voor meer informatie over de hygiënemaatregelen aan boord, zie deze video: 

Hiernaast past KLM zich uiteraard aan aan de veranderende omstandigheden, wanneer overheden in verschillende landen nieuwe maatregelen treffen.

Onderzoek: ‘Helft Nederlanders gaat dit jaar niet meer op vakantie’

Een zwembad is een belangrijk onderdeel van menig camping, zoals hier in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie

Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers verwacht dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.007 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijke reden hiervoor lijkt een strakker verlofbeleid. Zo stelt een kwart van de ondervraagden dat hun werkgever momenteel minder snel een verlofaanvraag goedkeurt, dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis.

Opvallend genoeg verwachten vooral Limburgers (66 procent) dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Met slechts 33 procent houden Utrechters er de meest optimistische vakantievooruitzichten op na. “Persoonlijk durf ik dit jaar geen vakantie meer te plannen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “De kans dat je reis gecanceld wordt is wat mij betreft te groot. Voordat je tegenwoordig je geld terug hebt gekregen, ben je een paar weken verder. Ik houd het daarom voorlopig bij dagjes- en weekendjes weg.”

Vakantieaanvraag  

Volgens het onderzoek zijn de meer ingetogen vakantieplannen niet alleen te wijten aan het strengere verlofbeleid van werkgevers. Schaamte speelt ook een rol; zo stelt maar liefst één op de tien werkenden zich schuldig te voelen wanneer ze op dit moment een vakantieaanvraag zouden indienen. Opvallend genoeg is dit schuldgevoel sterker onder respondenten jonger dan veertig jaar (zestien procent) dan onder veertigplusser (slechts zes procent). Maar ook de vakantiedagen van collega’s zijn van belangrijke invloed. Zo stelt twintig procent van de ondervraagden dat zij vanwege de reeds goedgekeurde verlofaanvragen van collega’s de aankomende maanden niet meer op vakantie kunnen.

Franke: “Vanwege de lockdown was het onmogelijk om in het voorjaar op vakantie te gaan. Bij ons is er daardoor een run ontstaan op de resterende maanden van het jaar. Als werkgever probeer ik zo flexibel mogelijk te zijn bij het goedkeuren van vakantieaanvragen, maar het kan niet zo zijn dat het halve bedrijf tegelijkertijd op vakantie is. Dat betekent helaas ook dat je soms mensen moet teleurstellen, al probeer je dat natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen.”

Vakantieoverschot

Omdat een groot gedeelte van de werkende Nederlanders hun vakantieplannen heeft moeten bijstellen, verwachten twee op de drie ondervraagden dit jaar één of meerdere vakantiedagen over te houden. Dit hoeft overigens niet te leiden tot een overschot aan verlofdagen in 2021. Zo is maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders bereid om aan het einde van het jaar hun resterende vakantiedagen te doneren. Jongeren zijn hiervoor het meest te porren (23 procent), veertigplussers het minst (dertien procent).

Franke: “Ieder jaar probeer ik zoveel mogelijk vakantiedagen op te maken. In het verleden heb ik weleens een hele zwik meegenomen naar het volgende jaar, maar uiteindelijk maakte ik ze toch niet allemaal op. Op een gegeven moment had ik er zoveel dat een groot gedeelte kwam te vervallen. Momenteel hebben veel bedrijven het moeilijk en het is een mooi gebaar wanneer je als werknemer één of meerdere (overbodige) vakantiedagen doneert.” 

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Amsterdam verscherpt maatregelen; verwarring over ontmoediging toeristen (NOS)
 • Zo overleeft Lissabon: ‘Een stad zonder mensen, zonder leven, zonder charme’ (AD.nl)
 • Het was druk deze zomer: maar wat zeggen de cijfers? (Leeuwarder Courant)*
 • Portugese president (71) redt twee drenkelingen in Algarve (Nu.nl)
 • Plannen voor nieuw hotel bij Lelystad Airport (Omroep Flevoland)
 • Why Work From Home When You Can Work From Barbados, Bermuda or … Estonia? (NY Times)
 • Waarom willen we allemaal zo graag op vakantie? (ANWB Video)
 • Wintersportgebieden maken langzaamaan bekend hoe zij het seizoen gaan aanpakken (Travel Valley)
Om je vast op te verheugen: Nieuwe speelfilm in prachtig Egypte

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.