Reizen in stilte dankzij nieuwe techniek

Reizen in stilte dankzij nieuwe techniek 9
Met een noise cancelling headphone heb je geen last van het geluid om je heen. Foto: Sony

Wie vaak in het openbaar vervoer zit of vliegt kan eigenlijk niet zonder: De moderne reiziger heeft ook een noise cancelling headphone in zijn bagage zitten. Die maakt het mogelijk om je af te sluiten van het geklets, dat zelfs altijd in de stiltecoupé moet plaatsvinden, of van het lawaai dat de mede-reizigers twee rijen voor je in maken. Er zijn makkelijk tests te vinden van noise cancelling headphones. Vandaag lichten we de nieuwste van Sony uit. En verder:

 • KLM hervat morgen reguliere vluchten naar de Rwanda 
 • Aantal (ver weg) vakantieplannen voor 2020 neemt verder af
 • Duizend hotelboekingen in Rotterdam geannuleerd na ‘negatief reisadvies’ van RIVM

Lekker stil op reis? Een noise cancelling headphone helpt

Sony heeft vandaag de WH-1000XM4 aangekondigd. De 4de generatie in de bekroonde 1000X-familie van Sony draadloze over-ear headphones met Noise Cancelling. Stilstaan bij een bushalte, per trein naar Londen of een lange vlucht naar Tokyo – de WH-1000XM4 filtert automatisch ongewenste geluiden op iedere locatie.

Deze headphone is voorzien van toonaangevende noise cancelling dankzij de HD Noise Cancelling QN1 Processor. Dagelijkse achtergrondgeluiden zoals straatlawaai en stemgeluiden zijn niet langer hoorbaar. Dit nieuwe model is uitgerust met intelligente functies voor het optimaliseren van de noise cancelling. Dit garandeert muziekliefhebbers altijd en overal een comfortabele luisterervaring. De headphone past zelfs omgevingsgeluid automatisch aan op basis van de voorkeuren en locatie van de gebruiker.

Techniek schept stilte

De WH-1000XM4 levert de beste prestaties op gebied van noise cancelling door geluiden van midden en hoge frequentie te verminderen. De headphone beschikt over Dual Noise Sensor-technologie. Deze vangt omgevingsgeluid op via de microfoons en analyseert dit via de processor. Vervolgens detecteert een nieuwe Bluetooth Audio SoC (System on Chip) deze gegevens en past ze meer dan 700 keer per seconde aan op basis van de muziek en het geluid. De HD Noise Cancelling QN1 Processor past ruisreductie in real-time toe aan de hand van een nieuw algoritme. Zo kan de muziekliefhebber genieten van muziek zonder ongewenste geluiden.

Geluid met hulp van database

Samen met Sony Music Studios Tokyo is een nieuw Edge-AI audiosysteem ontwikkeld. Er is gebruik gemaakt van een grote database van audiotracks om een diep inzicht te krijgen in de samenstelling van specifieke audiosignalen. Deze technologie herstelt de kwaliteit die verloren is gegaan bij digitale compressie van audiotracks. Dit zorgt voor een meer nauwkeurig en natuurgetrouwe geluidservaring. De Edge-AI technologie analyseert muziek in real-time en herkent instrumenten, muziekgenres en individuele elementen van een audiotrack. Hoge tonen die verloren zijn gegaan bij compressie worden hersteld voor een rijkere luisterbeleving.

Dagelijks gemak

Nieuw bij de WH-1000XM4 is de Speak-to-Chat functie. Middels deze innovatie is het eenvoudig om korte gesprekken te voeren zonder dat de headphone afgezet hoeft te worden. Het bestellen van koffie tijdens het luisteren van muziek of het vragen van de weg op het station, wordt hierdoor zeer eenvoudig. Door simpelweg te spreken herkent de headphone automatisch het stemgeluid van de gebruiker. De muziek stopt automatisch en laat omgevingsgeluid toe zodat het gesprek gevoerd kan worden zonder de headphone af te zetten. Na laatste spraaksignaal start de muziek automatisch na 30 seconden of door een simpele aanraking via de touch-bediening. Deze intelligente functie biedt veel gebruiksgemak bij dagelijks gebruik van de headphone.

Vanzelfsprekend is ook de bekende Quick Attention-modus beschikbaar voor de WH-1000XM4. Deze is eenvoudig te benaderen via een touch-pad aan de rechteroorschelp van de 1000XM4. Door aanraking via de handpalm wordt de noisecancelling tijdelijk uitgeschakeld en activeren de microfoons. Op deze manier is het mogelijk een gesprek te voeren of aankondiging te beluisteren – zonder de headphone af te hoeven zetten. Via dit touch-pad kan tevens van nummer gewisseld worden, is het volume instelbaar en kan een telefoongesprek worden opgenomen.

Multi-point connection

De WH-1000XM4-headphone kan eenvoudig worden gekoppeld met twee Bluetooth-apparaten tegelijkertijd. Als er een oproep binnenkomt, herkent de headphone het apparaat en maakt hij automatisch verbinding. Zo kan de gebruiker snel en soepel met één druk op de knop wisselen tussen apparaten.

De WH-1000XM4 kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan zowel een laptop als smartphone. Zodra er via de smartphone een gsm-gesprek binnenkomt – terwijl de gebruiker op de laptop naar muziek aan het luisteren is – kan het telefoongesprek eenvoudig worden opgenomen. Via een simpele aanraking van het touch-pad op de headphone kan direct en gemakkelijk geschakeld worden tussen de twee verbonden apparaten.

Innovative wearing detection

De WH-1000XM4 is nu uitgerust met wearing detection. De headphone detecteert wanneer hij gedragen wordt. De headphone stopt automatisch met afspelen dankzij de speciale proximity sensor en twee acceleration sensors. Uiteraard begint de WH-1000XM4 direct weer met afspelen wanneer deze opgezet wordt. Dit helpt om de batterij te besparen en langer van muziek en de noise cancelling te kunnen genieten.

De WH-1000XM4 is tevens uitgerust met nieuwe Precise Voice Pickup-technologie. Deze technologie controleert de microfoons in de headphone optimaal en voert een geavanceerde verwerking van geluidssignalen uit. Dit resulteert in een heldere weergave van stemmen voor het voeren van handsfree gesprekken en de Speak-to-Chat functie.

Unieke slimmere luisterervaring

De WH-1000XM4 is uitgerust met een aantal intelligente functies. Zo heeft dit model Adaptive Sound Control. Deze technologie past de ruisonderdrukking automatisch aan per gebruiksmoment. Tijdens het luisteren naar muziek op het vliegveld optimaliseert de headphone de noise cancelling maar laat bijvoorbeeld toch omroepberichten door. Na verloop van tijd leert Adaptive Sound Control de locaties waar de gebruiker regelmatig is te herkennen. Zoals een werkplaats, sportschool of favoriete café, en past deze het geluid aan de situatie aan. De locaties en voorkeursinstellingen kunnen eenvoudig geconfigureerd worden via de Sony | Headphones Connect-app. De omgevingsgeluidsinstellingen worden automatisch geüpdated wanneer de gebruiker aankomt op een andere locatie.

Voor frequente reizigers per vliegtuig is de Atmospheric Pressure Optimizing-functie prettig. Deze analyseert automatisch de atmosferische druk en past daar de noise cancelling op aan. De noise cancelling kan ook gebruikt worden zonder muziek te luisteren, bijvoorbeeld voor een lange afstandsvlucht.

360 Reality Audio

De WH-1000MX4 is geschikt voor het weergeven van 360 Reality Audio. Deze codeertechnologie garandeert een driedimensionale muziekbelevenis die luisteraars het gevoel geeft dat het geluid vanuit alle richtingen komt. Deze ervaring wordt mogelijk gemaakt door de object-based spatial audio technologie van Sony. 360 Reality Audio is beschikbaar via bijvoorbeeld een smartphone of tablet (Android & IOS) met een app van een deelnemende streamingdienst.

Urenlang luisteren

De WH-1000XM4 is uitgerust met NFC en Bluetooth 5.0 en heeft een batterijduur van 30 uur (met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld). De headphone heeft tevens een Quick Charging-functie om 5 uur van muziek te kunnen genieten na slechts 10 minuten opladen

De WH-1000XM4 is verkrijgbaar in zwart of zilver. De headphone heeft een hoog draagcomfort dankzij diepe oorschelpen en een dikke hoofdbandkussen. De luxe en comfortabele synthetisch lederen oorkussens zijn gemaakt van laag-veerkrachtig polyurethaan schuim. De 1000XM4 wordt geleverd met een praktische draagtas, USB-oplaadkabel, vliegtuigadapter en audiokabel.

De WH-1000XM4 ondersteunt ook de functie Fast Pair van Google. Deze geeft eenvoudig aan waar WH-1000XM4 is achtergelaten door te luisteren naar het toongeluid of de laatst bekende locatie te zoeken in de Find my device App van Google op een smartphone. De WH-1000XM4 is compatibel met Google Assistant en Alexa. Via deze assistent kan via spraakcommando’s een smartphone of tablet aangestuurd worden.

Sony | Headphones Connect-app

Om de WH-1000XM4 aan te sturen is de Sony de Headphones Connect-app beschikbaar voor Android en IOS. Deze app biedt de mogelijkheid om het niveau van de noise cancelling in te stellen. Tevens biedt deze app de optie om enkel stemgeluid door te laten. Tevens is een uitgebreide equalizer beschikbaar en meer handige audiofuncties.

De WH-1000XM4 is vanaf volgende week in de Benelux beschikbaar voor €380.

KLM hervat morgen reguliere vluchten naar de Rwanda 

shallow focus photo of two brown lions
Photo by Iurii Ivashchenko on Pexels.com

Nu de eerste fase van de heropenstelling voor buitenlandse bezoekers in Rwanda probleemloos is verlopen is Kigali International Airport begin augustus volledig heropend voor internationale (lijn)vluchten. KLM hervat op 7 augustus haar reguliere vluchten naar de Rwandese hoofdstad Kigali. Aanvankelijk een wekelijkse vlucht en in september op te schalen naar meerdere per week.

Voor Afrika-fans en liefhebbers van wildlife is dit goed nieuws. Immers, Rwanda is door haar bijzondere geografie en haar dierenpopulatie een unieke bestemming op het Afrikaanse continent. Niet alleen vind je nergens ter wereld zo veel verschillende primatensoorten bij elkaar, niet minder dan 14 soorten, maar is Rwanda het thuis van de zeldzame berggorilla’s. Voeg daarbij het spotten van de “Big Five” in Akagera NP, het watersport- en outdoor-paradijs Lake Kivu en de ongeëvenaarde cultuurhistorie en je begrijpt waarom Rwanda bovenaan veel “to visit-lijstjes” prijkt.

Hygiëne en veiligheid voorop

Rwanda is een land dat gelukkig niet gebukt gaat onder massatoerisme. Het land kan in alle rust – ook in de nieuwe realiteit – ontdekt worden. Om buitenlandse bezoekers meteen in staat te stellen de ongeëvenaarde natuur en dierenwereld te laten (her)ontdekken heeft het land een omvangrijk pakket aan hygiëne- en veiligheidsmaatregelen genomen naar de richtlijnen van de wereld gezondheidsorganisatie WHO en de wereld toerisme organisatie UNWTO.

Reizigers dienen een uiterlijk 72 uur voor vertrek afgenomen negatieve Covid-test (door een ISO-gecertificeerde organisatie) in hun thuisland te kunnen overleggen bij aankomst in Rwanda. Na aankomst op de internationale luchthaven van Kigali zal nog een Covid-test afgenomen worden. Voor reizigers die in hun thuisland geen test konden afnemen bestaat in Rwanda de mogelijkheid om direct na aankomst twee tests te doen; de eerste bij aankomst en de tweede PCR-Test 48 uur daaropvolgend.

Uitslag afwachten in hotel

Alle tests worden op continue basis afgenomen op Kigali International Airport. Nadat dit is gedaan wachten reizigers de uitslag af in een van de gecertificeerde hotels in de hoofdstad Kigali. Hiertoe is keuze van budgethotels tot 5-sterren hotels. De hotelovernachtingen zijn voor rekening van de reiziger en kunnen vanzelfsprekend vooraf (online) geboekt worden. In het geval een reiziger positief test volgt terstond medische zorg en kan deze met inachtneming van het MedEvac-protocol terugreizen naar het thuisland.

Praktische richtlijnen ter voorkoming van infecties

Het dragen van mond- en neusbescherming is in Rwanda verplicht. Daarbij wordt regelmatig desinfecteren van de handen geadviseerd. Er geldt een social distancing regel van tenminste één meter. Toeristische bedrijven controleren bij aankomst de lichaamstemperatuur van hun gasten. Betalingen dienen zo veel mogelijk contactloos gedaan te worden.

Aangepaste regels in nationale parken

De bescherming en het welzijn van de in groten getale in Rwanda levende primaten vormt een essentieel onderdeel van de richtlijnen. Zo dienen toeristen tenminste tien meter afstand te bewaren tot de primaten in Nyungwe Forest National Park en Volcanoes National Park.

De grootte van de groepen bij geliefde tochten zoals safari’s of gorilla trekkings zijn voor het welzijn van mens en dier verkleind. Gorilla trekkings worden nu met maximaal zes personen uitgevoerd en voor de duur van maximaal één uur. Voor het bezoek aan golden monkeys (gouden meerkatten) geldt een maximum van twaalf personen en voor chimpansee trekkings is dit acht personen.  

Alle actuele informatie en de hygiëneprotocollen in Rwanda zijn te vinden op https://www.visitrwanda.com/rwanda-reopens/Algemene reisinformatie vindt u op www.VisitRwanda.com  

Aantal (ver weg) vakantieplannen voor 2020 neemt verder af

Reizen in stilte dankzij nieuwe techniek 12
Souvenirs die te koop zijn in This is Holland. Foto: Elkedagvakantie

NBTC en Royal Schiphol Group maken vandaag de resultaten van de derde meting van de Vakantiemonitor bekend: een serie metingen naar de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van toeristen uit Nederland en kernmarkten België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ten opzichte van de vorige meting neemt het aantal mensen met vakantieplannen verder af.

Op dit moment geeft minder dan 60 procent van de ondervraagden aan op vakantie te gaan dit jaar. “We zien met name dat Belgen terughoudender zijn geworden in het boeken van vakanties (-14 procent). Dit heeft onder andere te maken met de forse stijging van het aantal coronabesmettingen in België,” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC.

Last-minute vakanties populair dit jaar

Resultaten uit de derde meting laten zien dat ongeveer de helft van de ondervraagden hun vakantie op het laatste moment heeft geboekt. Vakanties voor augustus zijn in 50 procent van de gevallen in de afgelopen twee maanden geboekt.

Jos Vranken: “We merken nog steeds dat veel mensen terughoudend zijn in hun reisgedrag. Mensen wachten tot het laatste moment voordat ze een vakantie boeken. Opvallend is dat ongeveer 25 procent van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. Van deze 25 procent is nog maar de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar. Dit bevestigt opnieuw dat de toeristische sector nog in een diep dal zit en dit voorlopig ook zal blijven.”

Meer Nederlanders op vakantie in eigen land

Uit de resultaten van de Vakantiemonitor blijkt dat 44 procent van de Nederlanders met vakantieplannen de voorkeur geeft aan een vakantie in eigen land. Dit is 6 procent meer dan bij de vorige meting.

“Aangezien de verhouding tussen binnen- en buitenlandse in andere landen gelijk is gebleven, is het opvallend dat Nederlanders vaker voor een vakantie in eigen land kiezen,” vertelt Jos Vranken. “We merken nog steeds dat de meeste Nederlanders met vakantieplannen de drukke toeristische plekken willen mijden. Het is daarom van groot belang om mensen te informeren over drukte en hen te gidsen naar plekken waar het veilig en vertrouwd is. In dit kader zijn wij begin juni gestart met de voorlichtingscampagne ‘Hier moet je zijn’. Met de aftrap van ‘Hier moet je zijn’ inspireren we in eerste instantie Nederlanders om prachtige onbekende plekken in eigen land te ontdekken en om in de toekomst net wat vaker voor ‘hier’ te kiezen. Je hoeft immers niet naar ‘daar’, want je vindt het allemaal ‘hier’. Dit doen we samen met lokale en regionale marketingorganisaties, ondernemers en gasten zelf.”

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Canarische Eilanden betalen mogelijke coronakosten toeristen (Nu.nl)
 • Vakantie in eigen land: liever Brabants bont dan code oranje (Omroep Brabant)
 • Hotel ’t Voorhuys krijgt 4e ster en zit ondanks corona vol (Omroep Flevoland)
 • Duizend hotelboekingen in Rotterdam geannuleerd na ‘negatief reisadvies’ van RIVM (AD.nl)
 • People Are Flying Again—But Only for Cheap Vacations (Wallstreet Journal)
 • One pilot brings the world to Iceland (CNN)
 • Vaste eilandgasten: De kampeerspullen hoeven niet mee terug naar Apeldoorn (Friesch Dagblad)
 • Gigantisch stuk gletsjer dreigt af te breken: evacuatie aan Italiaanse kant Mont Blanc (HLN)
 • Naar het strand in coronatijd en tijdens een hittegolf? Dit moet je weten (Radar)
 • Toerist beschadigt eeuwenoud standbeeld voor foto (De Standaard)
Durft Leiden nog op vakantie te gaan?

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.