Romantiek op Brooklyn Bridge in coronatijd

Romantiek op Brooklyn Bridge in coronatijd 8
The Brooklyn Bridge in New York, we waren er zelf vorig jaar. Foto: Elkedagvakantie

Mooi verhaal vandaag op BuzzFeed over een echtpaar uit New York, dat merkte dat door de coronacrisis de romantische avondjes samen uit helemaal verdwenen. Ze vonden daar een originele oplossing voor: kochten een goedkoop inklaptafeltje, klapstoeltjes, elektrische kaarsjes en een picknickmand en gaan nu regelmatig op allerlei mooie plekken samen dineren. Zo ook op de Brooklyn Bridge. Terwijl oma op de kinderen paste. Op zo’n drukke plek doe je dat natuurlijk niet ongemerkt, maar ze kregen veel complimenten van voorbijgangers voor hun originele manier van daten, die ze onder andere ook al naar Coney Island voerde.

Hier een paar tweets van hun date-avonden:

Verder vandaag o.a.
  • Inkomsten reisbranche in juli nog 21% lager dan vorig jaar
  • Het Domein van de Grotten van Han, ken je dat?
  • Is testen op Schiphol vanaf vandaag verplicht? Vijf vragen over de teststraat

Dit kun je beleven aan de Franse Atlantische Kust: 6 tips

Romantiek op Brooklyn Bridge in coronatijd 10
Vuurtoren Cordouan Foto: D. REMAZEILLES

Legendarische oceaanschepen in Saint-Nazaire, het zeeleven in Rochefort en een reis naar een andere wereld: aan de Franse Atlantische kust kijken gezinnen verder dan hun eigen achtertuin.

Hoe voelt het om een oceaanstomer te sturen? Hebben zeilers wel eens hoogtevrees als ze de zeilen hijsen? Wat is eigenlijk polsstokspringen? En hoe is het om te werken in een vuurtoren die midden in de Atlantische Oceaan staat? De Franse Atlantische kust tussen de steden La Baule en Hendaye heeft niet alleen de mooiste stranden, maar geeft ook antwoord op grote vragen van kleine avonturiers.

Zet koers naar Saint-Nazaire

Ooit werden hier onderzeeërs gebouwd en begonnen oceaanschepen met klinkende namen als “Normandië” en “Ile de France” aan hun oversteek van de Atlantische Oceaan. Alleen al de aanblik van het 300 meter lange en 130 meter brede gebouw – een stalen, betonnen en granieten constructie – aan de monding van de Loire is indrukwekkend. Binnenin bevindt zich het Escal’Atlantic Maritime Museum; de enige manier voor bezoekers om het universum van de legendarische oceaanschepen te betreden is via een loopplank. In meer dan 20 tentoonstellingszalen worden kleine ontdekkingsreizigers geconfronteerd met grote uitdagingen: hoe het schip veilig over de Atlantische Oceaan te brengen, om wereldkaarten te bestuderen of hun eigen vloot samen te stellen.

Ahoy in Rochefort

De driemaster “Hermione” – het grootste zeilschip dat ooit in Frankrijk gebouwd is – ligt voor anker in de haven van Rochefort. In 1790 voer de Marquis de la Fayette met het oorspronkelijke schip de Atlantische Oceaan over om zich aan te sluiten bij de kolonisten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 2015 is de replica, bestaande uit 400.000 houten delen, onder leiding van Yann Cariou naar de oostkust van de Verenigde Staten gevaren. Wie geen hoogtevrees heeft en het avontuur zoekt, kan zich onderdompelen in het leven van de matrozen en bemanningsleden tijdens een klimparcours langs zeilen, masten en tuigage.

Tijdreizen op de Atlantische Oceaan

Terug naar het verleden: 150 jaar in tien minuten – een reis door de tijd zoals die alleen in het zuidwesten van Frankrijk bestaat. Het avontuur begint al bij aankomst waar een eeuwenoude locomotief het station van Sabres verbindt met het museumdorp “Marquèze”. In het midden van het grootste aaneengesloten bos van West-Europa – het Forêt des Landes – komt de 19e eeuw weer tot leven, met al zijn gewoontes en de manier van leven die toen heel gewoon was. Hier vind je traditionele vakwerkhuizen en boerderijen, wordt er volgens traditionele methoden hars gewonnen uit pijnbomen, zeep geproduceerd, vee gehouden en oorspronkelijk brood gebakken.

Hoogheid van de zee

Majestueus rijst de vuurtoren van Cordouan op uit de Atlantische Oceaan en aan zijn koninklijke pracht en praal dankt het de bijnaam “Versailles van de zee”. Het 68 meter hoge monument, dat sinds 1611 in gebruik is, staat op de nominatie voor opname in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. De 301 treden naar het platform van ’s werelds oudste nog in werking zijnde vuurtoren kunnen door families het beste beklommen worden samen met een unieke gids; de Cordouan vuurtoren is de enige vuurtoren in zee die nog een wachter heeft. Vanwege zijn ligging aan de monding van de Gironde en afhankelijk van het tij kan de vuurtoren bereikt worden per boot.

Pieken op de rails

Sinds 1924 kronkelt een tandradbaan zich een baan omhoog op de berg La Rhune in Frans Baskenland. De reis van het station in Sare naar de 905 meter hoge top is een belevenis op zich, want hoewel de trein intussen gerestaureerd is, ademt hij nog steeds dezelfde sfeer van toen. Pure nostalgie! Op de top komen jong en oud aan hun trekken: het ene deel van de familie geniet van het 360-graden panoramisch uitzicht terwijl het andere zich vermaakt met een ontdekking van het daar aanwezige dierenrijk. Pottok-pony’s – een typisch Baskisch ponyras – leven hier in het wild naast de inheemse Manech-schapen en vale gieren.

Bijzondere inzichten

Kanalen, rietweiden en de voor Frankrijk unieke polders – gebieden die de bewoners en hun omgeving beschermen tegen overstromingen – kenmerken het beeld van het moeras- en heidelandschap “Marais Breton”. Het ecomuseum “Le Daviaud” weerspiegelt de identiteit van zijn inwoners. Het toont op indrukwekkende wijze de uitdagingen van het leven in deze door water gedomineerde gebieden, hoe het leven in de traditionele huizen (“Bourrinne”) werd geleefd, hoe de bewoners op eenvoudige wijze leefden tussen boerderijdieren en zelfvoorziening en dat het polsstokhoogspringen – bij ons in Friesland bekend als fierljeppen – de enige manier was om zich te verplaatsen.

Meer informatie over de Franse Atlantische kust vind je bij www.atlantischekustfrankrijk.nl

Inkomsten reisbranche in juli nog 21% lager dan vorig jaar, ook kunstsector blijft ver achter

Romantiek op Brooklyn Bridge in coronatijd 12
De kunstsector heeft het ook moeilijk dit jaar. Hier kunst bij Kasteel Nijenhuis in Overijssel. Foto: Elkedagvakantie

Ondernemers in de reisbranche ontvingen in juli gemiddeld 21% minder inkomsten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de kunstsector, restaurants en cafés zijn de coronacrisis nog lang niet te boven, blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 bv’s en eenmanszaken.

Ondanks de versoepelingen, blijft de impact van de coronamaatregelen op kleine ondernemingen groot. Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data werd vergeleken met data uit dezelfde periodes in 2019.  

Er zijn ook sectoren die na de lockdown weer positieve cijfers laten zien. Hotels, campings, sportscholen, kappers en schoonheidsspecialisten zagen in juli juist meer geld binnenkomen dan een jaar eerder. 

Reisbureaus hebben het moeilijk, hotels en campings in de plus

De circa 600 ondernemers in de reisbranche die bankieren bij Knab, zagen hun inkomsten tijdens de lockdown ruim halveren. Ook toen Nederland in juni langzaam van het slot ging, kwam er gemiddeld nog 54% minder geld binnen dan in juni 2019. In juli lijkt de weg omhoog ingezet; de reisbureaus en -organisaties ontvingen de afgelopen maand ‘slechts’ 21% minder geld dan in dezelfde periode vorig jaar.

Knab bekeek ook de omzet van hotels, vakantiehuisjes en campings (logiesverstrekkers). Die misten tijdens de lockdown nog 36% van de omzet, maar ontvingen in juli gemiddeld 11% meer geld dan een jaar terug. Dit is een duidelijk gevolg van het feit dat Nederlanders nu vooral in eigen land op vakantie gaan.  

Bloedrode zomer voor de kunstsector

Ondernemers in de kunstsector merken de grootste economische  gevolgen pas ná de lockdown. Kunstenaars, artiesten en theaters – die vaak floreren tijdens een zomer vol met festivals – zitten zonder werk. Bijna 6.000 ondernemers in deze branche hebben een bankrekening bij Knab. Tijdens de lockdown bleef het inkomensverlies nog enigszins beperkt tot 15%. In juli verdubbelde dat percentage tot 31% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. 

Restaurants en cafés nog ruim 10% in de min

Tijdens de lockdown ontvingen cafés en restaurants respectievelijk 58% en 36% minder geld dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mochten zij – met verschillende beperkingen – de deuren weer openen. De ruim 800 café- en restauranteigenaren die bankieren bij Knab, zagen hun omzet na de lockdown weer aantrekken, maar de inkomsten halen het nog niet bij de cijfers van vorig jaar. Bij de cafés kwam in juli 13% minder geld binnen dan een jaar eerder, bij de restaurants 11%. 

Wellness, sportscholen en detailhandel draaiden beter dan vorig jaar

Kappers en schoonheidsspecialisten (+6%) en sportscholen (+9%) – twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden – zagen in juli gemiddeld meer geld binnenkomen dan een jaar terug. 
De detailhandel scoort de hele coronacrisis al goed, met de online detailhandel (webwinkels) als uitschieter. Tijdens de lockdown ontvingen bv’s en eenmanszaken in die sector gemiddeld 43% meer geld dan een jaar eerder. In juli was dat nog altijd +23%. 
Bekijk alle onderzoeksresultaten op: https://bieb.knab.nl/ondernemen/onderzoek-inkomsten-reisbranche-caf%C3%A9s-restaurants-en-kunstsector-nog-lang-niet-op-oude-niveau

Het Domein van de Grotten van Han, ken je dat?

Romantiek op Brooklyn Bridge in coronatijd 14
Het zijn niet alleen de grotten, maar ook de indrukwekkende natuur er omheen. Foto: Domein van de Grotten van Han

Het Domein van de Grotten van Han noemt zichzelf ‘avontuurlijk en uniek’. Wist je dat:

  • Het Wildpark 250 hectare beslaat waar je te voet of met een safari-car de vele diersoorten die leven of geleefd hebben in deze regio kunt ontdekken. Dit Wildpark is de enige plek in België waar je de Europese Big Five kan spotten: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.
  • De Grotten van Han volledig zijn uitgehouwen door de rivier de Lesse en er geen mens aan te pas is gekomen? Authentiek in zijn soort, vol stalactieten en stalagmieten in vormen die je niet voor mogelijk houdt. De Grotten hebben sinds meer dan 250 jaar al bijna 30 miljoen bezoekers ontvangen. Ze is haar drie sterren in de Groene Michelins Gids meer dan waard.
  • Je er kunt verblijven in Tree Tents? Gezellige tenten in de hoogte gespannen tussen de bomen, met uitzicht op de prachtige droge vallei van de Lesse. Geniet van de dieren die in de open vlakte ronddartelen: edelherten, moeflons, oerossen, Przewalskipaarden, damherten… Een nacht die je niet snel zal vergeten.
  • In het hart van de Grot, in de grote Wapenzaal, je het klank- en lichtspektakel ‘Origin’ kunt beleven? Met behulp van geavanceerde video-mapping en lasertechnologieën word je meegenomen in een opeenvolging van magische werelden. Een creatie van Luc PETIT, een alchemist van podiumkunsten die onder andere met Franco Dragone en Disney heeft samengewerkt.
  • Er bij het nieuwe berenverblijf een authentieke chalet is dat uitermate geschikt is voor vergaderingen of teambuilding sessies?

In het kort – nieuwsoverzicht

Een tunnel tussen Denemarken en Duitsland: zover is het nu

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.