Rotterdam ontvangt een zeilschip met een boodschap

Rotterdam ontvangt een zeilschip met een boodschap 8
Tallship Morgenster – foto: Richard Sibley

Het zeilverleden van de Nederlanders is wereldwijd bekend. Hoe zou het zijn als Nederland nu in deze eeuw roem zou opbouwen als natie die er in slaagde om een oplossing te vinden voor de vervuiling van onze oceanen? In Rotterdam leveren ze daar in ieder geval een bijdrage aan met een speciaal evenement in het Maritiem Museum. Verder vandaag o.a.:

  • Dit traditioneel Japans hotel biedt kattengezelschap aan
  • Amsterdam wil meer doen om toeristen te weren
  • Openingstijden van teststraat Schiphol niet verruimd

Maritiem Festival duikt in plastic soep en verwelkomt tallship

Rotterdam ontvangt een zeilschip met een boodschap 10
Maritiem Museum, campagne Maritiem Festival. Foto: Marco De Swart

Het Maritiem Festival beleeft dit jaar een speciale anderhalve-meter-editie met een verrassend cultureel programma en ruime aandacht voor de ‘plastic soep’. Van 4 t/m 6 september duiken bezoekers online én op de kade van het Maritiem Museum Rotterdam in diverse activiteiten. Blikvanger is tallship de Morgenster, dat de museumhaven binnenvaart met ‘zeilen van hoop’.

Het Maritiem Festival besteedt dit jaar veel aandacht aan de duizelingwekkende hoeveelheid plastic, die in oceanen belandt. Zo komt WasteShark langs, een drone die wereldwijd plastic uit de havens haalt. Stichting Plastic Whale is van de partij met sloepen van opgevist plastic en ‘plastic soep surfer’ Merijn Tinga komt op zijn sup-board van plastic afval. Verder gaan kinderen aan de slag met restmaterialen om gerecyclede scheepjes te maken.

Online vervolg op talkshow

Eerder dit jaar vond in het Maritiem Museum een succesvolle talkshow over plastic soep plaats. Op vrijdag 4 september 2020 krijgt dit initiatief een vervolg met een webinar, waarbij moderator Samantha Coleridge in gesprek gaat met organisaties als The Ocean Cleanup, WasteShark en Clear Rivers. Studenten denken mee over oplossingen en een online publiek kijkt mee via YouTube.

Tallship met zeilen van hoop

Het Maritiem Festival draait om positiviteit en het denken in oplossingen. Daarom draagt de Morgenster ‘zeilen van hoop’, die door Rotterdamse kinderen zijn beschilderd in het kader van Sail a future. Hiervoor werkt het Maritiem Museum samen met kunstenares en initiatiefnemer Hetty van der Linden, Opzoomer Mee, de Eendracht, Aafje en Humanitas. Festivalbezoekers kunnen zelf zeilen beschilderen met hun hoopvolle boodschap.

Wereldhavendagen te gast

Op de gevel van het Maritiem Museum is de fototentoonstelling IN BEELD te zien van 1 t/m 11 september 2020. In deze expositie zijn de mooiste beelden van 42 edities Wereldhavendagen verzameld. Met QR-codes kunnen video’s worden afgespeeld en augmented reality brengt de foto’s tot leven. Meer informatie: wereldhavendagen.nl/port-stories-2020.

Pop-up optredens in de museumhaven

Het festivalgevoel wordt verder aangewakkerd met pop-up optredens van Circusstad en de Operadagen. Gezelschap Be Flat treedt op met een mix van acrobatisch circus en urban sports. Daarnaast ontdekken bezoekers in museumschip Geertruida een zinnenprikkelende installatie over de relatie tussen Rotterdam en de haven. Een opera sluit het festival af: vanaf de Morgenster echoot de klaagzang van Undine over de Rotterdamse wateren. Het hele programma is te vinden op maritiemmuseum.nl.

Het Maritiem Festival vindt plaats van 4 t/m 6 september 2020 bij het Maritiem Museum Rotterdam en is tot stand gekomen met dank aan Rotterdam Festivals. Meer info en tickets: maritiemmuseum.nl.

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Dit traditioneel Japans hotel biedt kattengezelschap aan (Metro)
  • Nieuwe techniek zet zout water binnen een halfuurtje om in schoon drinkwater (Scientas)
  • American Airlines schrapt 19.000 banen (Luchtvaartnieuws)
  • Francis Ford Coppola’s favourite places in the world (Condé Nast Traveller)
  • Amsterdam wil meer doen om toeristen te weren (Volkskrant)
  • Openingstijden van teststraat Schiphol niet verruimd (Parool)
  • Sydney quarantine hotel guests moved en masse after complaints of dirty rooms (The Guardian)
Wat zou de hoogst gelegen plaats in de USA zijn?

Tevreden?

+1

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.