Wat ga jij deze winter doen?

Wat ga jij deze winter doen? 9
Ook dit is bergenklimmen! Wintersport in Oostenrijk. Foto: Elkedagvakantie

Wat inmiddels een jaarlijks ritueel was geworden – wie van de familieleden weet het goedkoopste, maar toch goede appartement te vinden voor de wintersport in de voorjaarsvakantie in februari? – lijkt dit jaar een andere wending te krijgen. Waarschijnlijk niet meer een volle week middenin een schoolvakantie naar de sneeuw, maar wachten. Afwachten. Zoals we eigenlijk al het halve jaar achter ons gedaan hebben. En dan in het voorjaar maar kijken hoe de situatie is en kijken of er nog ergens een gaatje is. Verder vandaag o.a.

  • 21 Franse departementen uitgeroepen tot risicozones
  • Schelpenpaden op de Wadden zijn een doodlopende weg
  • Transavia maakt zomerschema 2021 eerder bekend

Onderzoek: Bijna 90% van de wintersporters wil ondanks corona op skivakantie in 2020/2021

Wat ga jij deze winter doen? 11
Op wintersport. Foto: Snowplaza.nl

De coronacrisis heeft nauwelijks invloed op de wil om dit seizoen op wintersport te gaan. Dat concluderen wintersportwebsites Skiinformatie.nl en Snowplaza.nl op basis van een onderzoek onder ruim 3000 wintersporters. 90% geeft aan ‘gewoon’ naar de sneeuw te willen dit seizoen, maar 64% van de wintersporters die nog niets concreets gepland hebben, wacht nog even af voor de vakantie daadwerkelijk geboekt wordt. Het einde van de zomer is voor veel wintersporters dé tijd om zich weer te oriënteren op de skivakantie van 2020/2021.

Van alle ondervraagden heeft 44% reeds de komende wintersportvakantie geboekt. Van de mensen die nog niet geboekt hebben, geeft 64% aan later te willen boeken dan normaal, omdat ze het verloop van de coronacrisis willen afwachten. Ruim een kwart wil zijn of haar wintersport dit jaar last-minute (minder dan een maand van tevoren) boeken.

Ongeveer eenzelfde percentage denkt 1 tot 2 maanden van tevoren te boeken. Wederom een kwart weet nog niet wanneer zij willen boeken. 10% zegt dit jaar de wintersport over te slaan, waarbij 90% aangeeft dat deze beslissing direct te maken heeft met het coronavirus.

Kosteloos annuleren en geld terug belangrijk

Zekerheid en veiligheid zijn belangrijk in onzekere tijden, dat blijkt ook uit dit onderzoek. Er werd gevraagd naar factoren die dit jaar extra belangrijk zijn bij het boeken van een wintersportvakantie. Het aspect dat dit jaar het zwaarst meeweegt in het beslissingsproces is de mogelijkheid om geld terug te krijgen bij een negatief reisadvies (59%).

Ook kosteloos annuleren tot een week voor vertrek (50%) en de veiligheid en regels in het skigebied (49%) zijn veelgenoemde factoren. Opvallend is dat het wintersportbudget in de meeste gevallen (90%) dit jaar gelijk blijft en ook de lengte van de wintersportvakantie blijft veelal hetzelfde (96%).

Laagseizoen populaire periode

Op de vraag of het coronavirus invloed heeft op de periode wanneer men van plan is op wintersport te gaan, geeft 66% aan dat dit niet het geval is. 34% past de reisperiode deze winter aan als gevolg van corona of wacht nog even af wanneer ze willen gaan. Een opvallend groot deel, 42% van de ondervraagden, is van plan om in het laagseizoen (januari/begin februari) op vakantie te gaan. Belangrijkste reden voor het wijzigen van de vakantieperiode is het ontlopen van de drukke vakantieweken, zoals de krokus- en kerstvakantie.

Lees alle uitkomsten van het onderzoek over wintersport 2020-2021 boeken hier >

Over Snowplaza.nl en Skiinformatie.nl

Met gezamelijk ruim 6 miljoen bezoekers per jaar zijn Skiinformatie.nl en Snowplaza.nl grote spelers in de wintersportmarkt in Nederland en België. De websites geven wintersporters informatie over bestemmingen, wintersportnieuws, reisverhalen en inspiratie. Met bijna 150.000 volgers op Facebook en Instagram weten de platformen een groot deel van de wintersportliefhebbers in de lage landen te bereiken.

Reissector vraagt steun voor voucherbank

anxious young lady with tickets and passport on red background
Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Reissector ANVR waarbij zo’n 20.000 reisprofessionals werkzaam zijn, is één van de weinige sectoren die nu al meer dan een half jaar praktisch geheel stilstaat. Ondanks deze crisistijd met een omzetverlies van ruim 80% behoudt de zwaar getroffen sector haar perspectief op de lange termijn.

De Nederlander wil immers op vakantie; maar met een wereld op ‘oranje’ kan dit nu even niet. Alleen overheidsmaatregelen, waaronder een voucherbank en de juiste maatregelen van een 3e noodpakket, kunnen reisbedrijven helpen deze loodzware periode te overbruggen.

Omzetverlies 80%

“Met een omzetverlies van meer dan 80% (en voor bedrijven die reizen organiseren naar intercontinentale bestemmingen ligt dit nog hoger) overtreft de sector ruimschoots -in de nu uitgelekte plannen voor een nieuw 3e economisch noodpakket- het criterium van 30% omzetdaling. Echter, de daar aan gekoppelde lagere NOW-overheidsbijdrage van 70-80% helpt veel reisbedrijven helaas onvoldoende en zal hun wellicht alsnog de das om doen. Het uitgelekte voorstel om dit 3e noodpakket te laten doorlopen tot een volgende zomer zou een mooie stap zijn om bedrijven de winter door te helpen, maar is niet genoeg”, aldus Walter Schut, adjunct-directeur ANVR.

Voucherbank

Naast deze stap roept de reisbranche al maanden om sectorspecifieke maatregelen vanuit de overheid; steun die de overheid in het begin van de crisis al heeft toegezegd.
Een van de sectorspecifieke maatregelen die voor een deel kan helpen is het plan dat garantiefonds SGR en ANVR hebben voorgelegd aan het Ministerie van Economische Zaken om te komen tot een voucherbank.
De snel ingevoerde en goed doordachte reisvouchers mét SGR-garantie, voor de consument van wie de reis is of wordt geannuleerd, moeten ‘vroeg of laat’ worden terugbetaald aan de reiziger. Om bedrijven uiteindelijk niet alsnog te laten omvallen, zouden bedrijven via SGR geld moeten kunnen lenen van de overheid met de afspraak dat dit bedrag over een aantal jaren wordt terugbetaald. Hiermee kan én het reisbedrijf overeind blijven én de consument krijgen waar hij recht op heeft én de schade voor SGR en overheid (bij faillissementen van bedrijven) kan op deze wijze worden beperkt.

In het kort – nieuwsoverzicht

  • 21 Franse departementen uitgeroepen tot risicozones (Travelution)
  • Op Vakantie In Tijden Van Corona, Hoe Pak Jij Dat Aan? (DailyLin)
  • Schipholtopman: coronachaos brengt herstel in gevaar (Parool)
  • Luchthaven Schiphol schrapt honderden banen door crisis (AT5)
  • Schelpenpaden op de Wadden zijn een doodlopende weg (NRC)
  • Boom die Bijlmerramp overleefde genomineerd voor boom van het jaar (Parool)
  • Transavia maakt zomerschema 2021 eerder bekend (Pitane.blue)
Nu (virtueel) op reis naar Noord-Namibië

Tevreden?

+1

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.