Denemarken doet deur dicht voor Nederlanders

flag of denmark
Photo by Markus Winkler on Pexels.com

Denemarken heeft besloten per 19 september 2020 opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen.

Bij aankomst in Denemarken moeten reizigers uit Nederland aantonen een ‘geldige reden’ te hebben om het land binnen te komen. Dat kan een zakenreis zijn, een bezoek aan een partner of familielid of een doorreis naar een ander land. De kleurcode van het land wordt op 19 september aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Behalve als u uit de stad Kopenhagen komt, hoeft u na een verblijf in Denemarken bij terugkeer in Nederland NIET in thuisquarantaine te gaan, zo luidt het advies van de Nederlandse overheid. Verder vandaag o.a.:

 • Drukte in Friesland door Indian summer
 • Wintersport in coronatijd: mondkapje in de skilift en geen après-ski
 • Waalwijk investeert 10 miljoen in nieuw schoenenmuseum

Eerste twee ‘Fietsslingers van Salland’ gelanceerd

Salland Marketing lanceert twee nieuwe fietsroutes onder de naam ‘Slinger van Salland’. De fietsroutes worden gepresenteerd in de special van het landelijke fietsmagazine FietsActief en zijn online via www.slingervansalland.nl te downloaden. Met de presentatie van deze twee fietsslingers is een start gemaakt met een unieke fietsroute die in 2021 uit 5 etappes bestaat, circa 200 kilometer lang is en slingert door het Sallandse landschap. De routes, die het hele jaar rond te fietsen zijn, zijn onderscheidend vanwege de ontmoeting met Sallandse iconen & geheimen en de hartelijke en gastvrije locals.

Deze week is een special bij het landelijk fietsmagazine FietsActief verschenen. Met daarin de volledige aandacht voor de Slingers van Salland en de Vechtdalroute. Het boekje staat vol fietsinspiratie, afstaptips en aanbiedingen om komende tijd lekker te genieten in Salland en Vechtdal Overijssel. Dit bewaarexemplaar is bezorgd bij betrokken ondernemers en tourist info’s in beide regio’s en gratis verkrijgbaar voor iedere fietsliefhebber. MarketingOost is trots deze uiting tot stand te hebben gebracht in samenwerking met de partners in Salland en Vechtdal Overijssel.

Verslingerd aan Salland

Veel mensen kozen er deze zomer voor om op vakantie te gaan en met de fiets het veelzijdige Sallandse landschap te verkennen. Met de IJssel, de Sallandse Heuvelrug en het coulisselandschap omgeven door landgoederen heeft Salland voor fietsers veel te bieden. Maar er ook vele verhalen te vertellen, zoals de ‘Heks van Lettele’ en de landgoederen van Heino. Samen met ondernemers en plaatselijke organisaties uit Lettele en Heino zijn twee fietsslingers ontwikkeld.

De ‘Heks van Lettele’ en het verhaal van Heino

Beide fietsroutes hebben hun eigen identiteit. De ‘Heks van Lettele’ is geïnspireerd op de legende uit 1493, verbonden met het stenen kruis op de Eikelhof. De route gaat over verharde fietspaden en wegen in het coulisselandschap van de Sallandse gemeenten Deventer en Olst-Wijhe. Wanneer je door Salland – in het bijzonder de omgeving van Heino fietst- zie je ontzettend veel landhuizen, kastelen en prachtige tuinen. Bijna nergens in Nederland zie je zoveel landgoederen zo dicht bij elkaar. Wat ook opvalt zijn de oude boerderijen met hun kenmerkende luiken in diverse kleuren, . Wanneer je de Slinger ‘Heino, verhalen van landschap en landgoederen’ fietst maak je kennis met de verhalen achter deze landgoederen en luiken.

5 fietsslingers in 2021

In het voorjaar van 2021 worden nog drie nieuwe slingers van Salland gepresenteerd, waardoor de fietser ruim 200 km kan slingeren door Salland en via elke slinger weer een ander verhaal ontdekt. De slingers worden dan ook fysiek uitgebracht in een boekje. De eerste twee slingers kun je downloaden op www.slingervansalland.nl. Het project Slinger van Salland is mogelijk gemaakt met een bijdrage van leader; Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

VS-ambassadeur bezoekt dahliatuin Keukenhof

De ambassadeur van de VS in de tuin van Keukenhof.

Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten, heeft deze week een bezoek gebracht aan de dahliatuin van Kasteel Keukenhof. De tuin vol dahlia’s van kwekers uit de Bollenstreek is een mooi visitekaartje voor de bloembollensector. Helaas kon Keukenhof dit jaar een bezoekers ontvangen. In deze tuin genoten de ambassadeur en zijn vrouw alsnog van prachtige bloemen.

De Verenigde Staten zijn belangrijk voor Keukenhof en de bloemensector. Het is voor Nederland een grote exportpartner voor bloembollen en planten. Jaarlijks worden er meer dan 1 miljard bloembollen en 45 miljoen vaste planten naar de VS geëxporteerd.

Ook in het toerisme heeft Nederland nauwe betrekkingen met de Verenigde staten. In 2019 ontving Keukenhof ruim 1,5 miljoen bezoekers waaronder 150.000 uit de Verenigde Staten. In 2020 kon Keukenhof niet openen voor bezoekers vanwege de corona maatregelen. Voor 2021 verwacht Keukenhof zo’n 800.000 bezoekers. Het internationaal reisgedrag en de beperkingen door de 1,5 meter economie zijn daarvan de oorzaak. Het bloemenpark gaat ervan uit dat bezoekers in 2021 vooral uit Nederland, Duitsland en België komen.

Keukenhof is inmiddels gestart met de voorbereiding van seizoen 2021. Het park wordt gewoon geplant zoals dat al 71 jaar gebeurt: met 7 miljoen bloembollen waar bezoekers in 2021 van 20 maart tot en met 9 mei van kunnen genieten.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Wintersport in coronatijd: mondkapje in de skilift en geen après-ski (RTL)
 • ANVR: reisadvies Duitsland geeft geen recht kosteloos te annuleren (Travelpro)
 • Elke dag een ankerfoto van Terschelling op Facebook (Friesch Dagblad)
 • Musea en toeristische attracties: code rood is desastreus (Het Parool)
 • Waalwijk investeert 10 miljoen in nieuw schoenenmuseum (Pretwerk)
 • ‘Zeeland is hartstikke groen, dus toeristen zijn welkom’ (Omroep Zeeland)
 • Drukte in Fryslân door Indian summer (Friesch Dagblad)
 • Denemarken sluit grens voor Nederlandse toeristen (Travelpro)
Een GoPro mee op vakantie? Dit is de test van het nieuwste model

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.