Iers kunstfestival kiest voor online

Galway 2020 – Project Baa Baa Foto: Visit Ireland

Inventieve mensen komen vanzelf bovendrijven in deze tijd. Net als bij het kunstfestival Galway 2020. De organisatoren hadden gehoopt op veel bezoekers die richting Ierland zouden komen. Dat zit er echter niet in. Ze laten de kunst nu in een uitgebreid programma online zien. Verder vandaag o.a.

 • Zo maakt Zeewolde reclame voor zichzelf (VIDEO)
 • Met één digitale ticket met het ov door Europa reizen
 • Deze Airstream-caravan mag je zonder BE-rijbewijs trekken

Nieuwe start voor cultureel programma Galway 2020

Een van de kunstwerken die te zien is bij het festival in Ierland. Foto: Visit Ireland

Ondanks dit bijzondere jaar is Galway, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020, terug met een vernieuwd programma. Van september 2020 tot maart 2021 nemen meer dan 350 artiesten uit Galway en de rest van Ierland deel aan ‘Galway 2020’: een reeks kunst- en culturele evenementen waarmee de creativiteit van West-Ierland gevierd wordt. Het programma van Galway 2020 omvat diverse online activiteiten zodat thuisblijvers ook de kans krijgen om te genieten van een van de grootste culturele festivals ter wereld.

Galway 2020 startte in februari met grote ambities en veel verve. Na de gedwongen pauze gaan de festiviteiten in County Galway en de gelijknamige stad weer van start, waarbij de oorspronkelijke thema’s taal, landschap en migratie nog steeds centraal staan. Er staat een mix van live en digitale componenten gepland, variërend in honderden evenementen, optredens en tentoonstellingen in 28 projecten. De veiligheid van alle deelnemers en bezoekers staat hierbij hoog in het vaandel.

Belang van kunst in coronatijd

Patricia Philbin, CEO Galway 2020, Culturele Hoofdstad van Europa, vertelt: “Gedurende afgelopen tijd hebben we meer dan ooit het belang van cultuur gezien, om mensen op te vrolijken en hen door de donkerste dagen heen te helpen. We zijn verheugd om dit vernieuwde programma te delen. Voor kunstenaars en organisaties is dit heel belangrijk, maar ook voor het publiek, om hun favoriete kunstvorm te omarmen en opnieuw geweldige kunst- en culturele ervaringen te vieren.”

Galway 2020 evenementen om online te beleven

Het nieuwe Galway 2020-programma omvat honderden evenementen verdeeld over 28 projecten en ongeveer dertig ‘Small Town Big Ideas’-projecten op lokaal niveau. Door nauw samen te werken met de Europese partners, zorgt de digitale presentatie van evenementen ervoor dat internationale partnerschappen en samenwerkingsverbanden behouden blijven. Hieronder vind je enkele van de leukste evenementen uit het vernieuwde programma om thuis op de bank te beleven:

 • Een van de grootste openluchtinstallaties van het festival is het Mirror Pavilion van John Gerrard in opdracht van het Galway International Arts Festival.
 • De legende van Gilgamesj, een van de oudste verhalen die de mensheid kent, wordt opgevoerd door Macnas – live en online. Het stuk vertelt het epische verhaal over een jonge koning die op zoek gaat naar antwoorden over de mensheid, liefde, macht, dood en onsterfelijkheid.
 • Regen en wind maken deel uit van een reeks voorstellingen van ‘Hope it Rains | Soineann nó Doineann’. Het project zet het klimaat in een artistiek daglicht.
 • RISE is een serie van drie samenwerkingsprojecten van het Baboro International Arts Festival for Children en gaat over de stem van de kinderen. Ervaringen uit de kindertijd komen hierbij aan bod, evenals kinderlijke vreugde, familie, verlies en verandering.
 • Indrukwekkende tentoonstellingen nemen bezoekers mee op reis door Galway. Werken van TULCA Season of Visual Art, Project BAA BAA, Monument and Deeper Shades of Green en Oughterard Courthouse Arts Program zijn zowel fysiek als online te bewonderen.
 • Mural for Communities is zowel in Galway City als online te bewonderen. Dit internationale project brengt via muurschilderingen de street art uit het Ierse Waterford, het Nederlandse Heerlen en Litouwse Kaunas samen.

De organisatoren van het culturele festival blijven werken aan nieuwe programmaonderdelen voor Galway 2020. In de komende weken worden er meer evenementen bekend gemaakt. Gebaseerd op de oude Ierse traditie van ‘Meitheal’ (de bijeenkomst) hebben de kleine gemeenschappen in County Galway tal van lokale projecten geïmplementeerd – en tegen maart 2021 zijn er 30 nieuwe gepland. 

Voor meer informatie, ga naar www.galway2020.ie of www.ireland.com

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Kan ik nog op vakantie naar Duitsland en België? (Plus Online)
 • Met één digitaal ticket door Europa reizen (OV Magazine)
 • Elke (13) verliest haar telefoon op 2500 meter hoogte, vindt hem terug vlakbij haar caravan (AD.nl)
 • Deze Airstream-caravan mag je zonder BE-rijbewijs trekken (Topgear)
 • Scoutinglandgoed Zeewolde krijgt een spectaculair Avonturenhuis (Pretwerk)
 • Temptation Island: de 11 mooiste eilanden voor je vakantie (of weekendje weg) in Nederland (Columbus Magazine)
 • Thalys vermindert het aantal treinen (Reizen met de trein)
 • Topmarketeers helpen virtueel een museum in zwaar weer (Emerce)
 • Een zilveren schatkist zonder slot: nieuwe depot Boijmans opent (even) zijn deuren (Volkskrant)
Zo maakt Zeewolde reclame voor zichzelf

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.