Maak eens een roadtrip door Zuidwest-Engeland

Dartmouth. Foto: VisitBritain

Deze weken lijkt het alsof we weer terugkeren naar de eerste maanden van de corona-crisis. Steeds meer landen sluiten hun poorten voor reizen naar andere landen. Het maakt het moeilijker om plannen te maken en ook om over reizen te schrijven, want: ‘Waar kan je naar toe?’. Daarom kiezen we vandaag voor een ‘droombestemming’, eentje waar je over kunt mijmeren als deze vervelende coronatijd achter ons ligt. Verder vandaag o.a.:

 • Zo ziet het indrukwekkende Expo 2020 Dubai Lake er uit.
 • Verre fietsreizen maken met je hond: Hij doet het! (VIDEO)
 • Budget-kamperen: op het dak van deze Mini kun je slapen

De ultieme autoroute om Engeland te verkennen

Een doorkijkje in Cornwall. Foto: Mathew Jessop

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk is op dit moment niet mogelijk, sinds 15 augustus 2020 zijn de quarantainemaatregelen voor reizigers van en naar het Verenigd Koninkrijk weer aangescherpt. Het blijft daarom nog even bij dromen van een toekomstig bezoek. Hier voor als het weer kan de tip voor een roadtrip door Zuidwest-Engeland.

Vissersdorpjes, verlaten wegen door natuurgebieden, bruisende badplaatsen, goudgele stranden en kastelen op kliffen. Deze route brengt je langs de hoogtepunten waar de zuidkust van Engeland bekend om staat. Rij mee door vier graafschappen in het westen van het land (Somerset, Dorset, Devon en Cornwall). Onderweg gaan we natuurlijk ook af en toe landinwaarts voor de knusse dorpjes, groene landschappen en heidevelden. Een roadtrip om nooit te vergeten.

Dag 1: de Jurassic Coast

Deze wereldberoemde kustlijn strekt zich over een afstand van 150 kilometer uit van Old Harry Rocks in Dorset naar Exmouth in Devon. Sommige stukken van deze kust zijn meer dan 185 miljoen jaar oud en dat zie je terug in de aardlagen van dit natuurwonder. Op goede dagen (afhankelijk van weer en wind) ligt het strand bezaaid met fossielen. Wil je zeker weten dat je ze vindt? Loop dan mee met een georganiseerde fossielenwandeling onder begeleiding van een gids.

Begin je bezoek bijvoorbeeld in de bruisende badplaats Weymouth. Naast het brede, goudgele zandstrand is de grote trekpleister hier de klassieke promenade uit de tijd van koning George III (de herkenbare bouwstijl uit die periode wordt wel ‘Georgian architecture’ genoemd). Aan de promenade vind je volop hotels, restaurants, pubs en koffietentjes. Leuk feitje voor de badgasten: nergens in Engeland schijnt de zon vaker dan in Weymouth. Ook in de winter.

Een uur rijden naar het westen ligt een van de mooiste kuststadjes van Dorset: Lyme Regis. Slenter door de smalle, kronkelende steegjes in deze historische plaats en je waant je in een ver verleden. Iets verderop ligt de beroemde haven van The Cobb. De muur om de haven (al gebouwd in de 13e eeuw) is een stevige bescherming tegen het woeste zeewater en maakte van Lyme Regis al vroeg een belangrijk handelsknooppunt. De stad wordt gezien als de geboorteplaats van de paleontologie, als je bent gefascineerd door fossielen dan mag een bezoekje aan het Lyme Regis niet ontbreken op je reisplan. Je ziet er onder andere het verhaal en de vondsten van de plaatselijke legende en fossielenzoeker Mary Anning.

Weer een uurtje rijden, maar nu landinwaarts, ligt de middeleeuwse plaats Sherborne. Een typisch Engels stadje, met antieke gebouwen, een abdij en twee kastelen. Het is bovendien een winkelparadijs voor wie zoekt naar kunst en antiek. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere het Haynes International Motor Museum, het grootste auto- en motormuseum van Engeland. Je ziet er voertuigen uit de hele wereld, waaronder ruim 400 glanzend opgepoetste oldtimers.

Dag 2: Exmoor National Park

De rustige omgeving van het Exmoor National Park inspireert met prachtige landschappen vol bossen en heuvelachtige, open heidevelden. Het nationale park bestrijkt een gebied van bijna 700 vierkante kilometer van het westen van Somerset tot het noorden van Devon. Onderdeel van het park is een lange kuststrook met rotsachtige landtongen, kloven, watervallen, zeegrotten en de hoogste zeekliffen in Engeland. In de regio worden schapen en runderen gefokt en lopen pony’s vrij te zwerven door de moerassen.

De omgeving van Exmoor kenmerkt zich door tal van pittoreske dorpjes, zoals Dulverton in Somerset. Hier vind je kleine winkeltjes, uitstekende restaurants, pubs en theesalons. We raden de Woods Bar & Restaurant aan – een uitstekende pub die werkt met de beste ingrediënten uit de omgeving.

Na een uur rijden door Exmoor National Park, in Devon, bereik je de twee plaatsjes Lynton en Lynmouth, die samen op de kliffen van noordkust van het park liggen. De zustersteden zijn verbonden door een betoverende kabelbaan. De Lynton en Lynmouth Cliff Railway, opgericht in 1888, is de hoogste en steilste waterballastspoorlijn ter wereld. Hoog op de klif kun je genieten van het uitzicht met een traditionele cream tea in het monumentale café van het treinstation.

Dag 3: Exeter

Voor een bezoek aan de hoofdstad van Devon, en de grootste stad van het graafschap, mag je gerust een hele dag uittrekken. Exeter heeft een eeuwenoude geschiedenis en staat vol prachtige gebouwen. Vooral de architectuur uit de victoriaanse periode is hier goed vertegenwoordigd, met als hoogtepunt het Royal Albert Memorial Museums, een van de mooiste musea van Engeland

Bijzonder aan Exeter is dat je stad ook onder de oppervlakte kunt bekijken. De ondergrondse gangen die in de middeleeuwen werden aangelegd voor het vervoer van schoon drinkwater zijn tegenwoordig te bezoeken onder begeleiding van een gids. Het is de enige plek in Groot-Brittannië waar deze underground passages zijn opengesteld voor publiek. 

Terug op straatniveau en trek in iets lekkers? Begeef je dan in de richting van de gerenoveerde wijk Quayside met zijn theehuizen, pubs en restaurants zoals Mango’s Café & Bar, de pizzeria On The Waterfront en de traditionele pub The Prospect Inn. Voor de actievelingen zijn in Quayside fietsen en kano’s te huur.

Winkelen doe je in Exeter vooral in de gebieden rond de twee belangrijkste historische gebouwen van de stad:  de kathedraal en het kasteel. Zowel Cathedral Quarter als Castle Quarter bieden een mix van bekende winkelketens als onafhankelijke, plaatselijke shops. Fore Street is de plek waar je moet zijn voor kunst, handwerk en antiek en op regenachtige dagen kun je in het centrum van Exeter terecht bij twee overdekte winkelcentra: Princesshay en het Guildhall Shopping Centre.

Dag 4: Devon en Dartmoor

De Engelse provincie Devon is vol prachtige natuur. In de regio liggen vijf “Area’s of Outstanding Natural Beauty“, een UNESCO Biosfeerreservaat, een UNESCO Geopark, een onderdeel van UNESCO’s Werelderfgoed en twee nationale parken.

De geliefde badplaatsen Torquay, Paignton en Brixham aan de zuidkust van Devon worden samen de Engelse Riviera genoemd. Hier ligt ook het UNESCO Global Geopark waar bezoekers het unieke ecosysteem van het gebied kunnen bestuderen en er zich zelfs sportief in kunnen storten tijdens activiteiten zoals coasteering of kanovaren.

Anderhalf uur rijden vanaf de kust brengt je naar Dartmoor, het zuidelijk gelegen nationale park van Devon (Exmoor in het noorden is het andere). Het honderden vierkante kilometers grote, beschermde heidelandschap heeft vele kunstenaars en schrijvers  geïnspireerd. Zo liet Arthur Conan Doyle zijn verhaal The Hound Of The Baskervilles hier afspelen. Ook in de verhalen van Agatha Christie en de gedichten van Ted Hughes komt de natuur van Dartmoor geregeld voor.

Dartmoor is bij uitstek geschikt voor een actieve invulling van een vakantiedag. Het is er heerlijk wandelen, paardrijden en klimmen. Na afloop vul je de energiereserves weer aan in plaatselijke pubs zoals The Royal Oak of de Peter Tavy Inn die bekend staan om de goede speciaalbieren op de tap en hun streekgerechten. Wil je het echt helemaal in stijl van het graafschap houden, dan sluit je de middag af met een Devonshire Cream Tea.

De noordkust van Devon heeft een hele eigen aantrekkingskracht op bezoekers. Hier zijn vooral vogelspotters, liefhebbers van wildlife en surfers aan het juiste adres. In het gebied rondom Newquay liggen een aantal van de beste surfstranden van de Britse eilanden.

Dag 5: Cornwall

De laatste dag van deze korte trip brengt ons naar de uiterste westpunt van Engeland, naar het graafschap Cornwall aan de Atlantische Oceaan.

Een van de bekendste plekken van het graafschap is de ruïne van Tintagel Castle, strategisch gelegen op een landtong aan de oostkust van Cornwall. Volgens de overlevering is de mythische Koning Arthur geboren in dit kasteel dat dateert uit de 12e eeuw. Of dit nu waar is of niet, bezoekers raken ongetwijfeld betoverd door deze magische plek. De erfgoedorganisatie English Heritage beheert Tintagel en heeft een fraaie tentoonstelling ingericht met voorwerpen uit de honderden jaren geschiedenis van het kasteel.

Tip: Met een English Heritage Overseas Visitor Pass krijg je toegang tot Tintagel en meer dan 100 andere kastelen, landhuizen en tuinen in Engeland.

Veel nieuwer dan het kasteel, maar inmiddels al net zo’n icoon voor Cornwall is het Eden Project, op ongeveer een uur rijden van Tintagel. In de reusachtige, bolvormige ‘biomen’ die al je al van verre herkend, is het grootste overdekte regenwoud van de wereld gebouwd. Een prachtige plek voor tuin- en plantenliefhebbers, maar ook voor avonturiers: in een van de bollen hangt de langste en snelste zipline van Engeland. Naast het Eden Project kun je logeren bij een jeugdherberg van de YHA en kamperen. Vanaf 2021 staat er ook een hotel met 107 kamers.

Logeren tijdens jouw roadtrip

Tijdens een rondreis door zo’n historisch gebied is het natuurlijk leuk om ook een keer in een herberg vol geschiedenis te overnachten. Bij English Country Inns heb je een ruime keuze in Dorset, Devon en Cornwall.

In Exeter gaat het aanbod in accommodaties van boetiekhotels zoals het Southernhay House Hotel met zijn ontspannen sfeer tot de luxe van het viersterren Mercure Exeter Southgate dat onder andere een spa en een zwembad heeft. Beide liggen in het centrum van de stad. De hele dag op pad en de volgende ochtend weer snel de weg op? Denk dan aan Travelodge Exeter M5 dat, zoals de naam al aangeeft, direct aan snelweg A5 ligt.

Kijk voor meer opties op: VisitDorset | VisitDevon | VisitCornwall

Hoe kom je er?

Wil je de eigen auto meenemen dan zijn de ferry-overtochten van de Hoek  van Holland naar Harwich en van Calais naar Dover of de Eurotunnel de handigste opties. Vanaf Harwich is het iets meer dan vier uur rijden naar Weymouth, vanaf Dover doe je er ongeveer drieënhalf uur over. Kies je liever voor een fly-drive vakantie, dan bieden de luchthavens van Bristol, Heathrow en Gatwick  de beste toegang tot het zuidwesten van Engeland.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Landcodes weer aangepast: binnen Europa reizen is bijna onmogelijk geworden (Nieuwsblad.be)
 • Camper en Caravanwereld in de Expohal in Assen: ‘Een camper is niet truttig meer’ (DvhN)
 • Budget-kamperen: op het dak van deze Mini kun je slapen (Autovisie)
 • Toerismesector ziet olievlekwerking na negatief reisadvies voor provincies (Nu.nl)
 • Joakim organiseert schaatstochten in Zweden: ‘Ik hoop op een mooi winterseizoen’ (RTL)
 • How to get to the stunning Expo 2020 Dubai Lake (TimeOutDubai)
 • Doen in het Zwarte Woud, tips voor de regio Renchtal (Reisgenie)
 • Tentoonstellingen 2020-2021 om naar uit te kijken (Dagjeweg)
Verre fietsreizen maken met je hond: Hij doet het!

Weekendradio

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.