Reisbranche begint petitie tegen reisadviezen overheid

Reisadviezen die niet uniform zijn in Europa maken het moeilijk voor reizigers.
Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Wat weeg zwaarder: gezondheid of economie? De meeste mensen zullen in een reflex voor gezondheid kiezen, maar misschien ligt het toch wat moeilijker en heeft een goede economie ook effect op onze gezondheid. De reissector gaat in ieder geval naar Den Haag om te protesteren tegen de huidige reisadviezen. Hoe kijk jij er tegen aan? Verder vandaag o.a.:

 • Schiphol verplicht mondkapje op hele luchthaven
 • Streep door vakantie: Griekse eilanden op oranje
 • ‘Drenten zijn kampeerkampioenen van Nederland’

Vrijdag protest met rolkoffers in Den Haag

Reisbranche begint petitie tegen reisadviezen overheid 10
Het Binnenhof in Den Haag. Foto: Elkedagvakantie

Onder het motto ‘Reisbranche in geweer tegen reisadviezen’ is de reisbranche een petitie gestart voor heldere en genuanceerde reisadviezen. De huidige reisadviezen van Buitenlandse Zaken houden volgens de bedrijven geen rekening met de Nederlandse vakantieganger/consument en het voortbestaan van de reisbranche.

Tegelijk is een oproep gedaan aan medewerkers in de reisbranche om vrijdagmiddag 11 september (13.00-15.00 uur) naar Den Haag te komen met een rolkoffer. Het is niet de bedoeling een demonstratie te houden, maar door ludiek in het centrum rond te lopen met de rolkoffer aandacht te vragen voor de benarde situatie waarin de reissector zich bevindt. Hierbij wordt uiteraard de 1,5 meter afstand in acht genomen.
De dresscode is oranje, de kleur van het reisadvies waarmee Buitenlandse Zaken populaire vakantiebestemmingen op slot zet.

Griekse eilanden

Aanleiding is het recente reisadvies voor de Griekse eilanden, die dinsdag als geheel op kleurcode oranje werden gezet (alleen noodzakelijke reizen). De initiatiefnemers pleiten voor genuanceerde en meer gedetailleerde reisadviezen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk voor slechts zeven Griekse eilanden een gericht reisadvies gegeven.

‘We willen bereiken dat ook vanuit Nederland meer genuanceerde reisadviezen worden gegeven. Daarmee wordt voorkomen dat de vakantieganger en de reissector worden gedupeerd’, zegt initiatiefnemer Tom van Apeldoorn, uitgever van de vakbladen TravelPro en TravMagazine in Hilversum. ‘En leg aan de vakantieklant maar eens uit waarom je uit Nederland niet naar de Griekse eilanden zou mogen, terwijl Duitsers gewoon op Kreta op vakantie kunnen.’

Wereld op slot

‘Met ongenuanceerde reisadviezen die afwijken van de ons omringende landen gaat de wereld op slot. Niet alleen reizigers zijn hiervan de dupe, maar zeker ook de reisbranche, die al zo zwaar wordt getroffen door de coronacrisis.’

Om aandacht te vragen voor de benarde economische situatie van de reissector worden medewerkers uit die branche opgeroepen vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur naar het centrum van Den Haag te komen. Het is niet de bedoeling een demonstratie te houden, maar door rond te lopen met rolkoffers aandacht te vragen. Als een verdwaalde reiziger die niet meer weet waar hij naartoe moet… De hashtag voor deelnemers is #savetourism.

De petitie wordt later aangeboden in Den Haag, compleet met een cadeau, het spel Twister.

Reisbranche in geweer tegen reisadviezen: https://www.petities.com/reisadviezen_afstemmen_met_andere_landen_en_eenduidig_systeem_met_nuancering

ANVR dagvaart luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc

vliegtuigvleugel
Een vliegtuig onderweg. Foto: Elkedagvakantie

ANVR dagvaardt luchtvaartmaatschappijen om uitblijven restituties
Passagiers met losse vliegtickets, maar ook ANVR-reisbedrijven waarbij het ticket onderdeel uitmaakt van een pakketreis, hebben recht op terugbetaling van niet-uitgevoerde vluchten door luchtvaartmaatschappijen. Echter, diverse airlines gebruiken oneigenlijke excuses en laten lang, te lang op zich wachten. Voor ANVR-bedrijven is de maat vol en ligt via de rechtbank een eerste vordering klaar voor Royal Air Maroc.

​Airlines mogen de klant een voucher aanbieden bij een niet-uitgevoerde vlucht, maar moeten ook de keuze tot terugbetalen geven.
De Europese Commissie heeft luchtvaartmaatschappijen in mei hier nogmaals op gewezen. Veel luchtvaartmaatschappijen doen dit inmiddels, maar andere geven nog steeds geen mogelijkheid tot teruggave van het betaalde ticket. Uitgegeven vouchers worden tevens voorzien van de nodige reisbeperkingen.

Geen enkele teruggave

Eisen die luchtvaartmaatschappijen stellen, liggen onder andere in de sfeer van een voucher die alleen geldig is voor dezelfde passagier, op hetzelfde traject of op een datum die buiten het eerder geboekte hoogseizoen ligt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden zelfs geen enkele teruggave aan, ook niet na afloop van de voucherperiode, houden een deel van het bedrag in of berekenen normale annuleringskosten.

Klanten die rechtstreeks of via hun reisbureau of hun online reisaanbieder hebben geboekt, krijgen zo niet waar ze recht op hebben. Ook bij ANVR-reisorganisatoren geeft dit grote problemen; zij moeten bij pakketreizen (waar een vlucht vaak onderdeel van is) de klant een keuze geven. Voor klanten van een ANVR-reisorganisatie is acceptatie van een voucher veel makkelijker omdat, in tegenstelling tot vouchers die airlines uitgeven, de reisvouchers van ANVR-reisorganisaties gegarandeerd zijn door garantiefonds SGR.

Enkele dagen respijt

Als een klant terugbetaling in geld wil, of te zijner tijd van de SGR-garandeerde voucher, moet de reisorganisator de terugbetalingen wél hebben ontvangen van de leveranciers van de pakketreis, waaronder die van de luchtvaartmaatschappij.
Gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen hebben bedragen al terugbetaald of concrete toezeggingen gedaan. Maar bij een aantal andere airlines is dit niet het geval.
“Royal Air Maroc heeft van ons nog enkele dagen respijt gekregen om de dagvaarding te voorkomen, maar dat leverde niet het noodzakelijke resultaat en dus gaat de dagvaarding uit”, aldus Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR. “Zij zijn niet de enige helaas. Ook is ons geduld op voor Aeroflot, El Al, Air Transat en nog andere airlines.”

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Nederland kampeerland: 1 op 9 huishoudens heeft caravan of camper (RTL)
 • Nico en Leentje trekken met offroad caravan wijde wereld in (HLN* en op Facebook)
 • Gelukt: de Bassie & Adriaan-auto van Rob (34) heeft een nieuwe eigenaar (Omroep Brabant)
 • ‘Drenten zijn kampeerkampioenen van Nederland’ (Omroep Drenthe)
 • Streep door vakantie: Griekse eilanden op oranje (Telegraaf)
 • Zou jij voor een goedkope prijs op vakantie gaan naar een oranje gebied? (NPO Radio 1)
 • Reisadvies voor provincie Antwerpen aangepast naar code geel (BD.nl)
 • Schiphol verplicht mondkapje op hele luchthaven (Telegraaf)
Zo zwemmen ze op het drukste strand van Italië
+2

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.