Zebra’s op zondag: Dagje dierentuin, altijd leuk

Op de savanne in Emmen. Foto: Elkedagvakantie

Dagje dierentuin, altijd iets om je op te verheugen. En meestal genoeg ruimte en buitenlucht om overal de 1.50 m. aan te houden. In Burgers’ Zoo zijn nu twee jonge zebra’s te zien. En verder vandaag o.a.:

  • Zo bereiden wintersportgebieden zich voor op een corona-seizoen
  • Brabant en Den Bosch staan centraal in spannend boek
  • Speciale site over ‘wegdromen in de trein in Zwitserland’

Het harem in de dierentuin

Een zebra-jong in Burger’s Zoo

Twee zebraveulens van twee weken oud verkennen deze week de uitgestrekte savannevlakte van Burgers’ Zoo. In het Arnhemse dierenpark leeft een kudde Grantzebra’s die maar liefst zeventien dieren telt. De kudde bestaat uit drie verschillende harems, die elk geleid worden door een hengst met steun van een alfamerrie in de harem.

Vanwege de grote zebragroep worden er gemiddeld vier tot vijf zebra’s per jaar geboren in Arnhem. Om inteelt te voorkomen, verhuizen met enige regelmaat Arnhemse dieren naar collega-dierenparken in heel Europa. Grantzebra’s zijn groepsdieren, die binnen de grote kudde in afzonderlijke harems leven. Zo’n harem wordt geleid door een hengst, waarbij de alfamerrie in de harem hem assisteert.

Kapers op de kust

Jonge mannetjes worden na enkele jaren als ze geslachtsrijp beginnen te worden door hun eigen vader uit de harem verjaagd. Deze jonge dieren zoeken vaak elkaars gezelschap op en vormen zogenaamde vrijgezellengroepen. Wanneer de vrijgezellen zich groot en sterk genoeg wanen, proberen ze zebramerries te schaken om zelf een harem te vormen. Een haremhengst houdt de vrouwtjes en jongen in zijn harem dus constant nauwlettend in de gaten.

Oost-Afrikaanse savanne in Arnhem

Grantzebra’s zijn typerende bewoners van de Oost-Afrikaanse savanne. Naast de zebra’s leven in Arnhem ook Rothschild giraffen, basterdgemsbokken, ellips waterbokken, Beisa oryxen, witbaardgnoes en breedlipneushoorns op de uitgestrekte vlakte. Verder zijn in Burgers’ Safari leeuwen en cheeta’s in afzonderlijke verblijven te bewonderen.

Boek brengt spanning naar straten van Den Bosch

Vers van de drukpers en in een oplage van meer dan 10.000 exemplaren. Het Brabants Boek Present werd deze week onder grote belangstelling gepresenteerd in de thuisstad van schrijver Jeroen Thijssen. 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt maken voor de tweede keer deze literaire actie in de provincie mogelijk. Van zaterdag 5 t/m zondag 13 september 2020 wordt dit boek gratis meegegeven aan lezers in 61 Brabantse boekwinkels. 

De omslag van het boek dat zich in Brabant afspeelt. Foto: PR


Met De terugkeer schrijft Thijssen een intrigerend familieverhaal dat speelt in Brabant. Vanaf pagina één neemt hij de lezer mee naar de straten van de binnenstad van Den Bosch waar hij zelf ook woont en werkt. Bezoekers van boekhandel Adr. Heinen werden getrakteerd op een gesigneerd exemplaar van het Brabants Boek Present, een ontmoeting met de auteur en een optreden van sopraan Laetitia Gerards. 

Boekhandelaar André Stikkers: ,,Jeroen Thijssen is een veelzijdige Bossche auteur die het vermogen heeft om niet voor de hand liggende onderwerpen in prachtig proza toegankelijk te maken voor een breed publiek.” Lezers in Noord-Brabant die voor €12,50 boeken aanschaffen in de boekwinkel krijgen het geschenk gratis aangeboden. 

Over het boek 

Wanneer Simon naar Nederland komt om afscheid van zijn stervende moeder te nemen, ziet hij voor het eerst sinds vijfentwintig jaar zijn broer en zus terug. Na de mysterieuze dood van hun vader viel het gezin uit elkaar en emigreerde Simon naar Indonesië. Aan het sterfbed van zijn moeder kan Simon zijn broer Thieu niet langer uit de weg gaan. Welke rol speelde hij eigenlijk bij de dood van hun vader? En wat is er gebeurd in de schuur? 

Over de schrijver

Jeroen Thijssen (1959) is historicus, schrijver en journalist. Hij schreef onder andere voor het magazine Kassa en meer dan vijftien jaar voor dagblad Trouw. Eerder schreef hij de romans Broeder (2007) en het veelgeprezen Solitude (2014). In zijn laatste boek Hazer (2017) beschrijft hij hoe de kraakbeweging zijn eigen ondergang tegemoet gaat en het moeizame verloop van de opbouw van een gemeenschap in de jaren tachtig. Boeken van Thijssen stonden op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Brusseprijs.
 
Deze editie van het Brabants Boek Present komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Vorig jaar werd het eerste present geschreven door de Eindhovense schrijver Henk van Straten. Het doel van de actie is om Brabants literair toptalent een kans te geven nieuw werk te schrijven, bedoeld voor een groot publiek in de provincie.

In het kort – nieuwsoverzicht

Zebra’s geboren in Burgers’ Zoo

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.