Kijk naar Waldemar als ‘Kuifje in Afrika’ op tv

Afrika wordt per motor verkend.
Waldemar gaat voor zijn programma op de motor door Afrika. Foto: BNNVARA

Waldemar Torenstra reist op de motor met zijn camera- en geluidsman door 12 Afrikaanse landen voor een nieuwe reeks op tv bij BNNVARA. De serie start op zondag 18 oktober 2020.

Kunnen we de manier waarop we in het Westen naar Afrika kijken omdraaien? Waldemar neemt de kijker mee op een avontuurlijke roadtrip door Afrika, van Kaapstad naar Caïro. Op zijn motor reist hij ruim 16.000 kilometer door twaalf landen. Hij gaat op zoek naar onbekende verhalen en bijzondere ontmoetingen om ons beeld over dit enorme continent te verrijken. Wat kunnen wij leren van deze landen, hun tradities, levensinstelling en onwaarschijnlijke aanpassingsvermogen? Ondersteboven van Afrika is vanaf zondag 18 oktober om 20.35 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Stripverhaal Kuifje

Waldemar: ‘Als kind kwam ik voor het eerst in aanraking met het Afrikaanse continent door de strip ‘Kuifje in Afrika’, maar toen ik deze opnieuw las, merkte ik dat de clichés daarin vandaag de dag echt niet meer kunnen. Vanaf toen werd dat mijn insteek: kunnen we een nieuwe ‘Kuifje in Afrika’ maken? Het werd in elk geval een van de heftigste en mooiste tochten die ik ooit gemaakt heb, waarin ik heel veel heb geleerd dat ik graag wil delen.’ 

Reis van 60 dagen

In 60 dagen reisden Waldemar en zijn camera- en geluidsman van Zuid-Afrika naar Egypte via Namibië, Soedan, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Oeganda, Rwanda, Zuid-Sudan, Ethiopië, Kenia en Sudan. In de eerste aflevering duikt Waldemar in de geschiedenis van Zuid-Afrika en ontdekt dat de rol die Nederlanders daar hebben gespeeld heel anders is dan we op school hebben geleerd. Hij ontmoet zwarte, gekleurde en witte Afrikanen en hoort zo de verschillende visies op wat de ‘regenboognatie’ Zuid-Afrika zou moeten worden. Lukt het ze om er samen uit te komen? En over hun eigen afkomst heen te stappen? Dus ook over ‘je witte schuldgevoel’, zoals hij te horen krijgt? 

Genocide

Verder in de serie stuit Waldemar op een onbekend maar pijnlijk genocide verhaal in Namibië, waarbij de Herero-stam door de Duitse kolonisten grotendeels is omgebracht, ruim een eeuw gelden. We zien ook wat de San, de oerbewoners van het continent, doen om hun cultuur in stand te houden in het moderne Afrika. In Botswana is Waldemar onder de indruk van de overweldigende natuur. Olifanten worden door boeren doodgeschoten, omdat zij hun oogst verwoesten. In Zambia ziet Waldemar hoe het koloniale verleden er nog steeds voor zorgt dat er koper uit het land wordt gevoerd, maar ook hoe een vrijwel vergeten vrouwenritueel weer aan populariteit wint.

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Het natuurlijk altijd even de vraag hoe je er moet komen, maar Tsjechië beroept zich op zijn prachtige herfstkleuren rond deze tijd van het jaar. Dat wordt dan meteen gecombineerd met heerlijke gerechten. Kijk maar hoe je dat in je ‘herfstvakantie-aanvalsplan’ kunt vatten.
  • De Nederlandse Reisopera reist weer door het land. Tot medio december brengen ze de pocketopera La bohème. In totaal is de voorstelling in 9 plaatsen te zien. Waar?
  • ‘Give me a breath of fresh air’ is een hartekreet van Engelsen op dit moment. Al die uren opgesloten in je eigen huis valt ook niet mee. Zij boffen daar maar, met dit prachtige stukje natuur.
  • We hebben het weer teruggelegd: Ons plan om dit najaar naar Lissabon te gaan. En eerlijk is eerlijk, Transavia betaalde de reissom binnen 2 dagen terug! De reden: Het gebied en en rond de Portugese hoofdstad kleurt steeds verder oranje. Geen fijne start van een vakantie. Maar het plan blijft bestaan en hier hebben we vast wat inspiratie.
  • Sympathiek van Qatar Airways. Daar geven ze duizenden vliegtickets weg aan leerkrachten. Natuurlijk het medisch personeel heeft het stevig voor de kiezen gehad, maar gum de juf en meester niet uit! Die heeft het bepaald niet makkelijk gehad met de snelle omschakeling die nodig was.
  • Ben je een type van vaste gewoonten? Dan moet je er toch rekening mee houden dat de Vakantiebeurs in Utrecht dit jaar niet in de traditionele januari-maand gehouden wordt. Maar niet getreurd, hij wordt wel gehouden in 2021!

Genieten van A Life on Our Planet

+2

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.