Een aanvalsplan voor Londen...
Benut je geld en tijd optimaal – 30 tips voor een paar dagen in de Britse hoofdstad


*Een foto voor The London Eye, een nieuw icoon waarmee de stad wil aangeven dat het niet alleen op het verleden gericht is, maar ook oog heeft voor de toekomst. (copyright Solo Media)

door Sander Lindenburg - september 2007

Londen is verschrikkelijk duur, zeiden twee collega´s onafhankelijk van elkaar toen ik ze vertelde dat ik een paar dagen naar de Engelse hoofdstad zou gaan.  “Voor een bier tel je zo drie pond neer”, zei de een.  “Een paar dagen met mijn dochters kostte met net zoveel als een hele zomervakantie”, reageerde de ander.  “Londen is duur”  bevestigt Jan Molenaar, pr-medewerker voor Nederland van  VisitLondon, onomwonden.  Maar er moet toch een mogelijkheid zijn om ook voor weinig geld te genieten van de Engelse gastvrijheid? Een uitdaging voor het Britse verkeersbureau om in een rondgang door de 24 uur per dag bruisende stad aan te tonen dat Londen “value for money” biedt. Hier is het aanvalsplan.

1.)Bepaal  reeds thuis hoeveel geld je voor deze vakantie wilt uitgeven. Onbeperkt flappentappen of zwaaien met een creditcard laat de rekening al snel oplopen.  Beter is jezelf een dag-budget te stellen. En probeer er een sport van te maken voor minder geld hetzelfde of meer te krijgen (voeding, kleding, attractie, plezier)

2)Maak en print een lijstje met een omrekentabel voor de Britse ponden, zodat je snel kunt zien hoeveel euro tien pond bijvoorbeeld is. Dat maakt dat je een leuk souvenir minder makkelijk koopt omdat het product niet in verhouding staat tot de prijs die er voor gevraagd wordt.

3)Vlieg met een budgetmaatschappij of maak gebruik van een last-minute-aanbieding. Zelf vloog de redactie van Elke Dag Vakantie met BMI. Aangename fauteuils, een vriendelijke Engelse bemanning en bij vertrek al een (gratis) Britse krant zodat je in Amsterdam al in vakantiestemming komt (Een groot deel van de vlucht daardoor met medepassagiers gediscussieerd over de verdwenen Madeleine, die mogelijk op de rug van een Marokkaanse gezien zou zijn. Is dit optimaal photoshoppen? En bovendien blijk je dan in een flits overal kleine Madeleines te gaan zien als je in mensenmassa’s loopt). BMI heeft 75 vliegtuigen en is daarmee de op één na grootste luchtvaartmaatschappij die vliegt op Heathrow.

4)Reis in Londen met de Oyster of Travelcard waarmee je goedkoper per ondergrondse of bus reist. Het is een openbaarvervoers-chipknip die wij binnenkort ook in Nederland krijgen. Je kunt de kaart op allerlei punten opladen en bent er veel voordeliger mee uit dan het kopen van losse kaartjes

5)Kies je hotel thuis al via internet. Ook hotels gaan – net als de vliegmaatschappijen die niet meer automatisch koffie aan boord uitdelen – beknibbelen op allerlei zaken zodat hun prijzen op het eerste gezicht er lager uitzien. Elke Dag Vakantie kwam in het Premier Travel Inn hotel (www.premiertravelinn.com) terecht. Prijs voor een 2-persoonskamer: 99 pond (geldt het hele jaar door).  Het hotel ligt echt midden in het centrum van Londen, linksaf bij de uitgang en je staat na 150 meter lopen bij de London Eye (het enorme reuzenrad) . Van buiten is het het gruwelijkste en ongezelligste hotel dat we ooit gezien hebben; het zou zo een kantoor van een Oostblok-geheimedienst kunnen zijn, maar binnen blijkt het ongezellige  pand gevuld met ruime en moderne kamers: keurige badkamer, ruim en aangenaam 2persoons bed, tv met tien kanalen en een waterkoker met een schaal met oploskoffie en theezakjes. Wie zijn laptop meeneemt kan tegen betaling ook internetten: Denk dan wel om de speciale stekkers die je nodig hebt in Engeland. Je kunt ze in het winkeltje aan de overkant van het hotel kopen voor  6,99 pond, maar thuis kopen bij de ANWB zal ongetwijfeld goedkoper zijn.

Deze foto's zijn groot te klikken


* Aan de Theems is een expositie ingericht rond Starwars. Aan het eind mag je zelf met de speciale zwaarden een schijngevecht houden.

*Tijdens het bezoek van Elke Dag Vakantie aan Londen werd het nieuws beheerst door de look-a-like Madeleine die in Marokko gezien zou zijn.

* Het blijft wennen in Londen dat het verkeer van een totaal andere kant komt. Niet zomaar op straat stappen dus!

*Het metro-stelsel onder Londen is fantastisch. Je kunt snel van de ene kant van de stad naar de andere. Als je gebruik maakt van Oyster Card kun je er veel voordeliger reizen met het openbaar vervoer.

*Je zult wel moeten accepteren dat het bij tijd en wijle druk is in de Metro, maar ze rijden vrijwel elke drie minuten, dus een volgende is al onderweg!

*De hotelkamer in Premier Travel Inn midden in het centrum van Londen.

6) Je kunt heel voordelig overnachten op de schoolcampus. Daarbij moet je dan natuurlijk geen hotelfaciliteiten verwachten:  www.venuemasters.com

7)Voor goedkope restaurants of voor gratis attracties zijn er allerlei boeken in de handel, maar wij hebben daar altijd een dubbel gevoel bij: Geeft je tien euro uit voor een boek dat je maar 1 x gebruikt. Die tien euro kun je dan ook voor leuke dingen benutten.  Tips voor goedkoop eten tussen de middag:  Er zijn heel veel Tesco Expres supermarkten waar je broodjes en drinken kunt halen voor een prijs waar je dat nergens anders doet. Het opeten kan dan in een van de vele parken. En avondeten kun je het beste (zoals in elke grote stad) in de ring direct buiten het centrum zoeken. In Engeland geldt dan nog eens dat je het best op zoek kunt naar Chinees of Aziatisch eten. Op borden aan de straat of – ook opmerkelijk – of op borden die opgehouden worden door mensen die daar speciaal voor ingehuurd worden, staat de prijs voor een menu duidelijk vermeld. Op veel plekken kun je onder de 9 pond per persoon eten. Als je je dan inhoudt met het drinken hoeft de prijs niet op te lopen. Elke Dag Vakantie ging eten bij Rock And Sole Plaice in Covent Garden: een Fish and chips-zaak die stamt uit 1887 en die op zijn menukaart beweert een rol in de oorlog gespeeld te hebben. In dezelfde nu als aquarium beschilderde kelder waar je kunt eten zaten tijdens de oorlogsjaren de fish- and chipsbakkers te overleggen welk gebombardeerd deel van Londen er het ergst aan toe was en waar zij dan voor moesten zorgen. www.rockandsoleplaice.com

8) En dan wil je natuurlijk wat gaan zien in Londen. Als je er over nadenkt zijn er veel mogelijkheden om je te vermaken. Een topper vinden we de National Gallery. Een gigantisch museum met allerlei kunstvormen dat (voor iedereen) gratis toegankelijk is. De Britten hebben dat beter geregeld dan wij met ons Rijksmuseum bijvoorbeeld; want daar mag je maar tot je 18e gratis in.

9)Maar er zijn ook aparte gratis dingen om te doen en waardoor je ook meteen thuis een leuk verhaal hebt. Zo mag je de zittingen van het Britse parlement bijwonen of bij een rechtszaak aanwezig zijn. Dat laatste heeft de redactie van Elke Dag Vakantie gedaan. De rondgang door het enorme klassieke gerechtsgebouw (je kunt zelf zoeken naar de zittingen die gaande zijn en waar je bij wilt zitten op de publieke tribune) is indrukwekkend en de zitting die wij bijwoonden was vermakelijk. Het lijkt of je kijkt naar een aflevering van Spitting Image en alsof John Cleese met een pruik op opeens uit een hoek zal komen. Op de voorgrond zitten twee bodes, die iedere keer als ze de zaal in en uit gaan plichtmatig een onderdanig hoofdknikje naar de rechter (moeten) maken, die zich stierlijk vervelen en bijna in slaap vallen. Leuk om te zien. Je mag alleen niet fotograferen in de rechtbank (net als bij ons).

10)Voor het parlementsgebouw ligt een plein met allerlei standbeelden van politici. Vooraan dat van Winston Churchill en sinds kort staat Nelson Mandela er ook bij. De Zuid-Afrikaan kwam zelf naar Londen om zijn evenbeeld te onthullen. Zo’n rondje is boeiend en kost niks.

Lees verder: deel 2, deel 3 - volgende

Deze reportage kwam tot stand met medewerking van:  Jan Molenaar/VisitBritain, De vlucht werd mogelijk gemaakt door de medewerking van bmi: www.flybmi.com . De persreis ter plekke was op uitnodiging van Visit London: www.visitlondon.com/fl/nl/ . De Oyster Card werd beschikbaar gesteld door VisitBritain, die ze ook verkoopt: www.visitbritaindirect.com/nl-nl/.  Meer informatie over voordelig(er) naar Londen: www.visitlondon.com/people/budget/

Deze foto's zijn groot te klikken


*Een Bobby houdt de wacht voor de parlementsgebouwen. Als er een zitting is kun je die als publiek bijwonen.
 

*Dit is het uitzicht  van de agent hier naast: Een plein met beelden met allerlei beroemde politici. Hier staat Nelson Mandela, die er in 2007 een plek kreeg.

*Aanvankelijk zouden alle rode telefooncellen verdwijnen uit Londen, maar het lijkt wel alsof er nu steeds meer komen.

*Londen staat bol van de tradities. Hier de wacht te paard.

*Het gerechtsgebouw in Londen. Je kunt er na een controle van je tas zo naar binnen lopen.

*Een veel voorkomend beeld in Londen. Mensen die de hele dag met borden midden op straat staan om de aandacht te vragen voor restaurants.
 

Startpagina | Reageren?

Copyright text & photo's Solo Media - Zwolle - The Netherlands

 

Hit Counter