Werken in de toeristische sector - interviews & vacatures - Elke Dag Vakantie.nl

Vakantie op kosten van de baas
Nanouk Sabel - VisitSweden.com - 2007
*Nanouk Sabel in het land waar ze zo van houdt: Zweden. (Copyright Solo Media)

door Sander Lindenburg - juni 2007

Baan: Pr-manager Visit Sweden
Naam: Nanouk Sabel (35)
Woonplaats: Weesp


Wie een baan zoekt in de toeristische sector kan alle kanten op. Door het aantrekken van de economie wordt wereldwijd weer meer geld aan reizen uitgegeven, dus zijn er ook meer banen in die branche. Je kunt receptionist worden op een camping of activiteitenbegeleider, maar je zou ook een héél vakantieland ineens kunnen vertegenwoordigen. Door te gaan werken bij een verkeersbureau; een organisatie die in Nederland zorgt voor informatie over het “thuisland”. Nanouk Sabel heeft zo’n baan. Zij werkt bij Visit Sweden, dat Zweden bekender wil maken als vakantiebestemming.
“Wij gebruiken de naam Verkeersbureau niet meer, omdat dat een verkeerde indruk wekt. De mensen kunnen niet meer bij ons langskomen om foldermateriaal op te halen. We hebben nog wel een consumentenservice, maar daarbij maken we gebruik van internet, e-mail, catalogi, beurzen en de telefoon”.

Wereldwijd werken er zestig mensen voor Visit Sweden: “We zitten niet in alle landen, maar bijvoorbeeld wel in China, Amerika en Rusland”. Haar taak is bijvoorbeeld door reizen voor journalisten naar Zweden te organiseren het Nederlandse publiek te informeren over bijzonder plekjes en activiteiten in het Scandinavische land. “We richten ons vooral op families die actief in de natuur bezig willen zijn en op wat in ons werk ‘Whops’ genoemd worden: Wealthy Healty Old People(s)”. Tot het genoegen van Nanouk, die sinds maart 2006 voor Visit Sweden werkt, neemt de belangstelling voor Zweden vanuit Nederland de laatste tijd toe. “De meeste buitenlandse bezoekers komen echter uit Duitsland, daarna de Britten en op de derde plek de Nederlanders, gevolgd door de Fransen en Spanjaarden”.

Nanouk Sabel in bearpark - Copyright Solo MediaNanouk organiseert zo’n veertig reizen voor journalisten per jaar (voor groepen, maar ook individueel). “Het is geen 9 tot 5 baan. Je moet van reizen houden en uiteraard van Zweden”. Dat is voor haar geen probleem. Zij heeft een Zweedse moeder die met een Nederlander trouwde. “De taal heb ik echter pas later geleerd toen ik van mijn 19e tot mijn 21e onder andere als au pair in Zweden ben gaan werken. Hierdoor ken ik Nederland en Zweden heel goed, dat is een voordeel voor dit werk”. Daarnaast moet je kunnen schrijven, goed kunnen netwerken, goed met mensen kunnen omgaan, creatief zijn en kunnen improviseren. “En vooruit plannen. Volgend jaar viert de schrijfster Selma Lagerlöf van Nils Holgersson een jubileum en dan moet je daar nu al dingen voor organiseren. Zo willen we bijvoorbeeld graag verhalen in bladen hebben die vrouwen lezen omdat we weten dat vrouwen de beslissers zijn waar de vakantie dit jaar naar toe gaat”.
Het is volgens haar leuk werk, vooral ook omdat Nederlanders – mede dankzij succesvolle Zweedse bedrijven als Ikea en Volvo – positief reageren op het land. “Je hebt hier echte Zweden-fans en behalve Frankrijk - de Francofielen - zijn er niet veel andere landen die dezelfde emotie oproepen”.

Nadeel van het werk is dat het veel tijd kost. “Ik ben in vaste dienst en krijg voor 32 uur per week betaald, maar ik werk veel meer uren, dus de balans vrije tijd en werk is soms wel eens zoek”.

Meer informatie over werk in deze branche via www.antor.nl "Association of National Tourist Office Representatives" (Antor) in Nederland, is een vereniging van dertig nationale verkeersbureaus. Deze (toerisme) vertegenwoordigers representeren landen vanuit de hele wereld, met zeer verschillende eigenschappen, natuurlijke rijkdommen, geografische kenmerken en cultureel erfgoed. Deze vrijwillige, niet-politieke organisatie is opgericht in 1975 om de gemeenschappelijke belangen van de verschillende leden ten opzichte van de verschillende doelgroepen te vertegenwoordigen. Het uiteindelijke doel is het stimuleren van het uitgaande toerisme vanuit Nederland.

SL22092007
 

 

[startpagina Elke Dag Vakantie.nl]

 

Nedstat Basic