Herinneringen aan mosterd uit Utrecht

>Herinneringen aan mosterd uit Utrecht 9
Aan smaakmakers is tegenwoordig geen gebrek. Dat was vroeger anders, toen specerijen nog ‘peperduur’ waren. Ruim voor handen en relatief eenvoudig te maken was mosterd. Van de snel groeiende plant de zaadjes oogsten, een nachtje weken in azijn, pletten, omroeren en klaar is de smaakmaker in zijn eenvoudigste vorm. Op brood en bij vlees, vis, aardappels, groenten, overal at men mosterd bij, die bovendien de spijsvertering bevorderde van (toentertijd meestal) erg vet eten. In het Volksbuurtmuseum Wijk C aan de Waterstraat 27 in Utrecht is van 1 juni tot en met 2 september de tentoonstelling ‘Sapper de malle mosterdpot! Mosterd uit Utrecht’ te zien. Dankzij fondsen en particuliere gevers verwierf het Volksbuurtmuseum eind 2006 een bijzondere collectie objecten, foto’s en reclamemateriaal van Van Rijn’s Mosterdfabriek. Deze fabriek stond aan de Nieuwe Kade in Wijk C van 1876 tot 1965. In de tentoonstelling is voor het eerst een kort, maar bijzonder filmpje over mosterdproductie te zien, uit het midden van de vorige eeuw. Wijk C’(st)ers die zelf in de fabriek werkten vertellen over hun ervaringen. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen desgevraagd vijf verschillende diverse soorten mosterd proeven en deze zijn ook te koop in het museum. (Bron: Persbericht)

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.