>Rommelmarktseizoen in Ardennen begint

>Natuurlijk ga je naar de Ardennen voor de mooie natuur en het lekkere eten, maar de Nederlandse toerist gaat ook graag voor de vele rommel- en antiekmarkten die er worden georganiseerd. Sommige markten vinden elke week plaats, vaak op zondag, andere markten worden enkele malen per jaar gehouden, zoals de rommel- en antiekmarkten in Ciney, Libramont, Marche-en-Famenne en Temploux. Het is een populair uitstapje in de Ardennen en de belangrijkste data zijn inmiddels bekend. Met Pasen start het rommelmarkt seizoen in Ciney en Redu.
Met Pasen staat in Ciney, vlakbij Dinant, de rommelmarkt elk jaar op de kalender. In hallen maar ook buiten op een uitgestrekt terrein staan honderden verkopers met kunst, antiek en rommel. Duizenden bezoekers komen erop af, op zoek naar een mooie vaas, een andere eettafel of een aanvulling op de verzameling beeldjes. In juli en oktober volgen in Ciney rommel- en antiekmarkten.
Ook met Pasen wordt in boekendorp Redu het jaarlijkse boekenfeest gehouden met een slinger van kraampjes door het gezellige kleine dorpje dat vol staat met boekhandels maar ook met allerlei restaurants en cafés voor een lekkere Belgische tussenstop. Verderop in het jaar, namelijk de eerste zaterdag van augustus, viert Redu altijd de hele dag en nacht het feest van het boek. In de grote overdekte beurshallen van Libramont, ten zuiden van Dinant en iets ten noorden van Bouillon, volgen in de loop van het jaar nog veel andere antiek-, rommel- en kunstmarkten, met Pinksteren, rond 15/8 (Maria Hemelvaart, een feestdag in België), in oktober en in november.


Extra bijzonder zijn de rommelmarkten in Marche-en-Famenne en in Temploux. In Marche-en-Famenne, niet ver van Durbuy, wordt op 15 augustus (Marie Hemelvaart, een officiële vrije dag in België) altijd de zogenaamde Marché 1900 gehouden. Een bonte markt met ambachtslieden, rommel- en antiek maar ook streekgastronomie, marionettentheater en muziek. Wat het echt bijzonder maakt is dat de marktlieden gekleed zijn in kostuums van rond 1900. Daarmee is de ‘antieke’ sfeer helemaal verzekerd! Tenslotte is Temploux inmiddels beroemd met de jaarlijkse antiekmarkt die van zaterdagochtend tot zondagmiddag duurt en de hele nacht doorgaat. 1500 exposanten in een 6 kilometer lange slinger van kraampjes, gewoon onder de blote sterrenhemel.
Er zijn overigens ook overal wekelijkse rommel- en antiekmarkten die door veel trouwe bezoekers in de agenda worden gezet. Zoals in Luik op vrijdagochtend (vlooienmarkt) en op zondagochtend (La Batte gewone markt). In Namen, Spa en Bomal wordt elke zondagochtend rommelmarkt gehouden en als je toch vakantie viert in de Ardennen, dan is dat een leuk uitstapje op zondagochtend.

Info: www.expolibramont.com, www.temploux.bewww.cineyexpo.be, www.redu-villagedulivre.be, www.maisontourisme.nassogne.marche.be, www.ftpn.be,

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.