Strijd tegen smoken in de sneeuw

Strijd tegen smoken in de sneeuw 8
Per jaar laten rokers miljoenen peuken achter in de wintersport gebieden. Het is een bekend probleem in de Alpenlanden. De Scandinavische wintersportgebieden worden steeds populairder en het is zaak om een dergelijk probleem te voorkomen. Als eerste reisorganisatie in Nederland neemt Scandinavian Wintersports het initiatief om dit onder de aandacht te brengen. Scandinavian Wintersports ondersteunt actief de wintercampagne van Barkadera tegen “zwerfafval peuken op pistes”. Zij geeft speciaal daarvoor ingekochte zak-asbakjes aan haar rokende klanten. Naast het schoonhouden van haar eigen reisbestemmingen, hoopt de organisatie dat andere reisorganisaties dit voorbeeld zullen volgen.

Een sigarettenpeuk vervuilt circa 8 liter water en is biologisch vrijwel niet afbreekbaar. Als de sneeuw smelt komt de vervuiling via het bergwater in beekjes terecht en uiteindelijk in de grote rivieren. Daarnaast zien dieren de sigarettenpeuken voor voedsel aan.

Al sinds 2006 ondersteunt Scandinavian Wintersports een soortgelijk initiatief van Respect the Mountains. Deze organisatie maakt de wintersporter bewust van de kwetsbaarheid van de wintersportgebieden en van de simpele manieren om de impact van de wintersporter zo klein mogelijk te houden. Naast bewustwording vindt Scandinavian Wintersports het nu tijd om actie te ondernemen en de daad bij het woord te voegen. “Voorkomen is beter dan genezen”, aldus René Köhler, directeur van Scandinavian Wintersports.

Het ‘peukenprobleem’ beperkt zich niet alleen tot de skipistes. Scandinavian Wintersports organiseert reizen naar Lapland, waarbij een bezoek aan skipistes ‘slechts’ onderdeel is van een complete winterbeleving. Tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld de rendierhouder mogen geen peuken op de grond terecht komen, want de rendieren zien sigarettenpeuken ook aan voor voedsel. Tijdens de sneeuwschoenwandeltochten die Scandinavian Wintersports organiseert in samenwerking met het Pyhä-Luosto National Park, is bewust met de natuur omgaan een belangrijk thema. De zak-asbakjes ondersteunen dit thema op een zinvolle en ludieke wijze.

De ANWB juicht het initiatief van Scandinavian Wintersports toe. Door de zak-asbakjes wordt de roker een alternatief geboden voor het op de grond gooien van peuken. “Het stimuleert maatschappelijk voorbeeldgedrag en draagt bij aan schonere wintersportgebieden” aldus Guido van Woerkom, hoofddirecteur ANWB.

Meer informatie: www.scandinavianwintersports.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.