200 jaar biergartens in Beieren

200 jaar biergartens in Beieren 8

Voor de 200ste keer zijn de biergartens geopend in Beieren

Voor de 200ste keer is in Duitsland het biergartenseizoen geopend. De biergartens komen oorspronkelijk uit München en omgeving. Vroeger mocht er alleen in de wintermaanden bier worden gebrouwen. Om ervoor te zorgen dat het bier langer houdbaar was, werd het in vaten in de kelder opgeslagen. Er werden kastanjebomen boven de kelders geplant om voor meer schaduw te zorgen. De tuinen die zo ontstonden gebruikten de bierbrouwers om hun bier te verkopen en later ook eten, vandaar de naam biergarten.

De lokale herbergiers vonden dit alleen niet zo’n goed idee. Daarom ging in 1812 de ‘biergartenverordening’ in: wie zijn biertje buiten wilde drinken, moest zelf zijn brood meenemen. Het was het begin van een traditie die nog steeds bestaat en die kenmerkend is voor de ongedwongen Beierse gezelligheid. Tegenwoordig mogen er gelukkig ook weer lekkernijen worden geserveerd onder het dichte loof van de kastanjes, zoals Obazda: een romig maar lekker pittig Beiers kaasje.

Maar niet alleen de Duitsers genieten van de Beierse gezelligheid, ook buitenlandse bezoekers weten het te waarderen: voor maar liefst 93 procent vormt het lekkere eten en drinken een aanleiding om naar Duitsland op vakantie te gaan. Daarnaast kiest 60 procent voor een vakantie in Duitsland kiest vanwege de sfeer en uitstraling, zo blijkt uit de recente Kwaliteitsmonitor. Daarmee vervullen biergartens een belangrijke rol in het toeristische imago van Duitsland, aldus Petra Hedorfer, directeur van de Deutsche Zentrale für Tourismus in Frankfurt.

Het fenomeen biergarten is niet tot Beieren beperkt gebleven. Ook in Hamburg, Dresden, Düsseldorf en vele andere steden in Duitsland ontmoeten bewoners en toeristen elkaar aan de karakteristieke lange tafels. De grootste biergartens zijn echter nog steeds in München te vinden, zoals de Hirschgarten in Nymphenburg met 8.000 zitplaatsen, de Augustiner met 5.000 plaatsen en de Paulaner bij de Nockherberg met 4.000 plaatsen. Wie het liever kleinschaliger wil, kan kiezen uit nog 107 biertuinen in München

In het Bier- en Oktoberfestmuseum in München is er van 20 april t/m 1 september een speciale tentoonstelling gewijd aan het 200-jarig jubileum. Op 23 juni nodigen de Münchense brouwers bierliefhebbers uit voor een speciale brouwersdag op de bekende Viktualienmarkt. In veel biergartens in München en Beieren wordt het jubileum gevierd met blaasmuziek en traditionele dansen. Meer informatie over het biergartenjubileum vind je op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.