Bekijk spullen Nederlandse passagiers Titanic

Deze anichkaart is door een Nederlandse passagier van de Titanic naar zijn zoontje gestuurd en nu te zien in de tentoonstelling. Foto: Amsterdam EXPO.

Deze ansichtkaart is door een Nederlandse passagier van de Titanic naar zijn zoontje gestuurd en nu te zien in de tentoonstelling. Foto: Amsterdam EXPO.

De tentoonstelling ‘Titanic: The Artifact Exhibition’ is vanaf vandaag te zien in Amsterdam EXPO. Naast authentieke objecten afkomstig uit het wrak van de Titanic, krijgt het museum persoonlijke bezittingen van de drie Nederlanders aan boord in bruikleen. De nabestaanden werken graag mee aan de tentoonstelling, ter nagedachtenis aan hen die omkwamen tijdens de ramp met ‘het onzinkbare schip’. Het gaat onder meer om persoonlijke correspondentie van eersteklas passagier jonkheer George Reuchlin en tweedeklas passagier Hennie Bolhuis. Van derdeklas passagier Wessel van der Brugge zijn enkel de verhalen bewaard gebleven

George Reuchlin
George Reuchlin was de 37-jarige directeur van de Holland Amerika Lijn. Van deze familieman krijgt Amsterdam EXPO onder meer ansichtkaarten en een telegram gestuurd vanaf de Titanic, in bruikleen. Aan zijn vijf jaar oude zoon Henri stuurde Reuchlin een ansichtkaart met een afbeelding van de Titanic. Hij schreef onder meer ‘Vind je dit geen mooie boot met vier schoorsteenen. Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis.’Op zondag 14 april om 18:15 uur stuurde hij het laatste telegram naar zijn gezin, een paar uur later kwam de Titanic in aanvaring met de ijsberg.

Hennie Bolhuis
De 27-jarige Hennie Bolhuis werkte als kok in het à la carte restaurant aan boord van de Titanic en liet een koffer met onder meer zijn kookboek achter in Southampton, Engeland. Na zijn dood werd deze teruggestuurd naar zijn familie in Groningen. Het kookboek wordt nu getoond in Amsterdam EXPO.

Wessel van der Brugge
De eveneens 27-jarige Wessel van der Brugge was stoker aan boord. Van hem is niets bewaard gebleven. Op 31 augustus 1912, ruim vier maanden na de ramp, ontving zijn familie het bericht dat hij omkwam. De nabestaanden kregen £1,40 (omgerekend €1,65) uitbetaald door rederij White Star Line voor de vijf werkdagen, van 10 tot en met 15 april 1912, aan boord van de Titanic.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Een sfeerimpressie van de tentoonstelling:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.