Struinen door wildernis Tiengemeten

Runderen op het eiland Tiengemeten. Foto: Perswinkel.nl

Runderen op het eiland Tiengemeten. Foto: Perswinkel.nl


Waar kun je je in Nederland het dichtst bij de natuur voelen? Kanshebber voor die titel is een eiland in Zuid-Holland. Voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars is Tiengemeten namelijk een stukje paradijs op aarde. De flora en fauna trekt elk jaargetijde de echte buitenmens naar dit bijzondere eiland. Even weg uit de drukte om de natuur in te trekken, zonder horizonvervuiling en enkel natuurlijke geluiden, dat biedt het eiland Tiengemeten. Zeven jaar geleden bracht Natuurmonumenten de landbouwgrond op het eiland terug naar natuur. Inmiddels hebben honderden plant- en diersoorten zich er gevestigd. Inmiddels zijn bevers hier hun burcht aan het bouwen.

Vogelleven
De verscheidenheid aan vogels op Tiengemeten is enorm. Afgelopen winter nam Natuurmonumenten bijvoorbeeld de lepelaar, zilverreiger, roerdomp, zeearend, ruigpootbuizerd en ijsvogel waar. Ook minder bekende vogels zoals de rosse franjepoot duiken op op het eiland. De grote aantallen waarin sommige vogels voorkomen is bovendien zeer indrukwekkend: Natuurmonumenten telde afgelopen winter maar liefst 109 zilverreigers, bijna 1200 wintertalingen en ruim 1100 pijlstaarten. In de zomer trekken ook kraanvogels naar het eiland.

Trek erop uit
Een bezoek aan Tiengemeten doet het hart van ieder buitenmens sneller kloppen. Wandel in een dag een rondje over het hele eiland, zet een tentje op bij de herberg en plak er een rustgevende vakantie aan vast. Struin door de ruige natuur en verken in alle rust het hele eiland. Op de paden blijven mag, maar moet zeker niet. Dus volg bijvoorbeeld de (ipod)route of kies een heel eigen weg over Tiengemeten. Kijk voor meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.