Vind het vinkje ver weg

Speurtocht naar 'het vinkje' in een buitenlandse supermarkt. Foto: Common Creative

Speurtocht naar ‘het vinkje’ in een buitenlandse supermarkt. Foto: Common Creative


Er zijn nogal wat mensen die de verpakking van de voeding die ze kopen uitgebreid bestuderen voordat ze het in hun mandje of karretje leggen. En terecht, want met kleine dingen kun je een groot verschil maken voor je eigen gezondheid en voor de wereld in zijn geheel. Zo is het logo van het Vinkje een Nederlands keurmerk voor gezondere voeding. Maar het is ook in het buitenland op verpakkingen te vinden. Van de bijna 8 miljoen Nederlanders die deze zomer vakantie vieren in het buitenland, zal een groot deel het Vinkje tegenkomen. Stichting Ik Kies Bewust roept reizigers op een foto te maken van het ‘uitgevlogen’ Vinkje, in combinatie met het decor van de vakantiebestemming. De meest creatieve Vinkje-spotters maken kans op prijzen.

Het Vinkje is sinds het voorjaar van 2013 een goedgekeurde claim. De overheid heeft het keurmerk officieel geaccepteerd als het nationale voedselkeuzelogo. Omdat bedrijven die het Vinkje gebruiken soms internationaal actief zijn, is het goed mogelijk dat vakantievierend Nederland het keurmerk tegenkomt in het buitenland. In het verleden klopten reizigers al bij Stichting Ik Kies Bewust aan toen zij het Vinkje zelfs in de Verenigde Staten en in Afrika op verpakkingen van voedingsmiddelen hadden gezien.

Fotografeer en win
Stichting Ik Kies Bewust roept Nederlandse vakantiegangers op het Vinkje te fotograferen. Hoe sfeervoller en ludieker de plaat, hoe beter. Het is belangrijk dat het keurmerk goed wordt vastgelegd en dat de omgeving herkenbaar in beeld wordt gebracht. Voorzie de foto ook van een toepasselijk bijschrift. Inzendingen kunnen tot en met 26 augustus verzonden worden naar info@hetvinkje.nl. Iedereen die de actie op Twitter retweet of op Facebook deelt of een like geeft, krijgt een zomerse gadget van het Vinkje thuisgestuurd.

De eerste prijs is een actieve workshop bewust koken voor tien personen bij Het Kookstation in Bodegraven (ter waarde van 725 euro). Daarnaast maken spotters kans op een gezonde kooksessie voor vier personen bij l’Appétit in Lelystad (ter waarde van 160 euro) en één van de twee cadeaubonnen voor een kookworkshop voor twee personen bij Kookstudio Lisette in Aalst (ter waarde van 130 euro per stuk). Als bonusprijzen verdelen worden tien exclusieve Chalk ’n Cheese sets van Jamie Oliver (ter waarde van 27,50 euro per stuk) verloot.

Groen en blauw
Het Vinkje stimuleert producenten de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en maakt de gezondere keuze voor consumenten gemakkelijk. Het Vinkje met de groene cirkel staat op producten uit de Schijf van Vijf met minder verzadigd vet, suiker en/ of zout. Deze producten, zoals zuivel en zuivel, maken deel uit van een gezond, dagelijks voedingspatroon. Het Vinkje met de blauwe cirkel staat op producten van buiten de Schijf met minder verzadigd vet, suiker en/ of zout. Een voorbeeld is frisdrank met minder toegevoegd suiker.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.