Bezoek wijngaarden uit Romeinse tijd
DOC Alentejo: 8 regio’s
De wijngebieden van Alentejo zijn opgedeeld in acht subregio’s die samen DOC Alentejo vormen. De regio’s moeten zich houden aan strikte regels voor de toegestane druivensoorten en manier van produceren. Het noordoostelijk gelegen Portalegre staat bekend om de zware regenval en koude temperatuur, die voor frisse en complexe rode wijnen zorgen. In midden-Alentejo liggen Borba, Évora, Redondo en Reguengos. Deze sub-regio’s kenmerken zich door hun zachte en goed drinkbare rode wijnen. De oostelijke regio’s Granja-Amareleja, Moura en Vidigueira produceren de witte Antão Vaz, Alentejo’s beroemdste wijnsoort vanwege de goede zuurheid en tropische fruitsmaken. Ook produceren ze diverse volle en scherpe rode wijnen, zoals de Manteudo, Moreto, Periquita, Rabo de Ovelha, Roupeiro en Trincadeira.
Gratis wijn proeven bij kenners van Vinhos do Alentejo
In Alentejo’s hoofdstad Évora ligt het proeflokaal van Vinhos do Alentejo. Dit is een organisatie van wijnkenners die je helpt bij het uitstippelen van diverse wijnroutes langs proeflokalen en wijngaarden. Laat je hier informeren over de diverse soorten wijnen, de producenten en de verschillende druifsoorten die de regio kent. Elke week staan er andere wijnsoorten klaar om gratis geproefd te worden. Ook kun je hier je wijn aanschaffen.
De kurk waar het op drijft
Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld. Met name in Alentejo groeit de kurkeik volop. De schors van de eik bestaat uit kurk en groeit na het afschrapen iedere negen jaar weer aan. Dit maakt het een uiterst duurzaam product. Al in de 17e eeuw werd kurk als wijnflesdop gebruikt en tot op de dag van vandaag vormt het de meest milieuvriendelijke manier om een wijnfles mee af te sluiten.
Voor meer informatie ga je naar de website.