Indonesië ideale bestemming voor duikers

De Indonesische onderwaterwereld behoort tot mooiste ter wereld.

De Indonesische onderwaterwereld behoort tot mooiste ter wereld.

Indonesië staat niet gelijk bekend om haar onderwaterwereld. Maar de grote archipel heeft naast mooie natuur ook onder de waterspiegel een wonderschone wereld. Dankzij haar geografische ligging, omringd door de Zuid-Chinese Zee, de Indische en Stille Oceaan, is het een brandpunt van mariene biodiversiteit. De koraalrijke onderwaterlandschappen, bewoond door kleurrijke vissen en zeldzame zeedieren, lenen zich dan ook uitstekend als duik- en snorkelspots.

Voor zowel beginnende als ervaren duikers
Met een kustlijn van zo’n 55.000 kilometer en meer dan 17.500 eilanden biedt Indonesië een grote variatie in duikspots; voor ieder wat wils. Hoewel er het hele jaar gedoken kan worden, is de periode tussen mei en september het meest geschikt, maar ook het drukst. Bali is de meest populaire bestemming, vooral omdat het eiland door haar veelzijdigheid een groot aantal toeristen trekt. Met 15% van alle koraalriffen ter wereld, waarvan de meeste nog op wetenschappelijk onderzoek wachten, is er rond de rustigere en minder bekende eilanden van alles te ontdekken. Zo is er recent bij het Molukse eiland Ambon nog een nieuwe vissoort ontdekt: de ongemakkelijk en bijna dronken ogende Psychedelica.

Zeekoeien spotten bij Sulawesi
Bij het grote eiland Sulawesi kun je ook duiken, in het noorden zijn alleen al meer dan 150 duikspots te vinden zijn. Hier ligt ook Lembeh Strait, wat de onderwater hoofdstad van het macro duiken genoemd wordt. Boven het zwarte vulkanische zand worden kleurig begroeide wanden en steile hellingen afgewisseld met bogen op helder water en grotten. Met meer dan 2.000 verschillende diersoorten kun je als macro-duikers ontdekken.

Snorkelen aan het roze strand op Komodo
Het zuidelijk gelegen Komodo is beroemd vanwege het Komodo National Park, waar de grootste levende hagedis ter wereld leeft: de Komodovaraan. Ook is hier het romantische Pink Beach te vinden. Het dankt haar naam aan de bijzondere roze kleur van het zand, die veroorzaakt wordt door het omliggende rode koraal. Mede hierdoor wordt het strand tot ‘s werelds mooiste snorkelspots gerekend. Ook worden in het water tussen het eiland en het nabij gelegen Flores dolfijnen gespot en wie geluk heeft ziet zelfs een walvis passeren.

De rijkste koraaltuinen ter wereld
Desondanks zijn de ruim 600 eilanden met de rijkste biodiversiteit van de Aarde, ook wel de viervorsteneilanden genoemd, nog steeds ongerept. Door de afgelegen locatie van de dun bevolkte eilanden slaan veel toeristen ze over en behoudt deze idyllische plek zijn natuur. Spannend voor gevorderden duikers is Manta point, waar je met een touw aan een dood stuk koraalrif hangt en in een soort orkaanachtige stroming omringd wordt door nieuwsgierige manta’s.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Duikers kunnen genoeg ontdekken in de onderwaterwereld van Indonesië.

Duikers kunnen genoeg ontdekken in de onderwaterwereld van Indonesië.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.