Wat doen in weekend 29 en 30 maart?

In Bourtange wordt een veldslag nagespeeld.

In Bourtange wordt een veldslag nagespeeld.


Het is te merken dat het seizoen van de buiten-activiteiten weer begint, aangezien het aanbod van de activiteiten voor de weekenden toeneemt. Dit weekend kun je in stilte van de duisternis genieten of juist de kanonslagen van een historische veldslag meemaken. Maak je keus! Hierbij onze top 15 voor het weekend van 29 en 30 maart 2014:

 1. Bij het Groningse Bourtange wordt dit weekend gevochten. Daar wordt een slag uit 1814 nagespeeld. “Hoe is het om te koken op een open vuur? Hoe is het om door de barbier geschoren te worden? En vooral, hoe is het om de kruitdampen op een slagveld te ruiken? Allerlei dingen die je moet ervaren om ze te begrijpen en dat is precies wat re-enactors doen. Als publiek mag je alles van dichtbij bekijken, overal vragen over stellen en waar mogelijk zelf dingen uitproberen. Dit jaar komen ongeveer 330 ‘huursoldaten’ uit verschillende landen, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en België. De cavalerie met hun prachtige paarden zijn ook weer aanwezig.”
 2. Onze Grondwet bestaat op zaterdag 29 maart precies 200 jaar. De 200ste verjaardag van de Grondwet is een speciale dag voor alle inwoners van het jubilerende Koninkrijk. Dit wordt in Den Haag gevierd met een grondwetfestival vol attracties, activiteiten, toneel, theater en open huis. Zestig instellingen organiseren deze feestelijke dag waar iedereen welkom is om mee te vieren.
 3. Het is zaterdag de ‘dag van de kunstuitleen’. Er is geen overkoepelende site, dus het loont per plek te zoeken.
 4. 3D Printers en meer komen aan bod tijdens Open Hackerspace Dag bij NURDspace in Wageningen.
 5. Schrijfdag in Gorinchem met workshops waarbij de deelnemers leren schrijven.
 6. Op verschillende plekken wordt deelgenomen aan de ‘modelspoor dagen’.
 7. Kasteel Middachten in De Steeg staat in het teken van herten en zwijnen. Iedereen die meer wil weten over wild, faunabeheer en jacht is van harte welkom.
 8. Na het succes van vorig jaar vindt op zaterdag 29 maart 2014 de tweede Open Toren Dag plaats. Op deze dag openen een 19 oude en hedendaagse torens in Amsterdam tussen 10.00 uur en 16.00 uur hun deuren voor het publiek.
 9. Op 30 maart zal het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis voor publiek weer haar deuren openen voor het 51e museumseizoen.
 10. Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden houdt een Boeddhisme Festival.
 11. Vuurmerk verzorgt op zondag 30 maart een workshop vuur maken voor iedereen tussen de 10 en 88 jaar. In de workshop leren de deelnemers stap voor stap vuur maken. Op een veilige, verantwoorde manier zonder gebruik te maken van lucifers of aanstekers.
 12. Op de NDSM-werf in Amsterdam wordt de Electric Run gehouden. Een 5 km fun run waarbij lopers in neonkleuren een parcours vol licht en muziek afleggen.
 13. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wordt het Chocoa Festival gehouden.
 14. Zoals te doen gebruikelijk wordt in het weekend dat de zomertijd ingaat het ‘Earth Hour’ gehouden, waarbij je in de duisternis kunt genieten van het donker.
 15. En voor iedereen die ‘iets anders of nuttigs’ wil doen dit weekend: Het is landelijke opschoondag.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.