Zweden krijgt Astrid Lindgren tuinen

In juni gaan de Astrid Lindgrens Näs tuinen open in Zweden. Foto: Jonas Adner.

In juni gaan de Astrid Lindgrens Näs tuinen open in Zweden. Foto: Jonas Adner.

Als je deze zomervakantie in Zweden bent kun je een kijkje nemen in de tuinen van Astrid Lindgren. Fans van haar boeken kunnen rondlopen in haar achtertuin in Vimmerby. Bij haar ouderlijk huis openen op zaterdag 14 juni 2014 de Astrid Lindgrens Näs tuinen. Het groene project met de naam ‘het verhaal zonder einde’ wordt tot 2018 continu uitgebreid. Centraal staat de nauwe band van Astrid Lindgren met de natuur. Ook dienen de tuinen als ontmoetingsplek, waar nieuwe ideeën ontstaan en discussies worden gehouden.

Boeken
Fantasierijke vakantiegangers aanschouwen in de Astrid Lindgren tuinen de limonadeboom van Pippi Langkous en gaan op literaire ontdekkingstocht in de natuur. Natuurlijke elementen die een rol spelen in de boeken van Lindgren, hebben een speciale plek in de tuinen. Zo is er een wilde rozen tuin uit het boek ‘Mio, mijn Mio’ (1954), een appelboomgaard uit ‘Britt-Marie lucht haar hart’ (1944) en een pruimengaard uit ‘De kinderen van de bolderburen’ (1952). De tuin maakt onderdeel uit van het cultuurcentrum Astrid Lindgrens Näs en verbindt het huis met het expositiepaviljoen en de pastorie.

Ontwerp
Het tonen van de nauwe verbondenheid van Lindgren met de natuur was het uitgangspunt van architect Karin Eliasson. Dit op een manier waarbij de bezoeker alle zintuigen benut en continu wordt verrast. Ook het feit dat Lindgren geen fan was van klassieke tuinen met strakke lijnen en een keurige borders, is duidelijk terug te zien in het ontwerp. Waar volwassenen onder de indruk zijn van de flora en fauna, leven kinderen zich uit op de speelplaats en verkennen zij het blote voeten pad. In de tuin bij de pastorie komt een lees- en picknickgedeelte en vinden regelmatig kustexposities en concerten plaats.

Informatie
De komende vier jaar worden de tuinen voortdurend aangepast en uitgebreid. Het gehele project wordt in 2018 afgerond. Toegang tot het cultuurcentrum Astrid Lindgrens Näs en de tuinen kost in de zomerperiode 120 SEK, ongeveer €13,-, voor volwassenen. Entree voor kinderen onder de 16 jaar is gratis. Meer informatie over de Astrid Lindgren tuinen en Vimmerby vind je op de website.