Reis mee met Boeddha naar Leiden

Expositie Boeddha.

Expositie Boeddha.


Steeds meer mensen mediteren. Yoga is razend populair. Je kunt zelfs spreken van een Mindfulness-industrie in het Westen. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. In Museum Volkenkunde in Leiden is expositie De Boeddha geopend. Dat is een grote tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. Wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Deze en andere vragen staan centraal in deze grote tentoonstelling. Reis mee langs belangrijke boeddhistische plaatsen, kom van alles te weten en ervaar de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst.

Azië reis

Voor veel Nederlanders roept het Boeddhabeeld herinneringen op aan reizen door Azië, waar Boeddhabeelden en tempelcomplexen de culturele hoogtepunten vormen. Voor andere Nederlanders is de Boeddha misschien vooral een symbool van rust en vormt het een tegenwicht tegen de gehaaste en complexe samenleving. In de tentoonstelling kom je te weten wat verschillende mensen in het boeddhisme zoeken.

Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews maken bezoekers een reis langs belangrijke boeddhistische gebieden op aarde waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was of waar het nu nog volop leeft. Er is aandacht voor pelgrimsplaatsen en belangrijke feestdagen die van land tot land verschillen. De tocht voert langs onder andere Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet.

Unieke voorwerpen

Het is de eerste keer dat er zoveel Boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie gepresenteerd worden. Dat Boeddhabeelden zó van elkaar verschillen en hoe dat zit, ontdek je hier. Ook is er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang Vessantaradoek te zien met scènes uit een vorig leven van de Boeddha. Samen met belangrijke internationale bruiklenen uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Musée Guimet uit Parijs, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore, vertellen deze voorwerpen het levensverhaal van de Boeddha.

Reageren

We gebruiken voor uw gemak op deze site cookies. Meer informatie | Sluiten