Wat moet je doen om veilig te internetten op reis?

Online tijdens de vakantie, hoe kun je je beveiligen? Foto: PR

Het is juli! Dat betekent dat de zon schijnt (soms), en dat het straks weer zomervakantie is. Of je nu naar Ibiza gaat om te luieren of met het gezin op de camping in Frankrijk gaat staan: vakanties zijn het perfecte excuus om een tijdje offline te gaan en van het échte leven met elkaar te genieten.

Uw devices in de vakantie uitzetten – of thuislaten? – is trouwens ook bevorderlijk voor uw veiligheid. Maar kunnen we het eigenlijk wel, offline gaan? Hoe lang houden we het vol? We hebben het gevraagd aan meer dan tweeduizend mensen van 18 tot 55 jaar, om meer te weten te komen over hun gedrag en hun houding op reis ten opzichte van hun apparaten met internet.

We willen wel offline, maar we zijn bang dat we het niet kunnen
43 procent van de ondervraagden ging op vakantie met het idee om hun internet uit te zetten en uit te láten. Van die 43 procent zegt 81 procent een leukere vakantie te hebben gehad, juist door het gebrek aan connectiviteit. De rest heeft zich dus niet beter vermaakt, maar had dat waarschijnlijk wel gehoopt. Als werkverplichtingen geen enkele rol zouden spelen, zou 57 procent van de respondenten het liefst helemaal zonder internet op vakantie gaan. Dit geldt vooral voor twintigers en dertigers: van hen zou 69 procent volledig offline willen. Dit is bij minder dan de helft – 49 procent – van de veertigers het geval. Werk speelt vaak echter wél een rol, en daarnaast wil 62 procent toch wel graag bereikbaar blijven voor vrienden en familie.

Voor wie of wat willen we dan vooral online zijn? Ruim de helft, 52 procent, zegt iedere dag minstens een uur gebruik te maken van internet, en 38 procent kan hooguit een dag verstoken blijven van e-mail, of dat nu zakelijk of privé is. 37 procent trekt de grens bij een dag zonder sociale media en 54 procent is niet in staat om meer dan 24 uur sms-loos te leven. En de twintigers mogen dan wel de grootste bereidheid tonen om offline te gaan, maar juist van deze groep heeft een meerderheid de meeste last van ontwenningsverschijnselen.

Beveiliging
Of hij nu wifi op het vliegveld gebruikt of e-mails stuurt vanuit de hotelkamer: zodra de reis begint, maakt persoonlijke beveiliging een vrije val op het prioriteitenlijstje van de vakantieganger. 58 procent van de respondenten geeft aan te weten hoe te controleren of een wifi-netwerk beveiligd en veilig is, maar minder dan de helft – 49 procent – neemt de moeite om zich ervan te verzekeren dat het om een beveiligde verbinding gaat. Twintig procent staat helemáál niet stil bij de veiligheid van wifi en voor 32 procent hangt het er vanaf hoe dringend de behoefte aan internet is. Verder kunnen we concluderen dat ouders meer oog hebben voor wifi-veiligheid en vaker – namelijk in 63 procent van de gevallen – weten of de verbinding al dan niet veilig is. Bij niet-ouders is dat 54 procent.

Tips
Dus als u dan tóch van de geneugten van internet wilt profiteren tijdens uw vakantie, neem dan in ieder geval de volgende veiligheidstips in acht:

  • Browse veilig als u van huis bent. Het is heel verleidelijk om tijdens de vakantie uw internetdevice te gebruiken. Als u die verleiding niet kunt weerstaan, zorg er dan voor dat uw verbinding veilig is. Vermijd openbare of onbeveiligde wifi-netwerken, want die maken uw persoonlijke gegevens kwetsbaar voor cybercriminelen. Als een verbinding via openbare wifi onvermijdelijk is, gebruik dan een Virtual Private Network (VPN) zoals McAfee Safe Connect of die van Opera (gratis). Een VPN versleutelt uw gegevens en zorgt ervoor dat ze rechtstreeks van uw apparaat worden verstuurd naar waar ze naartoe moeten.
  • Update uw apparaten. De eerste verdedigingslinie voor uw devices bent u zelf, dus het is belangrijk om een ​​aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig te blijven. Zorg ervoor dat besturingssysteem en applicaties up-to-date zijn. Oude softwareversies kunnen beveiligingsrisico’s met zich meebrengen.
  • Installeer uitgebreide beveiliging. Zodra u uw apparaten hebt geüpdatet met de nieuwste software, doet u er goed aan uitgebreide beveiliging te installeren. Een oplossing kan bijvoorbeeld McAfee LiveSafe zijn, dat belooft apparaten vrij te houden van virussen en andere ongewenste malware.

Reageren

We gebruiken voor uw gemak op deze site cookies. Meer informatie | Sluiten