Over hoe neushoorn Thabo een blind date kreeg

Neushoorn Abebi kort na aankomst. Foto: PR


GaiaZOO in Limburg heeft voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke witte neushoorn in de dierentuin. Het driejarige vrouwtje Abebi is afkomstig uit Zoo Dortmund en zal de partner worden van GaiaZOO’s zesjarige neushoornman Thabo. In het kader van het Europese fokprogramma voor deze bedreigde diersoort (EEP) hoopt de dierentuin op een toekomstige succesvolle voortplanting. Neushoorn Thabo reageert vrolijk als hij zijn nieuwe maatje ziet. Maar voordat de neushoorns echt met elkaar kennismaken, kunnen ze in gescheiden binnenverblijven aan elkaar ruiken.

Introductie
Als de dieren na verloop van tijd rustig aan elkaar zijn gewend, worden ze aan elkaar geïntroduceerd. Neushoorns kunnen onverwacht reageren, het is daarom lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat de twee neushoorns samen in één verblijf zichtbaar zijn. Tijdens de introductieperiode, zullen de Hartmann’s bergzebra’s (die normaliter het verblijf met de neushoorns delen), op een ander buitenperk verblijven. Wanneer beide neushoorns aan elkaar gewend zijn, mogen de zebra’s ook kennismaken met de nieuwe neushoornvrouw.

Kleine neushoorns
Sinds 2008 zijn diverse jonge mannelijke neushoorns in GaiaZOO uitgegroeid tot volwassen kerels, die inmiddels in andere dierentuinen voor nageslacht gezorgd hebben. Eind vorig jaar besloot de coördinator van het Europese fokprogramma voor witte neushoorns (EEP) dat de tijd rijp was dat GaiaZOO zelf een fokgroep mocht starten met deze ernstig bedreigde diersoort. Hopelijk is het ‘Liefde op het eerste gezicht’ en zorgen de twee voor nageslacht. Voor de geboorte van de eerste jonge neushoorn zullen we echter nog wel even geduld moeten hebben. De draagtijd van witte neushoorns bedraagt namelijk zo’n 16 maanden. Bovendien krijgen vrouwtjes hun eerste jong meestal pas rond hun zesde levensjaar.

Lees het hele verhaal over het herstel van Thabo en over neushoornvrouw Abebi op: GaiaZOO.nl/neushoorn

Reageren

We gebruiken voor uw gemak op deze site cookies. Meer informatie | Sluiten