Overzicht van de bergzomer in Tirol

Wie dat wil kan na de sportiviteit in de bergen ook historie snuiven in Innsbruck. Foto: Elkedagvakantie


Komende zomer is de bergwereld van Tirol opnieuw tal van avontuurlijke ervaringen rijker en staat de agenda vol met sportieve events. Tirol is een sportregio van wereldklasse met WK’s in diverse sporten en outdoor belevingen, van klimmen en mountainbiken tot wandelen en fietsen. Zo staan in 2018 onder meer het WK Wielrennen en het WK Sportklimmen op het programma. Ontdek de regio op de fiets, klim naar de top en bezoek de vele internationale events. Geniet van een onvergetelijke tijd bij de boer op een van de vele almboerderijen in Tirol. En voor iedereen die niet kan wachten tot de Tiroler bergzomer zijn intrede doet, vindt in april in samenwerking met Tirol Tourist Board het Banff Mountain Filmfestival in Nederland plaats. Een overzicht van alle hoogtepunten voor een bergzomer in Tirol:

1. Must-try: klimmen in Tirol voor iedereen
Wie houdt van de bergen en een sportieve uitdaging, moet het eens proberen: klimmen in Tirol. Voor iedere leeftijd en of je nu beginner of gevorderd bent, binnen het diverse aanbod aan klimroutes is er altijd een vorm van klimmen die bij je past. De regio heeft meer dan 4.400 sportklimtrajecten, ruim 70 bergpaden, 25 gecertificeerde gezinsvriendelijke klimtuinen en talloze rotsklimparcours. Bergtoppen die voor de normale wandelaar onbereikbaar lijken, zijn met klettersteigen wel binnen handbereik. Gezekerd aan een staalkabel klim je via stalen beugels en de structuur van de rotswand naar het eindpunt.

Tips voor beginners en gevorderde klimmers
Wie wil oefenen voor langere klimroutes of met kinderen de berg wil bedwingen, kan onder meer terecht op het Oefenklimpad Rofan aan de Achensee. Met 50 meter is het niet zo lang, dus uitermate geschikt voor jong en oud. Voor beginners is het klimpad Little Ballun in Galtür een nieuwe aanwinst en makkelijk bereikbaar. Dit zeer goed gezekerde klimpad over oergesteente is al toegankelijk voor kinderen vanaf acht jaar. Voor gevorderden is Klettersteig Marokka in Fieberbrunn een sportieve route. Het pad brengt je via veeleisende passages en een bewegende touwbrug naar de top op 2.019 m. Voor de echte profs zijn onder meer de Anton Renk Klettersteig bij Fendels en de Tajakante Klettersteig uitdagende klimparcours.

Het Pitztal is vanaf deze zomer een nieuw Boulder terrein rijker. Met meer dan 35 blokken en 70 routes is klimplezier voor het hele gezin gegarandeerd.

Op topniveau
In mei wordt het grootste klimcentrum ter wereld, de WUB Areal, geopend in Innsbruck. WUB Areal biedt maar liefst 6.000 m² klimmogelijkheden voor zowel amateurs als topatleten. In september 2017 vindt in het ‘WUB Areal’ het WK Sportklimmen voor de jeugd en junioren plaats. Een mooie generale repetitie, want een jaar later is het centrum de locatie voor het WK Sportklimmen voor volwassenen

2. Spring op de fiets!
Tirol staat bekend om zijn bergen waar liefhebbers van de wielersport, maar ook mountainbikers en recreatieve fietsers van genieten. Meer dan 5.300 kilometer officieel goedgekeurde mountainbike-routes, ruim 60 singletrails en twee bikeparks maken het fietsen in de bergen aantrekkelijk. Met het oog op de komende grote wielerevenementen investeert Tirol in nog meer nieuwe fietspaden en singletrails. Daarvan profiteren alle wielersporters. In september 2018 vindt het UCI WK Wielrennen plaats in Tirol. In totaal worden er 12 wedstrijden gereden. Zij starten steeds in andere plaatsen, maar finishen altijd in de hoofdstad Innsbruck.

Grootste Gravity Mountainbike-festival
Het grootste Gravity Mountainbike-festival wereldwijd, Crankworx, heeft deze zomer zijn première in Tirol. Van 21 tot 25 juni 2017 is het Bikepark in Innsbruck het centrum van de internationale mountainbikewereld. Tijdens het festival strijden de beste mountainbikers in de disciplines downhill, enduro, duoslalom en pumptrack voor een plek op het podium. In verband met dit festival wordt het Bikepark Innsbruck (Mutteralm) uitgebreid met een nieuwe trail en een mountainbikeverhuur-shop.

3. Happy Nature!
Goed nieuws voor het natuurpark in de Zillertaler Alpen. Na een besluit van de federale regering is het gebied met 43 km² uitgebreid tot 422 km². Dit is het grootste gebied dat in de afgelopen 25 jaar in Tirol als ‘beschermd terrein’ is aangewezen. Het natuurgebied staat bekend om haar indrukwekkende wandel-, berg- en themaroutes zoals de Berliner Höhenweg.

4. Op de bucketlist: wandelen langs almboerderijen
Ontdek de bijzondere almboerderijen in het indrukwekkende Tiroler berglandschap tijdens een mooie bergwandeling. De diverse almboerderijen in Tirol zijn een unieke bestemming voor wandelaars of een heerlijke rustplek op weg naar de top. Een paar suggesties.

Speciaal voor kids
In het grootste natuurpark van Oostenrijk, Karwendel, wordt op 23 juni 2017 een nieuwe speelplaats geopend. Met deze avontuurlijke speelplaats laten de boeren van de Engalm samen met de gemeente Vomp en het Tourismusverband Silberregion Karwendel, kinderen spelenderwijs kennis maken met het boerenbedrijf op de alm.

Familieparadijs op de boerderij
Tirol heeft deze zomer een divers aanbod aan must-visit almboerderijen. Zo laat Burgeralm bij Rettenschöss zien hoe een traditionele en moderne leefwijze op een perfecte manier kunnen worden gecombineerd. Almdorf Eng ligt uniek te midden van het Karwendelgebergte en de duizenden eeuwenoude ahornbomen. Bij almen hoort traditioneel lekker eten. Op de authentieke Falbesoner Ochsenalm in het Stubaital verwent alpenherderin Maridl Schmid de bezoekers met zelfgemaakte Graukäse, kwark, eieren en de originele Stubaier ‘Käsestriezel’. Voor meer informatie over deze almboerderijen: www.visittirol.nl/almwandelingen

5. Banff Mountain Film Festival Nederland
Voor iedereen die niet kan wachten tot de Tiroler bergzomer zijn intrede doet, vindt in april in samenwerking met Tirol Tourist Board het Banff Mountain Filmfestival in verschillende steden in Nederland plaats. De Banff World Tour wordt beschouwd tot het meest prestigieuze festival voor avonturenfilms met bergen als centraal thema. Ook dit jaar komt het filmfestival naar Nederland met een nieuwe selectie aan bijzondere korte films die je meevoeren naar spectaculaire avonturen in het berglandschap. De selectie bestaat dit jaar uit zes films, voor het eerst ook in het Nederlands ondertiteld. Van woensdag 5 april tot dinsdag 11 april 2017 vindt iedere dag in Nederland een voorstelling plaats. Wie geïnspireerd raakt door de films, hoeft gelukkig niet ver te reizen om een enorm bron van avontuur in de bergen van Tirol te vinden.

Reageren

We gebruiken voor uw gemak op deze site cookies. Meer informatie | Sluiten