Belgische fotograaf vangt Surf Tribe in beeld

Belgische fotograaf vangt Surf Tribe in beeld 8

Twee foto’s uit de expositie Surf Tribe.V.l.n.r. Tamaroaarii Kalama, Oahu, Hawaii, US, surf talent; Kehu Kehu Butler, Mount Maunganui, New Zealand, free surfer. Foto’s: Stephan Vanfleteren

Vanaf vandaag tot en met 13 januari 2019 is in de Kunsthal in Rotterdam de expositie Surf Tribe van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (1969) te zien. In “Surf Tribe’ legt hij een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt.

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus ‘Surf Tribe’ in het Nederlands en Engels, 400 pagina’s, uitgeverij Hannibal, ISBN 978 94 9267 735 8, te koop voor 59,- in de Kunsthalwinkel. Op zondag 21 oktober 2018 is Stephan Vanfleteren in de Kunsthal aanwezig voor een special tour en booksigning. De special tour is inmiddels volledig volgeboekt. Het publiek kan vanaf 13.00 uur het boek ‘Surf Tribe’ door Stephan Vanfleteren laten signeren.

Masterclass Stephan Vanfleteren
donderdag 13 december 11.00 – 13.00 uur
Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met de Willem de Kooning Academy een reeks masterclasses – exclusief voor studenten en Kunsthal Vrienden – door bijzondere kunstenaars. Na inspirerende masterclasses van onder andere fotograaf Peter Lindbergh, fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf, choreograaf Conny Janssen, architect Rem Koolhaas en fashion artists Viktor&Rolf, is het op donderdag 13 december de beurt aan fotograaf Stephan Vanfleteren. Ter gelegenheid van zijn tentoonstelling ‘Surf Tribe’ geeft hij een masterclass in het Auditorium van de Kunsthal.Tijdens de masterclass gaat Stephan Vanfleteren in op zijn kunstenaarspraktijk, oeuvre en inspiraties. Ook zijn aanpak en de mogelijkheden om werk te presenteren en fotografie ‘naar het publiek’ te brengen, komen aan bod. De voertaal van de masterclass is Nederlands.

Legendes

Surf Tribe toont competitiesurfers, free surfers en surfhippies uit de hele wereld. Van jong surftalent tot surficonen en levende legendes als Bethany Hamilton die op dertienjarige leeftijd haar arm verloor door een haai. Ook Maori afstammeling Kehu Kehu Butler, die naast zijn traditionele moko tatoeage een ooglap draagt als gevolg van een klassiek surfongeval, is in de tentoonstelling te zien. En Peter Cole, zijn rechteroog is voor de helft weg en hij is over de tachtig, maar dat belet hem niet om nog te surfen. Zonder schroom staan zij allen voor de camera van Vanfleteren.

Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren studeerde fotografie in Sint-Lukas Brussel (1988-1992). Naast zijn eigen projecten werkt hij tot 2009 als freelance fotograaf voor de Belgische krant De Morgen en andere internationale media. Vanfleteren is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. In Vanfleterens autonome werk komt een kunstenaar naar voren die scherp observeert, luistert, mijmert en schrijft over de wereld om hem heen. Zijn werk is veelvuldig bekroond met onder andere de European Fuji Award, de Nationale Portretprijs in Nederland en de vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de provincie West- Vlaanderen. In 2013 won Vanfleteren voor de zesde keer een World Press Photo Award voor zijn reeks ‘People of Mercy’ in de categorie ‘Staged Portraits’.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.