Brabants museum presenteert begin van Nederlandse historie

Museum Jan Cunen presenteert Bagger! Het is een expositie over het begin van de Nederlandse geschiedenis, met materiaal van de unieke archeologische vindplaats Kessel, in de gemeente Oss. Hier stond de grootste Romeinse tempel van Nederland; dit was een cultusplaats in de late ijzertijd; de geheimzinnige stad Vada lag bij Kessel. Zelfs Julius Caesar was er ooit. Aan de hand van talrijke baggervondsten – waaronder veel zeldzame en nooit eerder vertoonde stukken – worden verschillende verhalen verteld, waarbij het grindgat aan de Maas het begin lijkt te vormen van de geschiedenis van Nederland in het algemeen en Brabant in het bijzonder.

Grootste archeologische vindplaats

Kessel ligt aan de Maas en vormt samen met het nabijgelegen Over de Maas (Moordhuizen) de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Sinds hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw gestart werd met baggerwerkzaamheden, is het gebied een paradijs voor lokale bagger-archeologen. Door het baggeren werd de geschiedenis letterlijk laag voor laag opgezogen. De vele naar boven gekomen voorwerpen, waaronder zwaarden, schilden en helmen, bijlen, gordelhaken, sieraden, aardewerk en ketels, munten, bouwmateriaal van tempels en bruggen, schepen, botten van dieren en zelfs van mensen, geven een verrassend inzicht in onze historie. Topstukken van de expositie zijn gevonden offergaven: persoonlijke attributen zoals een haarpen en een kinderarmbandje, maar ook de hoorn van een helm, waarvan wereldwijd geen vergelijkbaar exemplaar bestaat.

Voor het eerst getoond

In de tentoonstelling worden voorwerpen uit collectie van Museum Jan Cunen voor het eerst samengebracht met objecten uit het Rijksmuseum voor Oudheden (Leiden), Museum Het Valkhof (Nijmegen), het Noord-Brabants Museum (‘s Hertogenbosch), en diverse Brabantse particuliere verzamelingen, onder andere die van Leo Stolzenbach en Anton Verhagen. De tentoonstelling is te zien t/m 20 januari 2019.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij zorgen er voor!
Vakantiegevoel?

Exclusief per mail triptips: Van Amsterdam tot Bangkok