Dompel je onder in de absurde wereld van Jan van Haasteren

Dompel je onder in de absurde wereld van Jan van Haasteren 1

Tekenaar Van Haasteren (inzet) en een van zijn werken. Foto: PR


Het Anton Pieck Museum in Hattem biedt nog tot het najaar van 2018 een uniek inkijkje in de creatieve en humoristische wereld van een van de bekendste striptekenaars van Nederland met de tentoonstelling ‘De absurde wereld van Jan van Haasteren’. Een expositie met nog nooit eerder tentoongestelde items, schetsen, tekeningen en de gloednieuwe puzzel De Goochelbeurs. Stap in de kenmerkende en surrealistische wereld van Jan van Haasteren.

Van Haasteren (1936) is een van de bekendste striptekenaars van Nederland met een lange staat van dienst. Van Haasteren leverde in zijn loopbaan een grote bijdrage aan strips en cartoons en is de laatste jaren bij het grote (internationale) publiek vooral bekend vanwege zijn humoristische en kleurrijke puzzelplaten die worden uitgebracht door Koninklijke Jumbo. Tot en met 31 oktober 2018 kunnen fans hun hart ophalen in het Anton Pieck Museum waar de bovenverdieping van dit Gelderse museum compleet is omgetoverd tot een ware Jan van Haasteren wereld waarbij de humor in het werk centraal staat.

Naast originele tekeningen, bevat de tentoonstelling een aantal bijzondere items zoals tekenmaterialen, schetsboeken en promotionele materialen. Ook beleven bezoekers de primeur van de nieuwste puzzelplaat van de hand van Jan van Haasteren: De Goochelbeurs. Deze plaat is samen met de oorspronkelijke schetsen tentoongesteld en geven bezoekers inzicht in de werkwijze van Van Haasteren. Tickets zijn verkrijgbaar voor volwassenen: € 9,50, kinderen 4 tot en met 12 jaar € 3,25. Het museum en de tentoonstelling zijn gratis te bezoeken met de Museumkaart.

Anton Pieck Museum
Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem

Over Jan van Haasteren
Jan van Haasteren (24 februari 1936) begon na zijn studie in de reclamewereld en was daarna één van de striptekenaars van de Toonder Studio’s. Daar werkte hij aan strips als Kappie,Panda en Hiawatha. Van Haasteren leverde in zijn loopbaan een grote bijdrage aan strips en cartoons, waarvoor hij in 2013 een Koninklijke onderscheiding ontving. Al dertig jaar tekent Van Haasteren humoristische en kleurrijke platen voor Koninklijke Jumbo. De doorgewinterde fan zoekt in elke puzzel direct naar de haaienvin, het handelsmerk van Van Haasteren. Maar er zijn meer kenmerken: zo zijn Sinterklaas, de handjes, het kunstgebit en Jan’s zelfportret in bijna elke puzzel terug te vinden. De Jumbo collectie bevat meer dan honderd Jan van Haasteren puzzels, variërend van 150 tot 5000 stukjes en elk jaar wordt het assortiment verder uitgebreid met nieuwe puzzels. In 2017 verscheen een 290 pagina tellend uniek boek over het werk en leven van Jan van Haasteren getiteld : Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij zorgen er voor!
Vakantiegevoel?

Exclusief per mail triptips: Van Amsterdam tot Bangkok