Vanaf dit weekend: keus uit 2.500 kerstmarkten in Duitsland

Vanaf dit weekend: keus uit 2.500 kerstmarkten in Duitsland 9

Kerstmarkt in Bremen. Foto: Elkedagvakantie


Met ruim 2.500 kerstmarkten is Duitsland de komende vier weken vanzelfsprekend the place to be. Naast houten stalletjes met prachtige kerstspullen barst het er van de lokale lekkernijen. Van Bratwurst en Reibekuchen, tot (witte!) Glühwein en gebrannte Mandeln. Wij tippen vast een aantal smaakvolle kerstmarkten die Duitsland ook in de laatste maand van ons culinaire jaar als foodiebestemming op de kaart zetten.

Kerst in Keulen

Kerst staat voor gezelligheid en samenzijn. Zoals in Keulen, met kerstmarkten waar iedereen zich thuis voelt! Terwijl het gaypubliek geniet van de roze kraampjes op Christmas-Avenue, doen hipsters hun kerstinkopen bij de designermarkt in Stadtgarten. Dit alles uiteraard smullend van Keulse lekkernijen als Brodwoosch (braadworst) en Rievkooche (geraspte aardappel-koekjes).

Striezelmarkt: een spektakel vol traditie

Een van de oudste kerstmarkten is de Striezelmarkt in Dresden. Alles draait hier om de kerststol, met als hoogtepunt het Stollenfest op 8 december. Op deze dag trekt er een optocht door de stad met voorop een vier meter lang kerstbrood. Met een speciaal mes wordt het uiteindelijk in behapbare porties gesneden en de opbrengst gaat naar een goed doel: het opleiden van jonge bakkers.

Duitse kerstsfeer om de hoek

Ook net over de grens proef je al snel de Duitse kerstsfeer. De kerstmarkt van Trier ligt op een paar uur rijden en is behalve nostalgisch en authentiek ook weer net even wat anders. Hier drink je namelijk witte Glühwein, afkomstig van druiven uit het omliggende Moezelgebied. Of Glühviez, een warme drank die volgens oud Romeins gebruik wordt gewonnen uit appels.

Frankfurt: Kerst in contrast

Een traditionele kerstmarkt tussen stoere wolkenkrabbers? Dat kan alleen in Frankfurt. De hoge torens van ‘Mainhattan’ vormen een uniek contrast met de kraampjes. Met een enorme kerstboom in het midden en typische Frankfurter lekkernijen zoals Ebbelwoi (appelwijn) en het kenmerkende Bethmännchen-gebak komt iedereen zó in de kerststemming.

Lebkuchen-liefde in het Zwarte Woud

Geen kerstmarkt zonder Lebkuchen. Het liefst in de vorm van een hart met lieve teksten. De wereldberoemde peperkoek vindt zijn oorsprong in het Zuid-Duitse Todtmoos en op de kerstmarkt van het stadje speelt de zoete koek dan ook de hoofdrol. Er is zelfs een speciale Lebküchler-wandelroute geopend ter ere van de traditionele lekkernij.

Overzicht alle kerstmarkten

Adventskaarsen, kerststollen, Glühwein en lichtjes zover je kunt kijken: de komende vier weken is het in Duitsland Adventszeit. Al helemaal in de stemming? Bekijk dit overzicht voor nog meer kerstmarkten. Echte fans kunnen gelukkig ook nog na 24 december terecht in Düsseldorf, Hamburg, Berlijn, Hannover en het Ruhrgebied. Overzicht van alle markten in Duitsland.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij zorgen er voor!
Vakantiegevoel?

Exclusief per mail triptips: Van Amsterdam tot Bangkok