Rügen viert bijzondere huwelijksreis

Rügen viert bijzondere huwelijksreis 8

De krijtrotsen van Rügen. Foto: Elkedagvakantie

De huwelijksreis in 1818 van de 19e-eeuwse Duitse landschapsschilder Caspar David Friedrich inspireerde tot het iconische werk ‘Kreidefelsen auf Rügen’, een hoogtepunt van de Romantische school. Het eiland Rügen brengt in 2018 een eerbetoon aan de kunstenaar en viert ‘200 jaar huwelijksreis’ met unieke exposities van de Japanse fotograaf Hiroyuki Masuyama die Friedrichs werken op een eigentijdse manier interpreteert.

  • Hoe wittebroodsweken leidden tot een beroemd schilderij
  • Japanse fotokunstenaar maakt eigen versie
  • Te bezichtigen tot eind augustus 2018

Op 21 januari 1818 trouwt Caspar David Friedrich (Greifswald, 1774-1840) met burgerdochter Caroline Bommer uit Dresden. In de zomer van datzelfde jaar neemt hij zijn vrouw mee op huwelijksreis langs zijn ‘Heimat’. Om kennis te maken met zijn familie, de kunst en cultuur en Mecklenburg-Vorpommern en met de plaatsen Greifswald, Neubrandenburg, Wolgast, Stralsund en het eiland Rügen. De wittebroodsweken zetten aan tot schetsen en het maken van de beroemde werken ‘Auf dem Segler’ en ‘Kreidefelsen auf Rügen’. Precies 200 jaar later brengt Rügen, samen met Greifswald, de geboorteplaats van Friedrich, deze ‘Hochzeit-tour’ tot leven in tentoonstellingen, festivals en lezingen rond het thema ‘200 jaar huwelijksreis’.

Drie unieke exposities

In de tentoonstellingen deelt Friedrich de hoofdrol met de Japanse fotokunstenaar Hiroyuki Masuyama. Masuyama maakt reproducties van Friedrichs schilderijen met fotomontages van duizenden foto’s gemaakt op de plekken waar Friedrich ideeën opdeed en naartoe reisde met zijn vrouw in 1818.

Zoals ieder jaar viert Greifswald het leven van de schilder met een stadsfeest.

Galerie CIRCUS EINS in Putbus op Rügen presenteert de hoofdtentoonstelling met Masuyamas reproducties van de schilderijen ‘Mondaufgang am Meer’ en ‘Auf dem Segler’. Hiervoor heeft Hiroyuki Masuyama een bruidspaar geselecteerd dat op zijn fotocollage voor het schilderij ‘Auf dem Segler’ wordt vereeuwigd. Te zien van 16 juni tot en met 26 augustus 2018.

Nationaal park

Masuyama’s werk geïnspireerd op het beroemde ‘Kreidefelsen auf Rügen’ krijgt tijdens het project ‘200 jaar huwelijksreis’ een plek in Nationalpark-Zentrum Königsstuhl (bezoekerscentrum Nationaal Park Jasmund op Rügen). Daar waar het schilderij ontstond. Te zien van 16 juni tot en met 31 augustus 2018.
In Greifswald ontmoet de aquarel ‘Greifswalder Markt’ van Caspar David Friedrich Hiroyuki Masuyamas fotografische interpretatie in het Pommerschen Landesmuseum. Dit treffen wordt 13 juni 2018 geopend, 200 jaar nadat de huwelijksreis begon. Te zien tot en met 31 augustus 2018.

Romantiktage

Naast tentoonstellingen staan in het jubileumjaar de Romantiktage in Nationalpark-Zentrum Königsstuhl van 27 tot en met 29 augustus 2018 op het programma. Hoogtepunten zijn de romantische rondleidingen met Caroline Friedrich, wandelingen in de sporen van Caspar David Friedrich en romantische picknicks met Rügens krijtrotsen als decor.
En zoals ieder jaar viert Greifswald het leven van de schilder met het stadsfeest ‘Een dag met Caspar David Friedrich’ op 25 augustus 2018. Verder zijn er excursies, rondleidingen en lezingen om het bijzondere cultureel erfgoed in de spotlights te zetten.

Meer informatie over het themajaar ‘200 jaar huwelijksreis Caspar David Friedrich’ op de website van Vorpommern.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.